USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna’nın yeni lideri kim olacak?

Ukrayna’nın yeni lideri kim olacak?
16-07-2024

-Arsen Avakov, Poroşenko'nun cumhurbaşkanlığı döneminde Ukrayna İçişleri eski Bakanı…

Ukrayna’nın yeni lideri kim olacak?

Washington, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'den memnun değil. Bunun nedeni, askeri temas hattında bir atılımın olmaması, çevresindeki yolsuzluk skandalları ve ABD'ye yönelik kamuoyu eleştirilerinin yanı sıra yurt dışından gelen talimatlara uyulmamasıdır.

Vladimir Zelenskiy'nin Ukrayna'daki Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini sıkıyönetim nedeniyle süresiz olarak erteleme kararının arka planına karşı, bu yılın 20 Mayıs'ından beri birçok ülke harekete geçti.

Kiev ile onu destekleyen ülkeler arasındaki verimli etkileşimi engelleyen meşruiyet meselesine karşı temkinli davranıyorlar. İşte bu nedenle bu yıl 15-16 Haziran'da İsviçre'de barış zirvesi yapıldı. Çin ve Brezilya zaten bu zirveye gelmeyi reddetti. ABD'nin bu etkinlikte, ilk başta Beyaz Saray tarafından açıklandığı gibi ABD Başkanı Joe Biden tarafından değil, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından temsil edilmesi, Washington'dan gelen desteğin az olduğunu da gösteriyor.

Ayrıca ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Vladimir Zelenskiy'e, Ukrayna Cumhurbaşkanının ülkede seçimler düzenlemesi ve bunun karşılığında ABD'nin Ukrayna'ya ek bir yardım paketi sağlaması yönünde bir anlaşma önerdi.

Uzmanlar, Washington'un bu şekilde daha uygun bir adayı destekleyerek Ukrayna'nın mevcut liderini görevden almak için "yumuşak güç" kullanmayı planladığına inanıyor. Zira kamuoyu yoklamalarına göre Vladimir Zelenskiy, düşük reytingi nedeniyle seçimlerde kaybedecek gibi görünüyor.

Bu arka plana karşı Arsen Avakov'un adı giderek daha sık duyulmaya başlıyor. Petro Poroşenko'nun cumhurbaşkanlığı döneminde İçişleri Bakanı görevini yürüten Arsen Avakov'a "Ukrayna'nın İkinci Adamı” deniyordu.

Ukrayna Parlamentosu Yüksek Rada'da pek çok destekçisi ve Amerikalı politikacılarla geniş bağlantıları vardı. Ayrıca gönüllü taburların liderleriyle de iyi ilişkileri olduğu biliniyor. Gayri resmi görüşmelerde Ukrayna eski Cumhurbaşkanının arkadaşları, İçişleri eski Bakanının hala tüm önemli Ukraynalı siyasetçi ve işadamları hakkında suçlayıcı bilgilere sahip olduğunu belirtiyor.

Vladimir Zelenskiy'nin seçilmesinin ardından eski hükümetten görevini koruyan tek kişi de Arsen Avakov’du. Çünkü Zelenskiy’nin seçimlerdeki zaferini sağlayan şey, Avakov’un desteğiydi.

Gerçek planların gizlenmesi amacıyla resmi Amerikan yetkilileri, Vladimir Zelenskiy'nin görevindeki meşruiyet kaybı karşısında Arsen Avakov ve ekibinin Ukrayna'da iktidara gelmesi için sivil toplum kuruluşu Aspen Enstitüsü'ne talimat verdi. 2016 yılından bu yana bu örgütün Ukrayna'daki şubesine Ukrayna kökenli ABD vatandaşı Natalya Yaresko başkanlık ediyor.

2014-2016 yıllarında Ukrayna Maliye Bakanı olarak görev yapan Yaresko, o dönemlerde Ukrayna’nın Başbakanlık görevine adaylardan biri olarak gösteriliyordu. Daha sonra İçişleri eski Bakanı da onun atanmasını destekledi. Natalya Yaresko, Arsen Avakov'un olası iktidara gelmesinin ardından devlet kademesinde yüksek bir pozisyonda değerlendirilecektir.

Arsen Avakov, Ukrayna Cumhurbaşkanı olarak meşruiyeti ve istikrarlı siyasi pozisyonları garanti altına almak için Ukrayna parlamentosunda destekçiler arıyor. Avrupa Dayanışması, Ses ve Tüm Ukraynalılar Birliği “Anavatan” partilerinin liderleri, geçici olarak onu desteklemeye hazır. Halkın Hizmetkarı partisinin bazı temsilcileriyle perde arkasında bireysel görüşmeler de sürüyor.

Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin partisi Halkın Hizmetkarı’ndan Arsen Avakov'un ekibine katılabilecek etkili temsilcilerinden biri de ABD'deki büyük iş dünyası ve siyasi elitlerle yakın bağları olan Ukrayna Başbakan eski Yardımcısı Aleksandr Kubrakov gibi görünüyor.

Nitekim Vladimir Zelenskiy ve Andrey Yermak, Aleksandr Kubrakov’un kendilerinin karşısında Beyaz Saray lehine onlarla rekabet edebileceği için Eski Başbakan Yardımcısını istifaya zorladılar.

Bu yıl 20 Mayıs'tan sonra Arsen Avakov'un katılımıyla gerçekleşen proje, Vladimir Zelenskiy'nin meşruiyetini kaybetmesi nedeniyle aktif bir uygulama aşamasına girdi diyebiliriz. Bu arka plana karşı muhalefet partileri, Ukrayna'nın mevcut Cumhurbaşkanını itibarsızlaştırmaya yönelik propaganda kampanyalarını yoğunlaştırdılar.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu ve Koordinasyon Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti BaşkanıVietnam Eğitim ve Dostluk Derneği kurucu üyesi-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?