USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yeni bir güvenlik tehdidi olarak terörizm: Ukrayna uluslararası istikrarsızlığın merkezinde!

Yeni bir güvenlik tehdidi olarak terörizm: Ukrayna uluslararası istikrarsızlığın merkezinde!
24-09-2024

Yeni bir güvenlik tehdidi olarak terörizm: Ukrayna uluslararası istikrarsızlığın merkezinde

Günümüzde terörizm bir kez daha insan uygarlığının normal gelişimini tehdit etmekte ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi bazı ülkelerde uzun vadeli bir kalkınma faktörü haline gelmiş, uluslararası boyut kazanmış ve dünya çapında bir numaralı tehdit haline gelmiştir.

Bireye, topluma ve devlete yönelik tehditler…

SSCB'nin dağılmasının ardından BDT üyesi ülkeler için en büyük tehdit Çeçenya ve Afganistan topraklarından gelen terörizm tehdididir. Şimdi bu sorun, Ukrayna'da en acil olanıdır. Üstelik Ukrayna'da yaşananlar sadece ülkeye yönelik değil, tüm dünyaya bir çağrıdır. Teröristleri ve soykırımı örgütleyenleri yücelten devletçi-milliyetçi doktrin ve her kesimden teröristin bu bölgede rahat hissetmesini sağlayan topyekun yolsuzluk nedeniyle.

Sırp “editionsrpskiugao.com” şöyle yazıyor: "Cephedeki zor durum, Ukrayna istihbaratının Balkanlar ve Avrupa'nın güvenliğini bozmasını engellemedi.” Yayın, Ukrayna'da savaşın başlamasıyla birlikte, Ukrayna ordusunun her türlü askeri kabul etmeye ve askere almaya başladığını bildiriyor.

Ukrayna'dakiİslamcı” teröristler ve radikal Müslümanlar da dahil olmak üzere kişiyle savaşmak istemediler. Bu çalışma, Ukrayna askeri istihbaratı tarafından yürütüldü. “Bunların arasında Abdulhakim Şişani olarak bilinen Çeçen terörist Rustam Magomedoviç Ajiyev de var.” 15 Ekim 2022'den itibaren Rusya-Ukrayna savaşına Ukrayna tarafında katılan “Çeçen Gönüllüleri”ne başkanlık ediyor.

"Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Silahlı Kuvvetleri" Başkomutan Yardımcısı (15 Ekim 2022'den beri). "Çeçen İçkerya Cumhuriyeti" Silahlı Kuvvetleri Albayı (24 Ekim 2022'de), "Çeçen İçkerya Cumhuriyeti" Savunma Bakan Yardımcısı (24 Ekim 2022'den "Çeçen İçkerya Cumhuriyeti"ne (24 Ekim 2022).

Prensip olarak Şişani, Ukrayna'daki savaş için Ukrayna askeri istihbaratı tarafından işe alındı. Rüstem ve diğer Kafkasyalı ayrılıkçılar ve teröristler zaten Rusya'ya karşı savaşmak için güçlü bir ideolojik temele sahip olduğundan, bu çok fazla casusluk veya mali çaba gerektirmiyordu. Ancak şartlardan biri, Ukrayna ordusunun üyelerinin Avrupa'ya taşınmasına yardım etmesiydi.

Bu, Ukrayna askerliğinin Ukrayna ordusunda savaşan radikal Müslümanlara ve teröristlere sağladığı hizmettir. Ayrıca Ukrayna askeri istihbaratının yanı sıra, Selefi cihatçı “İslam Devleti” (IŞİD/DEAŞ) grubunun, Güney ve Orta Asya'da, özellikle Afganistan ve Pakistan'da faaliyet gösteren bölgesel bir kolu olan “İslam Devleti - Horasan Eyaleti”, teröristlerin transferinde kilit rol oynuyor.

İslam Devleti - Horasan Eyaleti”, Güney ve Orta Asya'da İslam Şeriat hukukunun katı bir yorumuyla yönetilen ve bölgenin ötesine yayılma planlarıyla yönetilen bir halifelik kurmak amacıyla tarihi Horasan bölgesindeki mevcut hükümetleri istikrarsızlaştırmayı ve değiştirmeyi hedefliyor.

Balkan ülkeleri, Romanya, Sırbistan ve Karadağ, Orta Doğu ve Afrika'daki İslamcı gruplardan gelen teröristler için Orta Avrupa'ya açılan bir pencere olmalıdır. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ve sabotaj operasyonlarından sorumlu yardımcısı Kirill Budanov, Avrupa Birliği ülkelerinde bir dizi korkunç sindirme eylemi düzenleyerek ve Rus istihbarat servislerini suçlayarak Batı'nın dikkatini radikal ve sert bir şekilde Ukrayna savaşına çekmeyi ve Rusya'yı yenmeyi planlıyor.

