USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türk Genelkurmay sitesinde Putin'in Münih konuşması neden yayınlandı

Türk Genelkurmay sitesinde Putin'in Münih konuşması neden yayınlandı
02-06-2024

Türk Genelkurmay sitesinde Putin'in Münih konuşması neden yayınlandı

MOSKOVA

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün çok güzel bir sözü var: “Savaş, zaruri ve hayati olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir.”

Son zamanlarda Türk medyasında, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin… Ukrayna... Savaş…" gibi başlıklar içeren haberlere sık sık rastlanıyor.

Bugün Rusya'nın Ukrayna ile ilgili başlattığı Özel Askeri Operasyonu'nundan yıllar önce yaşanan önemli tarihi bir olayı hatırlatmak istedim. Çünkü, Özel Askeri Operasyonu anlayabilmek için mutlaka daha önce yaşananlara göz atmakta ve gelen durumu analiz etmekte fayda var.

Malum, Putin, 2007 Münih Güvenlik Konferansı’ndaki konuşmasında Batı'yı sert şekilde uyarmıştı. Putin, burada yaptığı konuşmada ABD’nin dış politikası ve tek kutuplu dünya düzeni, NATO’nun genişleme ve Doğu Avrupa’ya füze savunma sistemleri konuşlandırma planlarını sert bir dille eleştirmişti.

Batı ise Putin'in bu tarihi konuşmasında verdiği tüm mesajları doğru biçimde okumakta zorlandı. Batı, böylece Rusya'yı olası bir operasyonu başlatabilme konusunda ciddiye de almadı.

Bu arada, Kremlin Sözcüsü Peskov da Rusya Devlet Başkanı Putin’in 2007 Münih Güvenlik Konferansı’ndaki konuşmasının devrim niteliğinde olduğunu söyledi.

Peskov, o konuşmayı; “Gerçekten de Putin’in 2007’de yaptığı konuşma, acil sorunların açık bir şekilde dile getirilmesi ve Rusya’nın modern güvenlik mimarisinin sorunlarına ilişkin görüşünün çok tutarlı, mantıklı ve yoğun bir sunumu açısından oldukça devrim niteliğindeydi” diye nitelendirmişti.

Peskov, Rus liderin, 2007 Münih Konferansı’nda, NATO’nun Rusya sınırlarına yaklaşması konusunu dile getirdiğini, fakat bu konuda herhangi bir cevabın bugüne kadar alınmadığını söylemişti.

Bir sözle Putin’in Münih konuşması dönüm noktası oldu.

Fakat, daha sonra enteresan bir olay da yaşandı. Ve sadece Türk-Rus ilişkileri açısından değil, aynı zamanda dünya siyaseti açısından da önemli bir gelişme oldu.

Putin'in, ABD ile NATO'ya ağır eleştiriler yönelttiği konuşması, Türk Genelkurmay internet sitesinde yer aldı. Enteresan olan Türkiye'nin kendisi bir NATO ülkesi. Üstelik, Genelkurmay Başkanlığı, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ABD gezisi sürerken, Putin'in Batı'ya meydan okuyan çıkışını önemli bulduğunu bu davranışıyla ve üstelik açık bir şekilde ortaya koydu.

Putin'in konuşmasının tam metnine internet sitesindeki “güncel” bölümünde yer veren Genelkurmay, konferansın internet sitesine ulaşılan İngilizce metnin linkini de, metnin sonuna ekledi.

Yıllar sonra Rus medyasında çıkan haberlere göre, Genelkurmay'ın bu adımı ile ilgili bilgi, Putin'e de iletilmişti. Türk Genelkurmay Başkanlığı'nın bu davranışı, o dönem çeşitli yorum ve tartışmalara da yol açtı.

Fakat, göz ardı edilmemesi gereken bir durum ortada: Türkiye Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti sınırları çevresindeki Batı'nın sinsi plan ve oyunlarından çok rahatsız ve tepkiliydi. Rusya da aynı şekilde bu gibi sinsi oyunlara karşı çok öfkeli ve tepkili.

Oysa Putin, 2007 yılında Batı'yı uyarmıştı. Türk Genelkurmay Başkanlığı da bu uyarıya ilgi duyarak metni yayınlandı. Ne yazık ki bu sinsi oyun ve planlar halen devam ediyor. Örneğin, Suriye'nin kuzeyinde yaşanan son gelişmeler.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?