Toplumsal dinamikleri anlamaya yönelik analizler sunan önemli iki düşünür olan Anthony Giddens ve Manuel Castells’e dair kısa bir değerlendirme, bu yazının konusunu oluşturmakta.
Günümüzde, Internet ve bilgi teknolojileri, bireyler ve devletler için önemlidir.
Bugün içinde yaşadığımız toplumun eskiye benzemediğini vurgulayan Castells, özellikle teknoloji, enformasyon, internet, ve küresel ağ hareketleri gibi bir takım yeni argümanlar ile günümüz yapılanmasını analiz etmiştir.
Günümüzde küreselleşme ile birlikte enformasyon toplumuna geçiş olduğu bilinmektedir.
Castells’in “Enformasyon Çağı: Ekonomi, Kültür ve Ağ Toplumunun Yükselişi” adlı eserinde vurguladığı teorik yaklaşım incelendiğinde enformasyon toplumu, internet, ve enformasyonel kent gibi yeni bir takım kavramların günümüz toplumunu analizde önemli olduğunu dile getirebiliriz.
-Anthony Giddens ve Manuel Castells-
Günümüz toplumunu anlamada etkili bir diğer sosyolog Anthony Giddens’tır.
Küreselleşme kavramını inceleyen Giddens, aslında sadece uluslararası ilişkilere değil, tarihe ve toplumsal dinamiklere de yer vermiştir.
Giddens’ın kimsenin net olarak anlamadığı, ama etkisini hepimizin üzerinde hissettiren bir küresel düzene doğru sürüklenmekte olduğumuz tezinin, bulunduğumuz düzeni özetlemekte olduğunu söyleyebiliriz.
.
Dr. Begüm Burak, dikGAZETE.com
Kaynaklar
Castells, M, Enformasyon Çağı I: Ekonomi, Kültür ve Ağ Toplumunun Yükselişi, Çev. Ebru Kılıç, İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2005.
Giddens, A. Elimizden Kaçıp Giden Dünya: Küreselleşme Hayatımızı Nasıl Yeniden Şekillendiriyor, Çev., Osman Akınhay, İstanbul, Alfa Yayınları, 2000