USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türkiye'de her şey dahil sisteminden vazgeçilmesi: Tatilin maliyeti değişecek mi?

Türkiye'de her şey dahil sisteminden vazgeçilmesi: Tatilin maliyeti değişecek mi?
17-10-2024

Türkiye'de her şey dahil sisteminden vazgeçilmesi: Tatilin maliyeti değişecek mi?

MOSKOVA

Rusya'nın resmi Rossiyskaya Gazeta gazetesi, “Türkiye'de her şey dahil sisteminin reddedilmesi: Tatilin maliyeti değişecek mi?” başlıklı makalesinde, konuyla ilgili uzmanlara sorular sordu.

Gazetenin görüştüğü uzmanlar, Türkiye'deher şey dahil” sisteminden vazgeçmenin seyahat paketlerinin maliyetinde önemli bir düşüşe veya ülkenin turizm ortamında köklü bir değişikliğe yol açmasının pek mümkün olmadığına inanıyor.

Gazeteye konuşan seyahat acentesi "2 Çemodana" şunu vurguladı:

Tatilin maliyeti yalnızca yiyeceklerden oluşmuyor. Hizmet düzeyi, çocuklara yönelik animasyon, yetişkinlere yönelik eğlence, denize yakınlık, havuz sayısı ve diğer faktörler önemli rol oynamaktadır. Her şey dahil pakete gitmemek, fiyatları biraz düşürebilir, ancak tatili radikal bir şekilde ucuzlatmaz.

FAKAT...

Rusya Ekonomi Üniversitesi Otel ve Turizm İşletmeciliği Bölümü Doç. Dr. Roman Gareyev, aksine, tatillerin daha da pahalı hale gelebileceğine inanıyor. Rus akademisyen, şunları ifade etti:

Her şey dahil sisteminin reddedilmesi, Türkiye seyahatlerinde fiyatlarda değişikliğe yol açabilir ancak bu, mutlaka indirimle ilişkilendirilmeyecektir. Daha çeşitli konaklama ve yemek seçeneklerine yönelmek oteller arasındaki rekabeti artıracak ve bu da oda fiyatlarının düşmesine yardımcı olacaktır. Ancak hizmet kalitesinin artırılması ve alternatif hizmetlerin sunulması ihtiyacının da dikkate alınması gerekiyor, dolayısıyla kısa vadede tatil maliyetleri aynı seviyede kalabilir, hatta artabilir."

Gareyev’e göre, fiyat karşılaştırması, her şey dahil olan ve olmayan otellerde konaklama maliyeti arasındaki farkın ilk bakışta göründüğü kadar büyük olmadığını gösteriyor. Örneğin, Alanya'da 3 yıldızlı bir otelde sadece kahvaltı dahil konaklama, paket tur (uçak, transfer, sigorta dahil değildir) hariç bir hafta boyunca iki kişi için 14.600 rubleye mal olacak. Aynı kategorideki ancak her şey dahil sistemine sahip başka bir otel, benzer koşullar altında 22.500 rubleye mal olacak. 

Seyahat acentesine göre, değişiklikler öncelikle “her şey dahil” sisteminin ana avantajının olmadığı küçük şehir otellerini etkileyecek. Bu tür otellerde insanlar sadece kahvaltı yapmayı tercih ediyor, öğle ve akşam yemekleri için ise sahildeki veya şehirdeki çok sayıda restoranı tercih ediyor. Seyahat acentesi, bunun bazı turist kategorileri için “her şey dahil” sistemine göre biraz daha ekonomik olabileceğini de ekliyor.

OTELLER MÜŞTERİLER BULACAK…

Gazete, “Uzmanlar, her şey dahil sistemi olmayan otellerin müşteri bulacağını öne sürüyor. Bunlar örneğin genç çiftler, çocuksuz seyahat edenler veya alkol kullanmayan kişiler olabilir. Bu kişiler, kullanmadıkları hizmetlere para ödemek zorunda değiller. Aynı zamanda, çocuklu aileler için “her şey dahil” sistem, en iyi seçenek olmaya devam ediyor; kullanışlıdır ve yemeklerin nerede ve nasıl organize edileceğini düşünmemenizi sağlar" diye vurguda bulundu.

Gazete şu noktalara da dikkat çekti: “Her şey dahil sistemine alternatif formatlar, halihazırda piyasada görünmektedir. Ege kıyısında alakart menüler sunan pahalı oteller var. Ucuz olmayacak: Bu otellerden birinde iki kişilik bir haftalık tatil için 300 bin rubleden fazla ödemeniz gerekecek ve bu uçuşsuz.”

PEKİ...

Turizm pazarı katılımcılarına göre, Türk otellerinin bir kısmı “her şey dahil” sisteminden vazgeçse bile bunun bir devrime yol açması pek mümkün görünmüyor. Aksine, insanlar tatil formatını seçerken daha fazla seçeneğe sahip olacak. Seyahat acentesi, “Türkiye, güzel denizi, zengin kültürü ve mükemmel hizmetiyle her zaman turist çekmiştir ve otel, hangi yemek sistemini seçerse seçsin bu faktörler değişmeyecektir” dedi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?