Dünya

'Kolombiya-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesi için potansiyel'

Türkiye'nin Bogota Büyükelçisi Çil, "İlişkilerin karşılıklı yarar temelinde daha da geliştirilmesine olanak sağlayacak büyük potansiyel mevcut." dedi.

'Kolombiya-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesi için potansiyel'
24-05-2018 14:32

BOGOTA - Lokman İlhan

Türkiye'nin Bogota Büyükelçisi Ece Öztürk Çil, Kolombiya'daki Türk kurumlarının ülkeyi Türkiye için bir merkez konumuna yükselttiğini vurgulayarak iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için büyük bir potansiyel bulunduğunu belirtti.

Çil, bu hafta sonu devlet başkanını seçmek için sandık başına gitmeye hazırlanan Kolombiya'nın yeni döneminde büyükelçiliğin önceliklerine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

AA, TİKA ve THY Kolombiya’yı Türkiye için merkez yaptı

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile yapılan barış anlaşmasının ardından istikrarlı ortamın devam etmesinin beklendiğini belirten Çil, Kolombiya'nın zengin doğal kaynaklara ve genç nüfusa sahip olduğuna dikkati çekti.

Kolombiya'nın Türkiye için Latin Amerika ve Karayip bölgesindeki öncelikli ülkelerden biri olduğunu dile getiren Çil, "İlişkilerin karşılıklı yarar temelinde daha da yükseltilmesine olanak sağlayacak büyük potansiyel mevcut. Anadolu Ajansının (AA) İspanyolca yayınları, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) çalışmalarının yanı sıra Türk Hava Yollarının (THY) direk uçuşları Kolombiya’yı, Türkiye’nin bölgeye açılımı bakımından bir merkez konumuna yükseltmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni dönemde öncelikler

Ece Öztürk Çil, ağustosta göreve başlayacak yeni hükümetle ortak çalışmaları artırarak ilişkilerin geliştirilmesine ve serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin tamamlanmasına gayret edeceklerini vurguladı.

Parlamentonun yeni üyeleriyle temas kurmaya önem verdiklerini belirten Çil, ülke basınıyla iletişimin de öncelikleri arasında olduğunu aktardı.

Çil, Türkiye'nin daha iyi tanıtılmasının bilgi eksikliklerini gidereceğini anlattı.

"AA'nın Kolombiya'da İspanyolca yayına başlaması, Türkiye'den bilgi edinilmesi bakımından büyük bir eksikliği gidermektedir." diyen Çil, kendilerinin de bu konuda gerek parlamento gerek medya çevrelerinden isimlerin Türkiye'yi ziyaret ederek objektif bilgi edinmelerini sağlamaya çalıştıklarını aktardı.

Eğitim ve kültür alanında çalışmalar

İlişkilerin eğitim ve kültür alanında da gelişme gösterebileceğine işaret eden Çil, Türkiye'nin buradaki gastronomi etkinlerinde yer alması için projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Bu ülkedeki kitap fuarı ve film festivallerine de Türkiye'nin katılımını sağlamaya çalıştıklarını açıklayan Çil, ayrıca "Önümüzdeki dönemde Kolombiya'da Yunus Emre Enstitüsünün açılması da hedeflerimiz arasındadır." dedi.

Yatırım alanında da fırsatlar var

Çil, Türk iş adamlarının ziyaretleri ve fuarlara katılımının artırılmasının önemine değindi.

Kolombiya'da yol yapımı ve hastane inşaatı gibi alanlarda yatırım yapılabileceğini söyleyen Çil, çatışma sonrası dönemde özellikle turizm ve tarım sektörünün de gözde yatırım alanlarından olduğunun altını çizdi.

İlişkilerin son 8 yılı

Türkiye'nin Bogota Büyükelçiliği 2011'de faaliyete girmiş, aynı yıl Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Türkiye'yi ziyaret etmiş ve ülkesinin Ankara Büyükelçiliğini açmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2015'te Kolombiya'ya resmi ziyarette bulunan ilk Türk cumhurbaşkanı olmuştu. Aynı yıl Türkiye'nin Bogota'daki askeri ateşeliği de faaliyete geçmişti.

Bir yıl sonra TİKA Bogota Program Koordinasyon Ofisinin kurulması ve THY'nin İstanbul-Bogota uçuşlarına başlamasıyla ivme kazanan ilişkilerde Kolombiya Senatosunda Türkiye Dostluk Grubu kurulmuştu. AA da geçen yıl 13. yayın dili olan İspanyolca'ya bu ülkede açtığı ofiste başlamıştı.

Serbest ticaret anlaşması için 7 tur görüşme gerçekleştiren Türkiye ve Kolombiya arasında 2010'da 350 milyon dolar olan ticaret hacmi geçen yıl 1,8 milyar dolara çıkmıştı.

2012'de 13 bin Kolombiyalının ziyaret ettiği Türkiye, THY'nin uçuşlarının başlamasının da katkısıyla geçen yıl 30 bin Kolombiyalı ağırlamıştı.

Özellikle çatışma sonrası dönem için yaptığı birçok çalışmayla bu ülkede varlık gösteren TİKA, Venezuela'dan yoğun göç alan ülkeye Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusundaki tecrübelerinin aktarılması için çaba gösteriyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER