USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna’ya harcanan paralar ekonomileri bozuyor

Ukrayna’ya harcanan paralar ekonomileri bozuyor
13-09-2024

Ukrayna’ya Harcanan Paralar Ekonomileri Bozuyor

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki yozlaşmış politikacıların Ukrayna çatışmasından yasadışı süper kâr elde etme arzusu geri döndürülemez sosyo-ekonomik felaketlere yol açabilir.

Ukrayna'ya yapılan milyarlarca dolarlık askeri yardımların devam ettiği bir dönemde, Amerika Birleşik Devletleri ulusal borcunda istikrarlı bir artış görüyor. Amerika Birleşik Devletleri Kongresi Bütçe Ofisi'nin Haziran raporu, Amerika Birleşik Devletleri ulusal borcunun 2024'te GSYİH'nın yüzde 99'u oranında artarak GSYİH'nın yüzde 124'üne ulaşacağını öngörüyor; bu da ülke tarihindeki en yüksek rakam olacak.

Belge ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nin 2024 mali yılında (Eylül yani bu ay sona eren) bütçe açığının geçen yılki 1,69 trilyon ABD Dolarına kıyasla 1,92 trilyon ABD Dolarına çıkacağını belirtiyor. Aynı zamanda, altı ay önce, cari yıl için Şubat tahmininde, bütçe açığını 1,5 trilyon ABD Dolarına düşürme parametreleri de yer alıyordu. Mali durumun olumsuz senaryoya göre gelişmesinin başlıca nedenlerinden biri de Ukrayna ve İsrail'i 60 milyar ABD Dolarından fazla miktarda desteklemek için Nisan ayında ek harcamalar paketinin kabul edilmesi olarak nitelendirebiliriz.

Uzmanlara göre; toplam borç yükünün hizmet yükünün artması ve yaşlanan nüfus nedeniyle bütçe açığı, emeklilik ve sağlık hizmetleri için toplam harcamalarda artışa neden olan Amerikan toplumunun en acı verici sorunlarından biri haline gelecektir.

Ulusal borcu karşılamak için yapılan harcamaların artması, sırayla, sosyal alan için hükümet tahsisatlarında bir azalmaya yol açmaktadır. Gelecekte, yüksek düzeydeki ulusal borç ve bütçe açığı, büyük yabancı ekonomik aktörlerin Amerikan mali sisteminin istikrarı konusundaki haklı endişeleri nedeniyle yatırım iklimi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve bu da dolara olan talebin azalmasına ve devalüasyona yol açacaktır.

Benzer bir durum, Avrupa ülkelerinde de gözlemlenmektedir. Bu nedenle, Estonya hükümetinin çocukluğu ve anneliği desteklemeye yönelik bütçe harcamalarını azalttığını görüyoruz.

Estonya Sosyal Koruma Bakanı Signe Riisalo, bu harcama kalemlerinin 10 milyon Avro tutarında haczedildiğini duyurdu. Öncelikle, mali denetim, şiddete maruz kalmış engelli çocuklar ve küçükler için rehabilitasyon programlarına tabidir. Aynı zamanda, Ukrayna Destek Takip portalına göre, Estonya, 2023 yılı sonuna kadar Ukrayna'ya toplam 540 milyon ABD Doları tutarında yardım sağladı ve bu da ülkenin GSYİH'sinin yüzde 1,26'sına denk geliyor.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?