USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türkiye, PKK/PYD/SDG’nin Kursk benzeri saldırısına hazır mı?

Türkiye, PKK/PYD/SDG’nin Kursk benzeri saldırısına hazır mı?
26-08-2024

Türkiye, PKK/PYD/SDG’nin Kursk benzeri saldırısına hazır mı?

ABD uluslararası anlaşmalardan/ortaklıklardan çekildikçe ve diğer devletlerle ilişkileri zayıfladıkça Rusya ve İran (ve Çin) gibi stratejik rakipler daha da güçleniyor gibi; bunda ABD’li politikacıların, istihbarat ve askeri bürokrasiyi kışkırtıcı söylemleri çok ama çok etkili. Oysa bu tür söylem bir aldatmaca öyküsü içeriyor.

Asıl amaç Kürt partnerlerini kullanarak Suriye petrollerini ve diğer yeraltı madenlerini sömürmek. Suriye'yi baskılayarak İsrail’in güvenliğini sağlamak da başka bir neden.

Amerikalı sığır çobanlarına sorarsanız ne yapıyorlarsa Ortadoğu'nun istikrarı için yapıyorlar. Oysa bütün yaptıkları, lanet olası emperyalist çıkarları doğrultusunda bölgeyi mikser gibi karıştırmak.

Bu nedenle kendilerine yerli aparatlar bulmakta zorluk çekmiyorlar. Bu noktada ABD’nin Kürtlere ilgisi yeni sayılmaz.

Günümüzde Büyük Ortadoğu Projesi denilen konu 18., 19. ve 20. YüzyıldaŞark Meselesi” adıyla batının gündemindeydi. Oryantalizm sayesinde bölge halkları hakkında elde ettikleri bilgilerle işgal politikalarını geliştirdiler. Arap, Süryani, Nesturi, Keldani, Ermeni isyanlarını desteklediler.

Kürt isyanları İran, Irak ve Türkiye'yi kasıp kavurdu. “Ümmetin Yetimleri” denilen Kürtler, bir anda “Ümmetin düşmanları”na dönüştürüldü. 1991’de ABD öncülüğünde Kürt nüfusun yaşadığı Kuzey Irak Bölgesi’ni Baas rejiminin saldırılarından koruma amacıyla başlatılan Çekiç Güç Operasyonuyla bölgesel yönetimle taçlandırdılar.

İkinci aşamaya Suriye'de geçildi. Türkiye'deki siyasi piyonlarını da sahaya sürerek Suriye'ye küresel radikal dinci teröristleri ihraç ettiler. İlk fitne ateşini Dera’da yaktılar. Nasıl olduysa birbirlerini rakip gören Ürdün merkezli bir dinci örgüt ile Mısır merkezli başka bir dinci örgütün müntesipleri, Beşar Esat yönetimine karşı ayaklandılar.

Sokak göstericilerine Rejim ordusundaki CIA’nın satın aldığı kiralık katiller ateş açtılar. Binlerce insan öldü. Binlercesi işkence gördü. Suriye halkı, Beşar Esat’dan nefret etti. Türkiye'deki Amerikancı lobinin goy goyu ile göç başladı.

El Kaide gibi örgütler, Suriye rejimine kutsal savaş ilan ettiler. Dünyanın birçok ülkesinden cihatcılar Suriye'ye doluştu. Sonra oluk oluk kan akıtıldı. Bu vesileyle sözde “Suriye halkına yardım” adı altında emperyalist güçler Suriye'ye doluştu.

PKK/PYD/YPG, ABD’nin kolluk kuvveti!..

ABD'nin fiili işgal bölgesinde yer alan Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Türkiye'nin itirazına rağmen geçtiğimiz 11 Haziran'da belediye seçimleri yapılmasına hazır olduğunu açıklamış, Ankara’nın karşı çıkması sonrasında seçimler bir başka tarihe ertelenmişti.

Irak ve Suriye'deki Kürt özerk bölgeleri, İran ve Türkiye gibi bölgesel güçler tarafından giderek daha fazla baskılanıyor. Ayrıca, Bağdat ve Şam'daki merkezi hükümetlerin ortaya koyduğu iç zorluklara karşı giderek daha kuşatılıyorlar.

Neden Kursk benzeri terör harekâtı?

Amerika Birleşik Devletleri, farklı aşamalarda, Irak ve Suriye'de iki özerk Kürt bölgesinin kurulmasında merkezi bir rol oynamayı sürdürüyor. Ancak her iki ülkedeki ve daha geniş bölgedeki değişen dinamikler, Washington'ı bu Kürt varlıklarını korumaya daha da fazla dahil olmaya zorlayabilir.

İki farklı ülkedeki iki özerk bölge olsa da Amerika'nın düşmanları ve muhalifleri bunları tek bir projenin parçası olarak görüyorlar, yok etmeye kararlılar. Amerika'nın bu Kürt varlıklarını koruması sadece doğru bir şey değil, aynı zamanda bunu yapması kendi çıkarına da uygun.

