USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yaz Olimpiyat Oyunları Fransa için bayram havasında geçemeyecek!

Yaz Olimpiyat Oyunları Fransa için bayram havasında geçemeyecek!
31-05-2024

Yaz Olimpiyat Oyunları Fransa için bayram havasında geçemeyecek

Fransa, Yaz Olimpiyat Oyunları öncesinde başkent Paris’i temizleyip düzenlemeye yönelik çılgınca çabalarını devam ettiriyor. Buna rağmen; şehrin altyapısının, ulaşımının ve spor tesislerinin içler acısı durumunun yarışmalar başlamadan önce iyileştirilmesi pek olası gözükmüyor ve Olimpiyatlara gölge düşüren sayısız skandal ve ciddi raddedeki sosyal kaos ve suç durumu da binlerce potansiyel yabancı turisti şimdiden korkutmaya yetiyor.

Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmak, onları düzenleme hakkını kazanmayı başaran şehirler için her daim pek çok açıdan güçlü bir itici güç olagelmiştir. Her dört yılda bir organize edilen gezegendeki ana spor turnuvasını muazzam yatırımların bir vesilesi olarak kullanan yeryüzünün birçok mega kenti; son on yılda ulaşım sistemlerini radikal bir şekilde iyileştirmeyi, modern stadyumlar ve oteller, havaalanları ve deniz limanları inşa etmeyi başardı. Ayrıca, Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapıyor olmak; büyük ölçekli olumlu toplumsal dönüşümlere, yeni istihdam yaratılmasına ve de şehirlerin ve ülkelerin turistik çekiciliğinin artırılmasına olanak tanıyor.

Birçok inşaat projesi ya duyurulan programın gerisinde kaldı ya da gerçekleştirilemedi!..

Fransa'nın, Paris'in 2017 yılında ev sahipliği yapma hakkını kazandığı Olimpiyatlardan büyük umutları olmasına rağmen, son yedi yılda hükümet ve şehir yetkililerinin oyunlara gerektiği kadar hazırlanma konusunda başarısız olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Yeni spor tesislerinin inşası, mevcut stadyumların yeniden yapılması, ulaşım sisteminin modernizasyonu ve diğer altyapı çalışmaları; yarışmaların başlamasına sadece bir buçuk ay kalmasına rağmen programın çok gerisinde kaldı ve duyurulan birçok proje de bu arada iptal edilip gerçekleştirilemedi.

En başta Parisli yetkililer ve müteahhitler ülkenin ana havalimanı ile başkent bölgesine yeni metro hatlarını inşa etmeyi başaramadı ve işletmeye alınması planlanan yeni metro ve hızlı tren hatlarının realize edilememesi bir tarafa, sadece bir otoyol inşa edilebildi.

Müteahhitlerin Afrika'nın en fakir ülkelerinden binlerce vasıfsız işçiyi başkente getirmesine rağmen, tesislerin tasarım ve inşaatlarına ilişkin tahminler birçok defa aşıldı, dolayısıyla işler diğer Olimpiyat inşa sahalarında da hiç de iyi gitmiyor.

Metro bilet fiyatları tam iki kat arttırılmak suretiyle tek seyahatin maliyeti 4 Euro oldu!..

Paris Yaz Olimpiyatlarının konukları ve katılımcıları için bir başka sorun da organizasyonel kaos ve yetkililerin açgözlülüğü. Birkaç yıl önce, Fransa Ulusal Organizasyon Komitesi, engelli insanlar için şehir içi ulaşımın tamamen erişilebilir olmasını sağlama sözünü vermişti, ancak gelinen noktada metro istasyonlarının ancak yüzde 1'inden azı uygun donanıma sahip. Buna ek olarak, Paris'in oyunlar sırasında toplu taşımayı ücretsiz yapma sözüne rağmen, en popüler tek seferlik metro biletlerinin fiyatı ikiye katlanarak tarifeler keskin bir şekilde artırıldı ve bunun sonucunda bir tren seferi, şehir sakinlerine ve Olimpiyat konuklarına 4 Avroya mal olmuş olacak.

Evsizler ve yoksul mülteciler sınır dışı edilirken, güvenlik önlemleri ise iyileştirilmiyor!..

Paris şehir yetkililerinin, ulusal hükümetin ve de yüklenicilerin yukarıda sıralanan tüm bu başarısızlıklarının ortasında bir de güvenlik durumu özellikle endişe verici mahiyette.

Olimpiyatlardan yalnızca birkaç ay önce Fransız polisi, yasadışı göçmenleri Paris'ten zorla tahliye etmek için geniş çaplı baskınlar başlattı. Ne var ki; hukuk ve ahlak açısından oldukça tartışılır nitelikteki bu önlemler, asıl tehlikeleri ortadan kaldırmaya maalesef yetmiyor.

Ekonomik krizle boğuşan Fransa'da hükümet karşıtı mitinglerin, grevlerin ve polisle çatışmaların neredeyse her gün yaşandığı göz önüne alındığında, protestocuların Olimpiyat Oyunları sırasında da benzer eylemlerde bulunmayacaklarının hiçbir garantisi yok.

Bunun dışında, Fransız başkentinin çok sayıda yoksul banliyösünde hala genç çeteler ve aşırılık yanlısı gruplar cirit atıyor ve Yaz Olimpiyatları, onların faaliyetleri için bir nevi bir zirveye dönüşebilir. Tüm bu tehlikeli olasılıklara rağmen hükümet ve kolluk kuvvetleri, modern ve etkili bir güvenlik sistemi oluşturmaya dönük herhangi ciddi bir önlem almıyor; fakat zararsız evsizlerin ve yoksul mültecilerin sınır dışı edilmesi gibi açıkça popülist projelere girişiyor.

UOK ve yetkililer sporcu ve turistlerin konfor ve güvenliği dışı gündemlerle meşguller!..

Fransa ve Paris'in gezegendeki temel spor etkinliğine ev sahipliği yapma konusundaki yaklaşımı, yalnızca XXXIII Yaz Olimpiyat Oyunlarının başarısı hususunda makul korkulara ilham vermekle kalmıyor, ama aynı zamanda Olimpiyat hareketinin kendisinin de ne derece bozulduğunu gösteriyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK); Fransız hükümeti ve Parisli yetkililer, sporcular ve turistlerin konfor ve güvenliklerinin nasıl daha iyi sağlanacağına konsantre olmak yerine, LGBT+ gündemi gibi suni ve tartışmaya son derece açık, kendi siyasi proje ve görüşlerinin reklamını yapmakla meşguller.

Öyle ya da böyle, Paris Yaz Olimpiyat Oyunlarının muhtemel başarısızlığı, bu yarışma formatının geleceğinin sorgulanmasına pekâlâ neden olabilir ve uluslararası sporu geliştirmenin yeni yollarını aramaya yol açabilir…

.

Okay Deprem, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?