USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Suriye olayları ve mülteci meselesi

Suriye olayları ve mülteci meselesi
02-07-2024

SURİYE OLAYLARI VE MÜLTECİ MESELESİ

Olaya şu zàviyeden bakmak gerek…

1. Türkiye büyük bir imparatorluk bàkîyesidir.

2. Suriye, İran, Filistin, Irak Müslüman Türklerin Anadolu’dan önceki göç bölgeleridir.

3. Bölge, Kuzey Afrika dâhil Türkiye’nin iç politika alanıdır.

4. Çıkan olayları, “Türk-Arap Çatışması” olarak göstermek büyük bir bühtandır, gaflettir.

5. Türkiye'nin en başta yapması gereken bize de yakınlaşan Suriye Rejimi ile muhalifleri anlaştırıp, Suriye iç barışını sağlamaktı. Maâlesef bu yapılamadı.

6. Rejim, muhaliflere ve halka karşı acımasız davranmış ve Türkiye’ye müzàhir insanların bölgeyi boşaltması sağlanmıştır.

7. Suriye ABD, FRANSA, İNGİLTERE, RUSYA eliyle parçalanmış, İsrail için PKK ve IŞİD de kullanılarak SDG ve PKK Bölgesi oluşturulmuştur. Türkiye, buna engel olamadığı gibi Bölge içindeki çoğunluk ARAP, az miktardaki KÜRT ve TÜRKMEN Aşiretleri örgütleyememiştir.

8. Türkiye, girdiği bölgeleri yönetememiştir. Düşünün bölgeye birleştirip bir Bölge valisi atamak yerine komşu illerimize bağlı vali yardımcılıklarını oluşturmuştur. MİT, TSK ile hâreket etmeye çalışmış ancak bölgeye vàkıf elemanları istihdam edememiştir.

9. İçişlerimiz bölgede çuvallamış, istikrarsızlığın sebeplerinden biridir.

10. İçişleri, idarenin tepesinde olmasına rağmen güvenliğe Emniyet ve jandarma ile gerektiği ağırlığı koymamışlar.

11. Yönettiğimiz bölgede ÖSO BİRLİKLERİ başta olmak üzere tüm silahlı unsurlar derebeylik gibi davranmış, halka talan ve tecavüz dâhil eziyet etmiştir.

12. ABD ve Rusya gibi dış güçler, Suriye’de birlikte Hâreket ediyorlar. Siz bir tane Rus S-400'ün İsrail ve ABD Uçaklarını tehdit ettiğini gördünüz mü? YPG-PKK-SDG TERÖR BÖLGESİ'ni Türkiye’ye karşı Rusya korumakta, ABD finans, lojistik ve Askerî destek vermektedir.

13. Türkiye bölgesinde IŞİD/DEAŞ’ı dahî bir yıl sonra tanımlayabilmiştir.

14. Son olayların sebebi Türkiye ve Suriye’nin normalleşme mesajlarıdır. Türkiye’de bu işi gerenler de İngiliz-ABD kontrollüdür, Suriye’de bayrak yakanlar da!.. Bakıyorum mülteci karşıtı yorumlarda kimse ABD-İSRAİL-İNGİLTERE ETKİSİ'nden asla bahsetmiyor. Sanki olayların planlayıcıları provokatörler... Yapmayın. Bu işler böyle basit değil. Neden Kayseri?

15. Suriyeli Mültecileri değerlendirirken önce şunu düşünün; Neden Suriye’de Türkiye’ye müzàhir insanlar, Türkiye’ye sürülerek belli bölgeler boşaltıldı?

16. Suriyeli göçmenlerin en az yüzde 90'ı Türkiye’ye uyum sağladı. Çalışıyorlar. Türkiyeli oldular. Kalanlardan 600.000'e yakın Suriyeli son iki yılda geri gönderildi.

17. Türkiye’de demografi bozulmaktadır. Bu doğru. Ancak doğurganlık, evlilik vd. sosyal sorunların temelinde önce ekonomik sorunlar sonra sosyal/bireysel ahlâk ve din algımızda oluşan yozlaşma ve bozulma var. Bu büyük sorunu ifâde etmeyip daha da kötüsü Mülteci Sorunu'nun arkasına saklayanlar iş birlikçidir.

18. Türkiye’de mülteci sorunu iyi yönetilememiştir. En başta Avrupa'ya en iyiler gitmiştir. Sonra mültecilerin belli bölgelerde yığılmasına engel olunamamıştır.

19. Mültecilerin tanımlanması, hukukî statüleri, sosyal hakları ve sorumlulukları yıllar geçmiş olmasına rağmen ortadadır.

