USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna’nın yetkisiz Cumhurbaşkanı Viladimir Zelenskiy, Lozan’a karşı!

Ukrayna’nın yetkisiz Cumhurbaşkanı Viladimir Zelenskiy, Lozan’a karşı!
24-08-2024

Ukrayna’nın Yetkisiz Cumhurbaşkanı Viladimir Zelenskiy, Lozan’a Karşı!

Fener Rum Kilisesi Başpapazı Bartholomeos, 2019 yılında Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Türk Ceza Kanunu ve Lozan hükümlerini hiçe sayarak sözde “ekümenik” sıfatıyla Ukraynalılaratomos beratı’ verdi ve Ukrayna Kilisesine kendi kendilerini yönetme hakkını tanıdı. Bilindiği gibi o tarihten beri Ukrayna Kilisesi, Rus Kilisesi'nden ayrıdır.

Bu iki kardeş ülke, uzun zamandır birlikteyken Batılı merkezlerin kışkırtmalarıyla bugün düşman iki kardeş ülke haline geldi. İnanç olarak bile ayrıştırılmaya çalışılıyor. Yaşananları geniş perspektiften değerlendirmek gerekiyor. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, istanbul’da bulunan Fener Rum Kilisesi Başpapazı Bartholomeos'uEkümenik” ilan etti.

Sosyal medya hesabından Fener Rum Patrikhanesi Patriği I. Bartholomeos ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyuran Zelenskiy, Bartholomeos’tan 'ekümenik patrik' diye bahsetti.

Fener Rum Kilisesi Başpapazı Bartholomeos, iddia edildiği gibi “ekümenik” değildir. Öncelikle bunu belirtmek gerekiyor. Ukraynanın Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin de ne kadar meşru bir lider olduğu sorgulanmalıdır. Normal şartlarda Ukraynada seçimler olması gerekiyordu. Zelenskiy, aldığı kararla seçimleri erteledi. Dolayısıyla sözlerinin uluslararası hükümlülüğü tartışmalıdır.

Yaşanan son gelişmeler, ülke coğrafyamız etrafındaki mücadelenin yalnızca jeopolitik bir mücadele olmadığını; aynı zamanda teopolitik bir cephe de olduğunu açıkça ortaya çıkardı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin açıklamaları, Fener Rum Kilisesi Başpapazı Bartholomeos'un eylemleri ve diğerleri bunu idrak etmemizi kolaylaştırdı.

Tabii bizim için daha önemli olan kısım, Fener Rum Kilisesi hususundadır. Fener Rum Kilisesi Başpapazı Bartholomeos, iddia edildiği gibi "ekümenik" değildir. Öncelikle bunu belirtmek gerekiyor.

Fener Rum Kilisesi, başına buyruk hareketleri ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını tanımamasıyla; adeta bir “paralel devlet haline geldi” desek abartmış olmayız.

Ekümenik iddiasında bulunan Başpapaz Bartholomeos, ihanet içindedir. Bartholomeos'un gerçekleştirdiği eylemler sorunludur. Yani örneğin; 15 Ağustos'ta Trabzon'da Sümela Manastırı'nda bir ayin düzenlemek istedi. Bir müzede ayin düzenlemek sizce doğru mu? Bu tamamen provokatif bir eylemdir.

Türkiye Cumhuriyeti, inançları ayırt etmeksizin tüm vatandaşlarına ibadetlerini özgürce yerine getirmesine olanak sağlıyor. Ancak müzede ayin olmaz. Hele ki Trabzon'un Fethi münasebetiyle gerçekleştirilen etkinlikler sırasında hiç olmaz. Fener Rum Kilisesi ve Başpapazı Bartholomeos'un eylemleri kabul edilebilir değildir ve kanunlarımıza aykırıdır.

E tabii şimdi açıklamalarıyla gündemimize oturan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin de ne kadar meşru bir lider olduğu da sorgulanmalıdır. Normal şartlarda bilindiği gibi Ukraynada seçimler düzenlenmesi gerekiyordu.

Zelenskiy, aldığı kararla seçimleri erteledi. Dolayısıyla sözlerinin uluslararası hükümlülüğü tartışmalıdır. Bunu da dikkate almamız gerekiyor.

Ancak tabii ki Türkiye Cumhuriyeti, resmi olarak Ukraynadan bir cevap beklemelidir. Zelenskiy'nin sözleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenliğine açık bir saldırıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin en temel güvencesi Lozan Antlaşması'dır ve Zelenskiy, yaptığı açıklamalar neticesinde Lozan'ı tanımadığını açıkça belirtiyor.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?