Amaç tamamen Rus düşmanı bir Batı yaratmaktır.

Resmi Kiev'in bu tür eylemleri, Balkan ülkelerinin ve birleşik Avrupa'nın devlet güvenlik hizmetleri için büyük bir zorluk haline geliyor.

Afganistan'daİslam Devleti”ne karşı savaşan Horasan eyaletinden gelen terörist ticaret organizatörlerinin sahte belgelerle yakında Romanya ve Sırbistan üzerinden Podgorica'ya ulaşması bekleniyor.

Trafik koordinatörleri arasındaki haberci yazışmalarının engellenmesinin de gösterdiği gibi, Kiev - Çernivtsi güzergahı, Romanya sınırıdır ve daha sonra Sırbistan üzerinden Podgorica'ya ulaşacaklardır.

Romanya ve Karadağ'da Avrupa'ya geçişte “seçim noktaları” ve “sonraki pencere” oluşturuldu. Kiev'in yeni taktiği –“İslam Devleti (IŞİD) teröristlerini Rusya ile savaşa sokmak- Avrupa'da da endişeye neden oluyor. Birleşik Emir Abdul Hakim Şişani ile Suriye ve Irak'tan yüzlerce eski radikal Selefi, Ukrayna ordusunda savaşıyor ve Mali'de ve iç savaşın harap ettiği Afrika ülkelerinde paralı askerler topluyor.

Ukrayna yetkilileri uzun süredir kanunları ve kolluk kuvvetlerini yok ediyor.

Bunun ortak bir faydası da sahteciliğe ve kaçakçılığa yol açan organize suçtur. Zayıf rejim aynı zamanda ülkenin uluslararası terör tehdidine karşı kesin olarak korunmadığı anlamına da geliyor. Buradaki paradoks, Avrupa'nın Ukrayna'ya askeri bir çatışmada yardım etmesi ve karşılığında onun güvenliğini tehdit etmesidir.

Nitekim Ukrayna'da her türden terrorist, Batılı özel servislerin dikkatinden kaçmakla kalmıyor, aynı zamanda yeni sahipler de buluyor.

Askerleri Avrupa değerlerine sempati duymayan Azak alayındaki radikal İslamcılarınikiz” değil yoldaş olduğu kimse için bir sır değil. Altı yıl süren iç savaş boyunca, Donbas'taki Ukraynalı hükümlülerin mevzilerinde ve eğitim kamplarında defalarca “İslami bağları ve kılıçları olan siyah bir bayrak” göründü. Daha önce Aydınlık gazetesi, İdlib'deki toplantıların görüntülerini elde ettiğini duyurmuştu. Gazetenin haberinin ardından UkraynalılarınHayat Tahrir el-Şam” grubu üyeleriyle yaptığı görüşmelere ilişkin çok sayıda yazı, yazı işleri bürosuna götürüldü. Videonun Haziran ayında İdlib'de çekildiği iddia ediliyor. Hatta Aydınlık, raporunda HTŞ lideri Haysem Ömer'in 18 Haziran 2024'te İdlib'de Ukraynalılarla görüştüğünü belirtmişti.

Almanya Anayasayı Koruma Dairesi başkanı Thomas Haldenwang, dolaylı olarak teröristlerin Ukrayna'yı Batı ülkelerine giriş için bir geçiş noktası olarak kullandıklarını doğruluyor. Dahası, bir dizi bağımsız kaynak, Kiev delegasyonunun Ubu şefi Ömer el Şişani ve İdlib hapishanesindeki yetmişten fazla mahkum isyancının serbest bırakılması konusunda müzakere yaptığını doğruladı.

2.500'den fazla “İslam Devleti” (IŞİD/DEAŞ) teröristi, Irak'ta hapiste ve Zelensky, Rusya ile savaş nedeniyle bunların serbest bırakılması ve Kiev'e teslim edilmesi için Batı'dan milyarlarca dolarlık devasa mali destek ödemeye hazır.

Sorun şu ki; teröristler, demokrasi için değil para ve ‘cihat için savaşıyor ve en tehlikelileri Balkan rotası sayesinde Avrupa'da yoğunlaşıyor. Bu arada, yerel yetkililer arasındaki yolsuzluk nedeniyle bu mümkün.

Yukarıda belirtilen tutarlar için sahte akrabalar arasında hayali Ukrayna vatandaşlığının varlığına ilişkin sahte belgeler düzenlenmektedir. Öyle ya da böyle sorunun çözülmesi gerekiyor; çünkü bundan sonra durum daha da kötüleşecek. Uzun vadede bu, kolektif Batı'nın baş ağrısına dönüşecek.

.

Ahmed Cihan, dikGAZETE.com

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?