20. Son olaylarla eş zamanlı Irak'ta da provokasyonlar yapılmış, Erbil, Kerkük ve Dohuk'ta pazar yerleri yakılmıştır. Bu olaylar, bölgenin iç barışına ABD tarafından atılmış bir dinamittir.

21. Türkiye’nin teröre karşı Sınır ötesinde, özellikle Irak kırsalında verdiği mücadele, Suriye’ye birlik kaydırmak zorunda bırakılarak zayıflatılacaktır.

22. KASR-I ŞİRİN ANLAŞMASINDAN BU YANA Ayetullahlar gelene kadar Batı'ya İran hiç geçmemiştir. Maalesef “İngiliz Şiası” diyebileceğimiz bu yapı, Türkiye’nin Hükümranlık alanı Osmanlı Milletler Topluluğu alanına girmiştir. Bu bağlamda Irak zaten ABD ve İNGİLTERE TARAFINDAN ADETA ALTIN BİR TEPSİDE İRAN’A SUNULMUŞTUR. Suriye de aynı şekilde. Ancak Suriye’de olaylar başlayalı beri aslında B. ESAD'ın arkasında duranların çoğu Sünnî ulemà ve iş adamlarıdır.

23. Gazze Katliâmı’ndan sonra SURİYE'nin Türkiye ve Bölge açısından önemi ortaya çıkmıştır. PKK-YPG-ABD-İNGİLTERE-İSRAİL TERÖR BLOKU'na karşı Türkiye, Suriye ve Irak Merkezî Hükümetleri ile çözüm bulmak zorundadır.

24. Suriye’de ve Irak'ta kısmen uzaklaşan Şİİ TÜRKMENLERE ULAŞILMALIDIR.

25. Bölgede çözüm duygusallıkla, sadece Din Kardeşliği perspektifi ile çözülemez. Millî Menfaatler, Ortak Geçmiş, Ortak Gelecek ve menfaatler gösterilmelidir.

26. Türkiye, Psikolojik Harp ve Harekâtı oluşturup yönetememektedir. FETÖ’CÜ İHÀNET DÖNEMİNDE TSK'nin bu imkân kabiliyetleri topluma farklı sunulup kapatılmıştır. Bu konu İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'na 2019 yılında yasa ile tevdî edilmiştir. Ancak kendileri dezenformasyon ile mücadele ve siyâsete müdàhale dışında hele de medeniyet Coğrafyamızda sorumluluk almamaktadırlar.

27. CUMHURBAŞKANIMIZ, İVEDİ MGK VE BAKANLAR KURULUNU TOPLAYIP MHP, CHP’NDEN DE TEMSİLCİLER İLE İVEDİ BİR KRİZ MASASI OLUŞTURMALIDIR. İÇ VE DIŞ TÜM KESİMLERE MİLLÎ BİRLİK GÖSTERİLMELİDİR.

28. SURİYE’YE KOORDİNATÖR BİR CUMHURBAŞKANLIĞI TEMSİLCİSİ HATTA SORUMLUSU ATANMALIDIR.  BÖLGEYİ ÇOK İYİ BİLEN İSMAİL METİN TEMEL PAŞAM BUNUN İÇİN GÖREVLENDİRİLEBİLİR. ZAYIF MİZAÇLI BİRİ, HEPTEN ÇUVALLAR.

29. IRAK VE SURİYE HÜKÜMETLERİ BİRLİKTE HÂREKET ETMEYE İKNA EDİLMELİDİR.

30. OLAYLARA SEBEP OLANLAR BİLİNMEKTEDİR. HEM TÜRKİYE’DE HEM DE SURİYE’DE ABD’NİN MAŞASI BU ADAMLAR DERHAL TUTUKLANMALIDIR.

31. MÜSPET SOSYAL GRUPLAR BEYAN VE İFÂDELERİNE DİKKAT ETMELİDİR. SURİYE’LİLERİN ŞAHSINDA TÜM ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA OSMANLI VATANDAŞI HALKLAR KONUYU YAKINDAN İZLEMEKTEDİR.

TÜRKİYE, ŞU ANA KADAR VERDİĞİ EMEKLERİ ALGI BOZUKLUĞU SEBEBİ İLE KAYBETMEMELİDİR. KADERİMİZ BÖLGEMİZDEKİ ÜLKELER VE HALKLARLA MECZOLMUŞTUR. BU GERÇEK HERKESÇE BİLİNMELİDİR.

.

E. Yarbay Halil Mert, dikGAZETE.com

-TÜREYİŞ Strateji ve Yönetim Uzmanı-

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?