USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Stalin'in yapmadığını Putin yaptı!

Stalin'in yapmadığını Putin yaptı!
04-08-2024

Stalin'in yapmadığını Putin yaptı

MOSKOVA

Richard Zorge... Sovyet istihbaratının en efsanevi isimlerinden biri. 1895 yılında Bakü'de bir Alman mühendisin ailesinde doğdu. Bu arada, geçen hafta Azerbaycan Cumhuriyeti yetkilileri, Sovyetler Birliği Kahramanı Zorge'nin 1980 yılında dikilmiş anıtını yeniden restore ederek, bu savaş kahramanına sahip çıktı.

Bir Sovyet vatanseveri olarak Zorge, 2. Dünya Savaşı'nda Moskova'ya savaşın kaderini değiştirecek çok önemli bilgiler aktardı. “Ramsay” kodlu başarılı ajan, Almanya’da ve Japonya’da gazeteci olarak çalıştı. Üstelik Almanya'nın Tokyo Büyükelçiliği'nde basın sorumlusu olarak da görev yapan Zorge, Alman elçisi ile bizzat arkadaş da idi.

Fakat, Japon gizli servisi 1941'de Zorge'yi Tokyo'da yakaladı. Japonya, 2 amiralle Zorge'nin takas edilmesini Moskova'ya önerdi ancak dönemin Sovyet lideri Josef Stalin bunu reddediyor. Rus tarihçilerine göre, Stalin, ajan Zorge'nin çifte ajan (SSCB ve Almanya) olduğuna inanıyordu.

1944'te Zorge, Japonya'da idam edildi. Mezarı da halen orada. Stalin'in ölümünden sonra araştırmalar sonucunda Zorge'yeSovyetler Birliği Kahramanı” ünvanı verildi.

Bu kahramanı neden hatırladım?

Geçenlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bizzat Moskova Vnukovo Havaalanı’na gelerek takas edilen Rusya vatandaşlarını uçağın merdiveninde karşıladı. Rusya lideri, vatanlarına dönen Rusya vatandaşlarını tebrik etti, vatanlarının onları bir dakikalığına bile unutmadığını önemle vurguladı. Putin, askerlik görevi ile alakası olup, yurda geri dönen kişilere, göreve bağlılıklarından dolayı ayrıca teşekkür etti.

-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) yönetiminde Ankara’da yapılan takas operasyonuyla Moskova’ya dönen kişileri havalimanında karşıladı… (*)

Bu duygusal manzara, televizyon ekranlarına da yansıdı. Bu manzarayı en iyi Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Grigoriy Karasin, “Telegram” kanalından şöyle aktardı: “Takas yoluyla vatanlarına dönen vatandaşlarımızın Devlet Başkan Putin tarafından havalimanında yapılan dokunaklı görüşmesi, devletimizin onurunu açıkça ortaya koydu. Görevini yerine getiren, ülkesine sadık insanların Rusya'nın en önemli varlığı olduğunu bir kez daha gözlerimizle gördük. Zor jeopolitik koşullarda bu son derece önemli bir olay haline geldi.”

Karşılamaya Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin ve Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov da katıldı.

Bu arada, ABD ile Rusya arasında tutuklu takası, Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordinasyonunda gerçekleştirildi. Kuşkusuz Türkiye, burada çok önemli bir görev yaptı.

Fakat, burada asıl başarı Putin'e ait. Putin, vatandaşlarının geri dönmesi için uzun süredir çalışmalar yapıyordu. Nitekim Rusya Devlet Başkanı'nın basın sözcüsü Dmitriy Peskov da Rusya'nın takas olasılığına ilişkin sert tutumunun sonuç verdiğini ve Rusların anavatanlarına döndüğünü açıkladı.

Peskov, röportaj sırasında Amerikalı gazeteci Tucker Carlson'un, Rusya Devlet Başkanı Putin'den iyi niyet göstergesi olarak hüküm giymiş Amerikalıları iade etmesini istediğini da hatırlattı.

Peskov, “Putin ona, burada hiçbir iyi niyet gösterisinin olamayacağını söyledi... Böylesine zorlu bir pozisyon sonuç verdi ve böyle bir pozisyon sayesinde vatandaşlarımız anavatanına döndü” dedi.

Evet, Putin, bu çalışma ve adımıyla vatandaşlarına sahip çıkarak ve bizzat havalimanına gelerek, onları asla unutmadıkları mesajını verdi.

Ben mutlaka eminim ki, yurtdışında Putin'i sevmeyenler bile bu adım karşısında Rusya liderine saygı duymak zorunda kaldı. Elbette kendi içlerinde...

Yazımı da şu tekrar hatırlatmayla noktalamak istiyorum: İsrail istihbarat kurumu Nativ’in eski başkanı Yakov Kedmi, 2018 yılında katıldığı Rus devlet TV kanalı Rossiya canlı yayın programında Rusya liderini şöyle karakterize etmişti: “Putin konuşmaz, Putin iş yapar.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

(*) https://www.dikgazete.com/haber/putin-ankaradaki-takas-operasyonuyla-rusyaya-donenleri-havalimaninda-karsiladi-903409.html

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?