USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna’nın ne meşru lideri ne ordusu kaldı!

Ukrayna’nın ne meşru lideri ne ordusu kaldı!
31-05-2024

Ukrayna’nın ne meşru lideri ne ordusu kaldı!

MOSKOVA

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda sürdürdüğü özel askeri operasyonlar hızla devam ederken Ukrayna ordusu da gerilemeye devam ediyor. Özellikle Harkov Bölgesi’ndeki birçok köy Rus ordusunun kontrolüne geçti.

Geçtiğimiz yaz aylarında batılıların silahlarıyla Rus ordusuna karşı taarruza geçen Ukrayna ordusu ne silahları kullanabildi ne de ilerleme sağlayabildi. Batılılar için Ukrayna ordusu, tam bir hayal kırıklığı oldu.

Ukrayna yönetiminin yerine yeni bir figür koyamayan batılılar artık çözümsüz kaldı.

Batılılar, 2014 yılından sonra Ukrayna’ya gönderdiği silahları reddederken 24 Şubat 2022 tarihinden sonra ‘Meşru savunma hakkı’ gerekçesiyle Kiev rejimi birliklerine silah ve techizat göndermeyi sürdürdü.

Operasyonların ardından gönderilen silahlar hafif silahlar değildi. F-16 savaş uçaklarından tutun da HIMARS roket sistemlerine kadar birçok ağır silah Kiev rejimi ordusunun kontrolüne girmişti.

Ukrayna ordusu bu silahları kullanmaya devam ederken özellikle Rus sınır kentleri yine bu silahlarla vuruldu, Ukrayna vatandaşları da olmak üzere birçok sivil, bu terör saldırılarında yaşamını yitirdi.

Ukrayna ile Batı arasındaki ilişkiler artık bambaşka bir boyuta geldi. Batılılar, Ukrayna’da bir ‘Lider’ olmamasına rağmen gönderdikleri silahların Kiev rejimi ordusu tarafından nasıl kullanılacağına da karar vermeye başladı.

Batılılar, ‘Meşru savunma hakkı’ gerekçesiyle gönderdikleri silahların Kiev rejimi ordusu tarafından Rus kentlerine saldırı amaçlı kullabileceğine dair karar almaya devam ediyor. ABD, Finlandiya, Fransa, Polonya, Danimarka, İngiltere, İsveç, Estonya, Çekya, Litvanya, Letonya, Kanada ve Hollanda şu ana kadar bu yönde karar alan ülkeler. Almanya ve İtalya henüz böyle bir karar almadı. Ancak yakın zamanda bu ülkeler de bu doğrultuda bir karar alabilir.

Bu kararı alan ülkeler doğrudan, “Kiev rejimi ordusu Rus topraklarını işgal edebilir ya da terör saldırıları gerçekleştirebilir” niteliğinde kararlar almış oldu.

Hani bu silahlar Ukrayna’nın kendisini savunabilmesi için gönderilmişti?

Batılıların artık çaresi yok!

Kendi silahlarını Rusya’ya karşı Kiev rejimine kullandırmaktan başka çareleri kalmadı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy artık Ukrayna’nın meşru devlet başkanı değil. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu konuyu defalarca dile getirdi. Ukrayna Anayasası’na göre Zelenskiy’in görev süresi 20 Mayıs 2024 tarihinde bitti. Yeni seçim ilanına kadar Ukrayna’yı sadece Ukrayna parlamentosunun başkanı yönetebilir.

Aynı zamanda Ukrayna Anayasası’nı hazırlayanlar arasında olan Dmytro Tabachnyk bunu çok açık şekilde ifade etti. Ancak Zelenskiy kural tanımıyor, batılılar bu gayri meşru duruma göz yumuyor.

Çünkü diplomaside de kaybettiler, cephede de kaybetmeye devam ediyorlar.

Batılılar istedikleri kadar silahlarının Kiev rejimi ordusu tarafından sınır ötesinde kullanılmasına izin verirse versin bu onlar için kayıptan başka birşey olamaz.

Rus ordusu zaten batılıların gönderdiği düzinelerce silahı yok etti.

Batılılar kendi ağzından, “Artık silahımız kalmadı” diye açıklamalar yaptı.

Gelelim Kiev rejimi ordusunun cephedeki durumuna.

Zelenskiy artık devlet başkanı değil.

Zelenskiy, görev süresi dolmadan hemen önce Rusya Savunma Bakanı Oleksii Reznikov’u görevden alıp, yerine Rüstem Umerov’u atadı.

Cephede savaşan Ukrayna askerleri ordu içindeki krizden dolayı çaresiz. Geriye çekilmekten başka çareleri yok. Vladimir Zelenskiy’in meşruluğu hala tartışılırken Ukrayna ordusunda emir-komuta zincirinde sorunlar olduğu aşikar.

Lugansk Halk Milisleri Yarbayı Andrey Maroçko, Rus basınına yaptığı açıklamada cephedeki Ukrayna askerlerinin  alkol, uyuşturucu ve psikotrop madde kullanımı arttırdığına dikkat çekti. Yani Ukraynalı askerler ya intihar ediyor ya da kullandıkları maddeler yüzünden disiplinden kopuyor, Rus askerlerine yem oluyor.

Çatışmaların başladığı günden beri Zelenskiy’i, batılıların vitrininden başka yerde gören var mı?

Zelenskiy hala Portekiz’de veya farklı ülkelere seyahat etmeyi sürdürüyor. Demogoji yapıp para ve silah dilenmeye devam ediyor. Eğer bu istediklerini alamazsa batılıları tehdit etmeye devam ediyor.

Ukrayna’da artık ne bir lider var ne halk. Ukrayna için kaos kapıda.

Batılılar nasıl bir çözümsüzlüğün içine düştüklerini fark ediyor. Ancak kimse Rusya’ya diz çökmek istemiyor.

Son Ukraynalıya kadar bu çatışmaları sürdürmeye kararlı olan batılılar eğer tarih geri alınabilse 2014 yılı öncesine geri dönmek ve Ukrayna’daki renkli devrimleri kışkırtmaktan vazgeçerdi.

Batılılar kendi politikalarının saçmalığının o kadar farkında ki, Rusya ile müzakere yerine çatışmayı seçti.

Batılılar, Ukrayna’da bir bataklığın içine düştü, Ukrayna’da yok olmaya yüz tuttu.

Artık seçim tamamen batılılar ve Kiev’i yönetenlerin.

Umarım daha fazla sivilin ölmemesi için doğru politikalar tercih ederler.

.

Erhan Altıparmak, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?