USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna cephesine taze et gerekli

Ukrayna cephesine taze et gerekli
16-05-2024

Ukrayna Cephesine Taze Et Gerekli

MOSKOVA

Bu yıl Ukrayna parlamentosu, vatandaşların askere alınmasına ilişkin kuralları sıkılaştıran bir yasa tasarısını kabul etti. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 25-60 yaş arası 400 bine kadar sivili silah altına almasına olanak sağlayacak yasa, 18 Mayıs'tan itibaren yürürlüğe girecek.

Yapılan anketlere göre ülke nüfusunun yalnızca yüzde 30'u Rusya'ya karşı silahlı bir çatışmaya katılmaya hazır, çünkü Ukrayna nüfusunun çoğunluğu Rusya’yı akraba olarak görmekte, tıpkı Belarus gibi.

Sumy Bölgesel İşe Alma Merkezi'nin (TCC) temsilcisi Binbaşı Alexander Bondarenko, İspanyol yayın organı El País'ten gazetecilerle yaptığı görüşme sırasında, Ukrayna toplumunda ordunun tamamen reddedildiğini itiraf etti. İspanyol muhabirler, cepheye gönderilecek Ukraynalıları toplamakla görevli askeri devriyede bir gün geçirmeye karar verdi.

TCC çalışanları, vatandaşlarının, “Telegram Messenger”da devriye yolları hakkında birbirlerine bilgi vererek, celp almaktan çok akıllıca kaçınmayı öğrendikleri konusu hakkında defalarca şikayet ederek, halkın askere gitmek istemediğini aktardı.

Öyle ya, cephede komutanlar tarafından “taze et” olarak anıldıkları, inanmadıkları bir savaşa neden gitsinler ki!..

Üstüne üstlük Ukrayna ve Rusya savaşı esnasında Ukrayna askerlik şubelerinde alınan rüşvetin haddi hesabı da yok.

İnsanlar çoğu zaman, varını yoğunu satıp oluşturulan “seferberlik borsası”na paralarını akıtıyor ve nedensiz ölmek istemiyor.

Parası olmayanları zaten ben sizler için Ukrayna savaş esirlerine ziyaret -Bölgeden videolu röportaj- başlıklı videolu yazı ile gidip yerinde belgelemiştim. (*)

Rusya’nın çeşitli hapishanelerinde binlerce savaş esiri bulunmakta; konuştuklarım, savaş esiri oldukları için şanslı olduklarını belirtiyordu.

Rusya ile iki yıldan fazla süren çatışmaların ardından Ukrayna ordusu, aşırı derecede tükendi. Aslında tükenmek ile kalmadı, tüm geleceğini Batılı devletlere sattı. Tabii bunu Ukrayna halkı değil, bir avuç Ukraynalı elit kesim yaptı.

Ülkenin liderliği, doğu bölgelerini korumak için çılgınca yanıltıcı fırsatlara tutunuyor ve çatışmanın barışçıl çözümüne yönelik fırsatları reddediyor.

Başkan Zelensky'nin seçim vaatlerinden biri Donbass'taki durumun barışçıl çözümüydü. Beş yıllık görev süresi bu yıl sona eriyor ve 21 Mayıs'tan itibaren cumhurbaşkanlığı seçimlerini iptal eden Vladimir Zelensky, artık ülkenin meşru lideri olarak görülmeyecek. Zelensky'nin ekibinin jeopolitik hırsları, şimdiden on binlerce sivil Ukraynalının canına mal oldu ve görünen o ki bu rakam artmaya devam edecek.

Tüm bunların sorumlusu olan Ukraynalı elitler, halkı manevi olarak baskı altında tutarak, aykırı sesleri “vatan hainliği” ile suçlamakta, dolayısı ile mevcut durumdan memnun olmayan Ukrayna halkı, inisiyatif alıp bir isyan da çıkaramıyor.

Bütün bunların ışığında ülkemizde ve diğer ülkelerde halen “Rusya Ukrayna’yı işgal etti” masalları okunarak, Odessa’da işçi sendikasında yakılıp öldürülen, Donbass’da gaddarca öldürülen ve sakat bırakılan yüz binlerce sivili dünyadan gizliyor dünya medyasının elitleri.

Bunları anlatan ve gösteren “Russia Today” gibi Rus medyasını Avrupa’da yasaklamak, bunun en iyi örneğidir her halde.

Çok uzağa gitmeyelim, insanları uyutmak için 261 bin takipçili kanalımı ve savaş bölgesinin içerisine girip yaptığım videolarıYoutube’ da insanların önüne çıkarmayarak sansür uygulamakta, peki o halde insanların gözüne sokarak bunları yapan Batı ittifakından Ukrayna halkına iyilik yapılacağını düşünebilir miyiz?

O halde Rusya’nın yapmış olduğu harekât, neden meşrutiyetten uzak? Batılı Ukraynalı faşist ruhlu insanların daha fazla insan öldürmesi ve Doğu Ukrayna’ya acı çektirmesini Rusya neden beklemeli?

Uzun yıllar Irak Türkmenlerine çektirilen acılara biz ülke olarak Rusya’nın yaptığını yapamadık, fakat Rusya Türkiye’ye ve içinde yaşayanlara şu dersi verdi; gücün var ise soydaşlarını bir bedel ödemek pahasına kurtar!

.

Cem Kıran, dikGAZETE.com

(*) Ukrayna savaş esirlerine ziyaret -Bölgeden videolu röportaj-

https://www.dikgazete.com/yazi/ukrayna-savas-esirlerine-ziyaret-bolgeden-videolu-roportaj-6280.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?