PYD'nin varoluş felsefesinin ideolojik mimarı, PKK terör örgütünün kurucusu Türkiye’de tutuklu sosyalist-federalist Abdullah Öcalan. ABD'nin PYD/YPG’den dönüştürdüğü SDG'ye verdiği destek, Türkiye'yi çileden çıkardığı gibi Ankara-Washington ilişkilerinde önemli bir sürtüşme kaynağı.

Suriye'de Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Suriye'nin doğusundaki Deyr ez-Zor ilindeki El Ömer petrol sahasındaki ABD üssünde konuşlu. Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) öncülüğünde ve Arap savaşçıları da dahil olmak üzere, SDG son on yıldır ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun önemli bir ortağı olarak tanıtıldı.

Şimdi bu güçler, petrol sahaları ve yaklaşık 900 ABD askerinin konuşlandırıldığı alanlar dahil olmak üzere Suriye'nin dörtte birini elinde tutuyor. 30 bin civarında ABD tarafından eğitilmiş ve donatılmış terörist unsur mevcut. Bu unsurların envanterinde, zırhlı araçlar, uçaksavar, tanksavar gibi ağır silahlar yer alıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri zaman zaman Suriye'deki ABD destekli terörist Kürt güçlerine hava saldırısı düzenlemekle kalmıyor, kara operasyonunun da kapıda olduğunu belirtiyor. Suriye'nin kuzey doğusundaki terörist Kürt gruplarının liderleri, ABD öncülüğündeki koalisyona, Türkiye'nin insansız hava aracı saldırıları konusunda tavrını netleştirmesi çağrısında bulunuyorlar. Haksız sayılmazlar. Çünkü görüldükleri yerde imha ediliyorlar.

Tahran için Suriye'de Amerikan destekli Kürt etniseteye dayalı bir oluşum, kısa vadede bir sıkıntı değil. ABD'nin daha geniş bölgedeki uzun vadeli yayılmacı emelleri için büyük bir engel.

ABD ordusu, Ankara'nın Suriye Kürtlerine karşı kara birlikleri gönderme planlarına karşı olduğunu söylüyor söylemesine de geçmişte benzer saldırılar yaşanması üzerine geri adım attığı da biliniyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Newsweek dergisine verdiği röportajda, ABD'yi Suriye'deki teröristlere destek vermekle suçladı. ABD ile PKK temsilcilerinin Suriye topraklarında yakın zamanda yaptıkları ortak tatbikatlar Türkiye'de olumsuz karşılandı.

ABD, Suriye'de yerel güçlere eğitim vermeye devam ediyor. Sonuçta ABD’nin kontrolünde, yeni bir ordu veya sınır kuvvetleri oluşturuluyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, 15 Ocak'ta ABD'nin Suriye-Türkiye sınırını korumak üzere SDG birliklerini eğitme planlarının Afrin çevresindeki krizin çözümüne katkıda bulunmadığını söyledi.

ABD’nin eğittiği “Sınır Muhafızları” Türkiye’ye doğru Kursk benzeri saldırı hazırlığında!...

Inherent Resolve hakkında bilginiz var mı?

Küresel sermayenin jandarması Amerika Birleşik Devletleri ordusunun “İslam Devleti”ne (IŞİD/DEAŞ) karşı uluslararası savaş için oluşturduğu operasyonel biriminin adıdır. IrakSuriye ve Libya'da faaliyet gösterir.

Inherent Resolve Harekâtı, öncelikle işgalcilerin yerel müttefikleri, en önemlisi Irak güvenlik güçlerini ve Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) desteklemek için Amerikan ve İngiliz kuvvetleri tarafından yürütülmektedir. Çoğunlukla özel kuvvetler, piyade ve topçu olmak üzere muharip kara birlikleri de bu kapsamda özellikle Irak ve Suriye'de konuşlandırılmıştır.

14 Ocak'ta ABD öncülüğündeki bir grup devletin Irak ve Suriye'de yürüttüğü Inherent Resolve Sarsılamaz Kararlılık Harekatı karargâhının halkla ilişkiler dairesi başkanı Albay Thomas Veal, ABD’nin, ağırlıklı olarak PKK/YPG’li Kürtlerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) koalisyonunun savaşçıları arasından "Suriye için bir sınır güvenlik servisi hazırlayacağını” açıklamıştı.

Ona göre “bu örgütün sayısı yaklaşık 30 bin kişi olacak.” Tam olarak Türkiye sınırlarına yakın bir yerde faaliyet göstermesi bekleniyor. İşte Ukrayna ordusunun Rusya topraklarında gerçekleştirdiği Kursk baskını gibi Güneydoğu sınırlarımızda gece yarısı start verilen bir terörist kalkışma ihtimali her geçen artıyor.

Mossad da işin içinde!..

Güvenlik ve istihbarat kaynakları, olası terör harekatının bileşenleri arasında İsrail gizli servisi Mossad’ın da yer aldığını özellikle İsrail ordusunda görevli, özel eğitilmis Kurt Yahudilerinden birkaç timin bölgeye sevk ettiğini belirtiyorlar.

