USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

‘Ukrayna kibriti’ ile dünyanın alev alev yanmasına müsaade etmemek lazım!

‘Ukrayna kibriti’ ile dünyanın alev alev yanmasına müsaade etmemek lazım!
20-07-2024

"Ukrayna kibriti" ile dünyanın alev alev yanmasına müsaade etmemek lazım

MOSKOVA

Türkiye'den bazen dostlar, tanıdıklar bana soruyor: “Sen Rusya'da yaşıyorsun. Üstelik gazetecisin; basit kelimelerle anlatır mısın: Bu Rusya-Ukrayna ihtilafının özü nedir? Nasıl oldu da iki kardeş halk, birbiriyle kanlı bir savaş içinde?"

Bu soruyu daha önceki yazılarımda da basit cümlelerle yanıtlamaya çalıştım. 

Fakat, geçtiğimiz günlerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un BM Güvenlik Konseyi'nin bakanlık düzeyindeki açık bir tartışmada konuşmasını izleyince sizlerle de paylaşmaya ve dikkatinizi çekmeye karar verdim.

Lavrov öncelikle şunun altını önemle çizerek belirtti: Ukrayna'daki ulusal azınlıkların haklarının ihlali sorununu susturmak, barış girişimlerini değersizleştiriyor.

Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna krizinin üstesinden gelmekle ilgilenen herkesi tekliflerinde Rusların hakları sorununu dikkate almaya çağırdı. Lavrov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin 2014'te şimdikinden tamamen farklı bir pozisyon aldığını da önemle hatırlattı.

LavrovZelenskiy'i kastederek, “…dedi ki; alıntı yapıyorum:Ukrayna'nın doğusunda ve Kırım'da insanlar Rusça konuşmak istiyorsa, kancayı kaldırın, onları rahat bırakın. Yasal olarak Rusça konuşmalarına izin verin. Dil asla bizim ana vatanımız olmayacak.’ Alıntının sonu. O zamandan beri Washington, onu başarılı bir şekilde yeniden eğitti.” diye çok önemli hatırlamada bulundu.

2021'de Zelenskiy, bir röportajda ise Rus kültürüne ait olduklarını hissedenlerin Rusya'ya "def olmalarını" talep etmişti.

Lavrov, ayrıca Washington'un hegemonik politikasının onlarca yıldır değişmediğini de kaydetti: Ukrayna'daki 2014 darbesinin arkasında ABD vardı.

Lavrov'a göre; Beyaz Saray, bunu Ukrayna devletinin kontrolünü ele geçirmek ve Rusya ile savaşa hazırlanmak için ayarladı.

İşte sorunun anahtar yanıtı da burada: Ukrayna'daki halk, etnik Ukraynalılar ve hatta Ruslar, Zelenskiy'nin (Evet Zelenskiy Musevi asıllı) örneğinde yıllar sonra nasıl Rus düşmanı oldu?  

Hedef uzak vadede Rusya. Ukrayna'nın NATO poligonuna çevrilmesine Rusya asla müsaade etmezdi ve etmeyecek. 

Olayın bir başka boyutu da var; yani böylece Rusya'yı içeriden kışkırtmak. Diyeceksiniz ki “Çok da abartma!” Peki ben de size soruyorum o zaman: Zelenskiy'nin örneğinde Rusların haklarını savunanlar nasıl yıllar sonra Rus düşmanı oldu? Demek ki, çirkin eller ve senaryolar görev başında. Bugün Ukrayna'da kibriti çakan eller yarın da Rusya'da o ateşten yararlanmak ister.

Bu arada, Şubat ayında ABD’li gazeteci Tucker Carlson'un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı röportajda da Putin, pek çok Ukraynalının kendisini hâlâ Rus gibi hissettiğini ve şu anda yaşananların bir dereceye kadar savaş unsuru olduğunu önemle vurgulamıştı. Putin'in anlattıkları karşısında ABD'li gazeteci adeta şok olmuştu.

Şimdi de dünya savaşı çıkarmak için çirkin senaryolar üretiliyor. Üstelik Ukrayna alet edilerek.  Önemli bir uyarı da Macaristan'dan geldi. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Lübnanlı mevkidaşı ile ortak basın toplantısında, Zelenskiy’in Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Moskova'yı ziyaret ederek Avrupa’ya ihanet ettiği yönündeki sözlerini değerlendirdi.  Zelenskiy’in NATO’yu çatışmanın içine çekmek istediğini söyleyen Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, ittifak üyesi en az bir ülkenin Rusya’yla çatışmaya girmesinin bir dünya savaşı anlamına geleceğini kaydetti. 

Özetle; “Ukrayna kibriti" ile dünyanın alevlenmesine müsaade etmemek için harekete geçmenin zamanı geldi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?