
Zelenskiy’in ‘Ateşkes’ aldatmacısı
MOSKOVA
Aslında Vladimir Zelenskiy için daha önce birçok kritikler yapıldı. Ancak Vladimir Zelenskiy’in azılı bir “Rus düşmanı” olduğu, kişisel kompleksleri nedeniyle bu tavrını sürdürdüğünü kimse konuşmadı.
Şu konuya açıklık getirmemiz gerekiyor. Ukrayna halkı ile Vladimir Zelenskiy’in Rusya-Ukrayna çatışmasına yaklaşımı oldukça farklı. Ukraynalılar tamamen çatışmanın son bulmasını isterken Vladimir Zelenskiy ise bu çatışmayı daha da körükleme peşinde.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Rusya arasında tekrar başlayan diyalogların ardından başta ABD olmak üzere bazı batılı ülkeler sorumluluk almaya çalışıyor. Bu yönde mesajlar açık bir dille ifade edilirken aynı zamanda Rusya’ya karşı batılıların aldığı tavırda da yumuşama görüyoruz.
Aslında batılıların bu tavrını şöyle de yorumlamak gerekiyordu.
Batılıların Rusya ile diyalog başlatma çabası Ukrayna’yı terk etme anlamına gelmesin. Batılılar, Rusya’ya karşı tüm saldırıların ortağı olduğu için başa çıkamayacakları bir problemin sürmesini istemiyor.
Güvenlik, ekonomi ve sosyal sorunlar Rusya’ya karşı topyekün alınan bir saldırının sonuçları. Batı’da kaos hakim. Siyasi istikrarsızlıklar var. Ukrayna’daki çatışmalarda Kiev rejimi amacına ulaşamadı. Rus ordusu hedeflerine neredeyse ulaştı.
Artık ellerinden gelen bir şey yok. Batılılar Ukrayna’yı terk etmeyecek ama Kiev rejimini terk etmeye hazırlanıyor.
Vladimir Zelenskiy hala bazı Avrupa ülkeleri ile bu çatışmayı uzatabileceğini düşünüyor. Zelenskiy’in bu düşüncesinde elbette İngiltere’nin etkisi var. Vladimir Zelenskiy, İngiltere’nin emir eri gibi davranmaya devam ediyor.
Bu cesaretle Zelenskiy, ABD olmadan da çatışmayı sürdürebileceklerini hesaplıyor.
Zelenskiy için İngiltere ve bazı batılı ülkeler cepte.
Bunun için Zelenskiy’in ‘Ateşkes’ planına da temkinle yaklaşmak gerekir.
Ukrayna’nın ‘koşulsuz’ ateşkese hazır olduğunu belirten Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın ateşkes için koşul istememesi gerektiğini savunuyor.
Rusya’nın koşulları neler?
Rusya en başta batılıların Kiev rejimine silah desteğini kesmesini talep ediyor.
Zelenskiy’i rahatsız eden koşul da bu.
Zelenskiy, ateşkes döneminde yine ordusunu toplayıp batılıların silah ve askeri desteğiyle Rus topraklarına tam kapasiteli saldırı planını gizli tutuyor.
Bunu daha önce zaten Kiev rejimi yapmadı mı?
İstanbul’daki Rusya – Ukrayna müzakereleri sırasında olanlar tekrarlanabilir.
Zelenskiy, Rus düşmanlığını kişisel kompleks haline getirip ince planlar peşinde. Halkının istemediği politikaları yürüten Zelenskiy yine bölgede krizi tetikleme amacını yürütüyor.
Vladimir Zelenskiy zaten Ukrayna’nın meşru devlet başkanı değil. Ukrayna iç siyaseti, 3 ay içerisinde şekillenecektir.
Rusya ile Ukrayna arasında olası müzakerelerin denkleminde Vladimir Zelenskiy olmamalı. Ukrayna parlamentosu da bunun farkında. Kulislerde Zelenskiy’siz bir müzakere sürecinin tartışıldığına inanıyorum.
Elbette Zelenskiy’in olmadığı bir çözüm sürecinin de hızlıca ilerleyeceğini, Rusya ile Ukrayna arasında çatışmaların sona ereceğine, batılıların da bu süreçten ders çıkararak Rusya’ya karşı yeni planların peşine düşmeyeceğini düşünüyorum.
Bu nedenle bu yılın ortasına kadar önce Ukrayna siyaseti şekillenecek ardından müzakerelerden hızlıca sonuç alınacaktır.
.
Erhan Kuadzba, dikGAZETE.com