USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Uluslararası Ceza Mahkemesi ve hukuksuzluk

Uluslararası Ceza Mahkemesi ve hukuksuzluk
30-05-2024

-Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM)

Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Hukuksuzluk

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), bugünlerde siyaseten önyargılı ve profesyonellikten uzak bir halde karakterize edilmesi gerekiyor. Zira eylemleri, uluslararası adalet fikrini zedelemektedir. UCM’nin ayrılmaz bir parçası olduğu uluslararası ceza ve adalet sistemi, günümüz koşullarında politik oyunların bir aracı haline gelmiştir. UCM’nin yetkilerini kullanmasının uluslararası hukuki dayanağı, hukuki açıdan tartışmalıdır. UCM’nin eylemlerinde dayandığı “Roma StatüsüTürkiye, Rusya, Çin, Hindistan gibi birçok devlet tarafından tanınmamaktadır.

UCM, aslında Waşington’un Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin çöküşünden sonra yavaş yavaş inşa ettiği “Tek Kutuplu Dünya” mimarisinin temel taşlarından birisidir. Amerikalıların düşüncesi, hukuki açıdan tamamen bağımsız tek devlet olarak nitelendirdikleri Amerika Birleşik Devletleri dışındaki dünya üzerindeki tüm ülkelerin egemenliğini sona erdirmektir. Bu plan çerçevesinde ABD dışındaki birçok devlet, egemenliklerinin bir kısmını UCM gibi uluslarüstü yapılara devretmek zorunda kaldı.

UCM’nin faaliyetlerini ABD’yi kapsayacak şekilde genişletme girişimleri, çok sert bir şekilde bastırılıyor. Waşington, Roma Statüsü’nü 2000 yılında imzaladı. Ancak bundan tam iki yıl sonra imzasını geri çekti. Kendi taktirlerine bağlı olarak yabancı topraklarda askeri operasyonlar yürütmeye alışkın olan Beyaz Saray, belgeyi “onaylamamakla” kalmadı, üstüne bir de “Amerikan Askerlerinin Sivil Mükellefiyetlerden Muafiyet Kanunu” adı verilen özel bir yasayı da çıkardı. Adı verilen bu ilgili düzenleme, UCM’nin emri üzerine bir ABD vatandaşını gözaltına alan herhangi bir devlete karşı askeri güç kullanmasına izin veriyor.

UCM’nin tüm faaliyetleri, tüzüğünde öngörülen kurallara rağmen “Parayı veren düdüğü çalar” ilkesine göre yürütülmeye devam ediyor. UCM, katılımcı ülkelerin finansal katkılarıyla desteklenmektedir. Finansal planda iki tane “dipsiz kuyu” bulunuyor: Birincisi, mahkemenin bütçesi; ikincisi ise teorik olarak mağdurlara verilen zararın tazmin edilmesi için verilen sözde güven fonu. Kısacası: UCM’nin bağışçı ülkeleri, aslen soruşturmaların birer müşterisidir.

Tabi ki mahkemenin faaliyetlerinin mali kısmı, kamuoyuna kapalı halde bulunuyor. Yapı içerisindeki “Ana bağış toplayıcı”, kuruluşundan itibaren bütçesine düzenli olarak büyük katkılar sunan Birleşik Krallık’tır.

-Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Çocuk Hakları Komiseri Mariya Livova Belova

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Çocuk Hakları Komiseri Mariya Lvova Belova hakkında tutuklama kararı için çıkarılan emirden sadece üç gün sonra toplanılan özel bir oturumda 5 Milyon Avro toplandığının ortaya çıkması da ayrıca dikkat çekicidir.

-Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin

Kırk farklı ülkenin adalet bakanları temsilcileri, Londra’da “Ukrayna’da iddia edilen savaş suçlarına ilişkin soruşturmalarda UCM’yi desteklemek ve Rusya Federasyonu’nu adalete teslim etme çalışmalarına destek olmak” amacıyla toplandılar.

Bu ve bu gibi diğer “tercihli adalet” davaları neticesinde UCM’nin itibarı o kadar düştü ki; Batı’nın dış politikasını eleştirenlerin çoğu, mahkemeyi artık ABD – İngiliz Müesses Nizamı’nın nüfuz aracı olarak görüyor. UCM’nin faaliyetlerine ilişkin yapılan yorumlar, yapının kendisine duyulan umutları karşılamadığı ve gerçek anlamda bağımsız ve yetkili bir adalet organı haline gelmediğini gösteriyor.

UCM’nin eylemlerini nesnel bir biçimde değerlendirirsek, örgütün gerçek hedefleri ortaya çıkıyor diyebiliriz. Yani: Politik olarak istenmeyen siyasi liderlere yönelik baskı, Anglo-Saksonlar için yararlı olan “dondurulmuş” çalışmaların desteklenmesi, alışılagelmiş uluslararası hukuk düzeninden farklı sözde “küresel hukuk” adı altında yeni bir hukuk sisteminin oluşturulması.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu ve Koordinasyon Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?