Türkiye “gel gel” mi yapıyor?

Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri harekatının başladığı 2016 yılından bu yana Türkiye; Halep'in kuzeyindeki Arap ağırlıklı bölgeyi, terörist unsurlarla arasında tampon bölgeye dönüştürdü.

Bunlar arasında Azez, El Bab ve Cerablus şehirleri, daha önce Kürtlerin çoğunlukta olduğu Afrin ve Suriye'nin kuzey sınırı boyunca etnik açıdan karışık Tel Abyad ve Ras al-Ain şehirleri arasındaki dar bir arazi şeridi yer alıyor.

Türkiye, silahlı kuvvetleri ve istihbarat teşkilatları aracılığıyla bu bölgeler üzerinde askeri kontrol uyguluyor. Suriye Ulusal Ordusu (SMO) fiili olarak Türkiye'nin komutası altındadır ve Türkiye'den silah, maaş, eğitim ve lojistik destek almaktadır. Türkiye, ayrıca işgal altındaki topraklar üzerinde Suriye sınırındaki illerdeki valilikler aracılığıyla idari kontrol de yürütmektedir.

Ancak ABD ve müttefiklerinin gizli servisleri, güneydoğu sınırlarımızın her iki tarafın da özellikle Arap kökenli mülteciler arasında, “Ankara ile Şam yönetimleri anlaşırsa Erdoğan sizi Beşar Esat'a teslim edecek progandası yapıyorlar.

Bir diğer ayrıştırma konusu daha çok Suriyeli grupların kendi argümanları.

Onlar da diyor ki, “şimdiye kadar Esat rejiminden kurtulmak için başlattığımız savaşta binlerce şehit verdik. Eğer Erdoğan ile Esat anlaşırsa şehitlerimizin kanı yerde kalır.”

Bu söylemin, Suriyeli sıradan insanları bırakın sözde Suriye Milli Ordusunun omurgasını oluşturan Arap aşiretleri arasında infiale yol açmayacağının garantisini kim verebilir?

Suriye'de Türk-Rus kara devriyesi!..

Türkiye ve Rusya askeri istihbaratları, Suriye sahasından elde ettikleri veriler doğrultusunda yeniden iki askeri müttefik olarak sahaya çıktılar. Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ile Rusya Federasyonu tarafından Suriye'nin kuzeyindeki Barış Pınarı Harekat Bölgesi'nde gerçekleştirilen ve ara verilen birleşik kara devriyesinin yeniden başlatıldığını bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında, sınırların ve bölgedeki sivil halkın güvenliğinin sağlanması, Suriye'nin kuzeyinde istikrarın tesis edilmesi, Türkiye'nin ABD ve Rusya Federasyonu ile vardığı mutabakat gereği bölgeden çıkması gereken PKK/YPG-SDG terör örgütüne ait kontrol noktası, karargah ve askeri yapıların tespit edilmesi, terörle mücadelede Türk-Rus işbirliğine vurgu yapılması önemli.

Bu bir şekilde Suriye ve İran’ın da bu konuda Rusya ile birlikte hareket edebileceği anlamına geliyor. Türkiye, kendi Kursk'una hazır mı, ne dersiniz?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

омюр челикдёнмез, Дикгазете

Seçilmiş Kaynakça

https://dod.defense.gov/OIR/

https://caliber.az/post/253632/

https://regnum.ru/news/3853223

https://orientxxi.info/magazine/article6197

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/4881927

https://www-ng-ru.translate.goog/world/2024-06-03/1_9021_turkey.html?

https://www.aljazeera.net/encyclopedia/2016/1/12/سوريا-الديمقراطية-محاربة-تنظيم

https://www.meforum.org/65274/will-washington-intervene-to-protect-kurds-of-syria-iraq

https://www.cfr.org/global-conflict-tracker/conflict/conflict-between-turkey-and-armed-kurdish-groups

https://www.theguardian.com/world/2024/feb/05/us-backed-kurds-islamic-resistance-killed-drone-strike-us-base-eastern-syria

https://www.reuters.com/world/middle-east/us-backed-force-syria-more-air-defence-needed-after-deadly-drone-attack-2024-02-08/

https://www.rfi.fr/en/podcasts/international-report/20240210-as-turkey-bombards-kurdish-forces-in-syria-is-the-us-preparing-to-pull-out

https://www.armyupress.army.mil/Journals/Military-Review/English-Edition-Archives/May-June-2020/Portzer-Peoples-Protection-Unit/

https://www.kurdistan24.net/en/story/32164-Syrian-Kurds-urge-the-US-led-coalition-to-say-clearly-where-it-stands-on-Turkish-drone-attacks

https://www.dikgazete.com/haber/turkiye-ve-rusyanin-baris-pinari-harekat-bolgesinde-birlesik-kara-devriyesi-yeniden-bas-906829.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?