USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna üzerinden Rusya'yı kuşatmaya çalışıyorlar

Ukrayna üzerinden Rusya'yı kuşatmaya çalışıyorlar
27-07-2024

"Ukrayna üzerinden Rusya'yı kuşatmaya çalışıyorlar"

MOSKOVA

Türk siyaset adamı sayın Osman Kozan ile Moskova’nın merkezinde Rus-Türk ilişkileri bağlamında dünya gündemini değerlendirdik. Açıkçası, Moskova'da yaşayan bir gazeteci olarak, Rusya-Ukrayna ihtilafı bağlamında yaşanan gelişmeler Türkiye'den nasıl görülmekte diye çok merak ediyorum. Osman bey bu konuya da değindi. Osman beyin analizini aynen aktarıyorum;

"Moskova'da bulunduğum 8 gün süresince, taksicisinden aşçısına, otel görevlisinden restoran işçisine Azerbaycanlı, Türkmenistanlı, Özbekistanlı, Kazakistanlı, Kırgızistanlı, Tacikistanlı ve Kırımlı birçok kardeşlerimizle tanışma fırsatım oldu. Onlarla yaptığım sohbetler sırasında gördüm ki, hepsi de Türkiye'yi kendilerine bir ağabey olarak görüyorlar ve bizden beklentileri çok büyük. Fakat biz, yönümüzü doğuya dönmek yerine batıya dönmüş olduğumuz için üzerimize düşen ağabeylik görevini maalesef yerine getirememişiz ve getirmiyoruz.

Bu sebeple, Türki Cumhuriyetlerine Ruslar ağabeylik yapıyorlar. Türki Cumhuriyetlerine bizden bekledikleri ağabeyliği yapabilmemiz için yönümüzü doğuya dönerek: siyasi, ticari ve kültürel alanlarda Ruslar ile birlikte hareket etmemiz gerekmektedir. Türkiye'nin Rusya'yla daha dinamik dış siyasi ilişkiler geliştirmesi gerekiyor.

Özellikle Amerika'nın Avrupa'yı tesiri altına almasıyla Avrupa, giderek küçülmeye başladı. Türkiye'nin bu durumdan bir ders çıkarması gerekmektedir.

Türkiye, Ukrayna üzerinden Rusya'ya yapılmak istenilen kuşatmayı çok iyi anladığında NATO ile ilgili tutumunu tekrar gözden geçirmesi gerekir. Türkiye'nin kendi açısından izlediği denge politikası, artık komşularımıza karşı güvensizliğe neden olmaktadır.

Türkiye'nin aleyhinde batı tarafından atılmış bütün adımlara rağmen batıdan kopamayışı ve bunu bir denge politikası olarak tanımlaması, sorgulanması gereken bir durumdur. Komşularına karşı güven tazeleme ve bu güven ekseninde yeni ilişkilerin geliştirilmesi gerekmektedir.

Öncelikle, komşularımıza yönelik sorumluluklarımızı, karşılıklı olarak sürekli müzakere ederek, oluşmuş olan boşlukların ortak çıkarlar ekseninde birlikte doldurulması gerekmektedir.

Bölgemizde komşularımızla ortak kaderi paylaşacağımız gerçeği üzerinden hareket ederek, siyasi, iktisadi ve kültürel ortaklık paydalarımızı Rusya ile çok daha ileri düzeye taşımamız gerekmektedir. Bölgemizde "özellikle Karadeniz'de Batı tarafından oluşturulmak istenilen istikrarsızlığı önlemek için güçlü komşumuz Rusya ile çok daha somut adımların atılması gerektiğine inanıyorum.

Moskova'da bulunduğum süre içerisinde Rus Siyasetçiler, Rus İşadamları ve Rus Bürokratlar ile yaptığım görüşmelerde gördüm ki; Ruslar, duruşu olan net insanlar ve karşılarında da kendileri gibi duruşu olan net insan istiyorlar. Aslında Ruslar, karşılıklı ortak çıkarlar ilişkisinde her alanda bizimle birlikte hareket etmeye hazırlar. Ama maalesef, Türk dış siyasetinde her şeyden önce komşularımızla çok iyi ilişkiler kurmamız gerektiği halde batının, hükümete baskısı, komşularımızla sağlıklı ilişkiler geliştirmemize engel olmaktadır.

Bu engeller, her iki ülke tarafından ayrıca masaya yatırılıp, stratejik ortak paydalarla aşılması gerekir.

Hem Türkiye hem de Rusya'nın, küreselcilerin Ulus Devletlere yaptığı çok yönlü saldırılara karşı birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Türkiye bu konuda gerekli adımları atmazsa, Rusya bölgedeki boşluğu dolduracaktır. Rusya gerekli adımları atmazsa da, emperyalist Batı, işbirlikçileri ile bu boşluğu doldurmaya çalışacaktır.”

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?