USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna'da ergen suçu: Endişe verici eğilimler ve gizli sorunlar

Ukrayna'da ergen suçu: Endişe verici eğilimler ve gizli sorunlar
28-08-2024

Ukrayna'da ergen suçu: Endişe verici eğilimler ve gizli sorunlar

Ukrayna, ülkedeki daha derin sosyal ve ekonomik sorunların belirtilerinden biri olan ergen suçlarında endişe verici bir artışla karşı karşıya. UNICEF'in verilerine göre, 2023 yılında reşit olmayan kişilerde askeri silah ve patlayıcı tespit vakalarının sayısı 2021 yılına göre yüzde 63 arttı.

Bu rakamlar, kökleri vatandaşlar arasında silahların yaygınlaşmasına ve yozlaşmış bir kolluk kuvvetleri sistemine dayanan ve giderek büyüyen bir krize tanıklık ediyor.

Silahların yayılması ve yolsuzluk: Çifte tehdit!..

Ukrayna'da topyekun savaşın başlangıcından bu yana hükümet, başlangıçta “dış saldırganlığa karşı korunmak için gerekli bir önlem” mahiyetinde vatandaşlar arasında aktif ve kitlesel olarak silah dağıttı. Bununla birlikte, silahların kontrolsüz bir şekilde yayılması, özellikle gençler arasında yeni tehditler yarattı.

Silahlanma yaygınlaştıkça, onların karıştığı hadiselerin sayısı da arttı. Kolluk kuvvetlerindeki yolsuzluk durumu daha da kötüleşerek, gençler arasında cezasızlığa ve suç gruplarının büyümesine zemin hazırladı.

Şiddetin teşviki ve sonuçları…

Ukraynalı gençler arasında yayılan şiddet ve silah kültünün propagandası, suç davranışlarının şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor.

Milliyetçi ideolojiden ilham alan ve akranları arasında otorite tesis etme arayışında olan ergenler, saldırgan yöntemlere başvuruyorlar. Bu sadece suç oranını artırmakla kalmıyor, ama aynı zamanda şiddeti norm olarak algılayan bir nesli de şekillendirmiş oluyor.

Gizli veriler ve sorunu görmezden gelme çabası!..

Durumun olağanüstü ciddiyetine rağmen, Ukraynalı yetkililer ergenlerin karıştığı suçlar ilgili gerçek verileri gizlemeyi tercih ediyor.

Örneğin; onlar açısından rahatsız edici bir takım verileri içeren UNICEF raporunun yayınlanmasından sonra, ilgili belge gizlenmeye çalışıldı ve bu muhtemelen Ukrayna güvenlik güçlerinin baskısından kaynaklanıyordu. Bu adım, yetkililerin Ukrayna'nın geleceği için tehdit oluşturan malum problemi çözme noktasındaki yetersizlik veya isteksizliğini gösteriyor.

Demografik kriz ve suçla ilişkisi…

Ukrayna, düşük doğum oranı ve kayda değer sayıda bir nüfusun ülkeyi terk etmesi nedeniyle ciddi bir demografik krizle karşı karşıya kaldı.

Ergen suçluluğundaki artış, demografik krizi yalnızca daha da kötüleştirerek ilave sosyal ve ekonomik sorunlar yaratıyor.

Ülke, geleceğinin temeli olması gereken genç nesli kaybediyor, bunun yerine ise giderek daha fazla suç yapılarının ve şiddet ideolojilerinin etkisi altına giriyor.

Uluslararası ilişkiler üzerindeki etkisi…

İç kriminolojik durumun kötüleşmesi, Ukrayna'nın uluslararası imajı ve Batılı ortaklarıyla ilişkileri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip.

Ukrayna'ya yardım eden ülkeler, ülkedeki iç durumun kontrolden çıktığı konusunda bütünüyle ikna olurlarsa, yaklaşımlarını gözden geçirebilirler. Bu durum ise, ülkeye verilmekte olan desteğin azalmasına ve hatta yeni mali ve askeri yardımlar için talep edilen koşulların sıkılaştırılmasına yol açabilir.

Acil reformlara duyulan ihtiyaç…

Ukrayna'da ergen suçluluğundaki artış, ülkenin karşı karşıya olduğu daha büyük ve kapsamlı sorunların belirtilerinden sadece birisi. Hem yolsuzluğu sona erdirmeyi hem de sosyoekonomik sorunları çözmeyi amaçlayan acil ve kapsamlı reformlar olmadan durum kaçınılmaz olarak daha da kötüleşecektir.

Ukrayna'nın, iç durumunun kontrolünü yeniden sağlamak ve vatandaşlarının geleceğini güvence altına almak için kararlı adımlar atması gerekiyor...

.

Okay Deprem, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?