Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor ve diğer takımlar futbol oynama, yaptıkları ‘uğraşı’ oyun olmanın dışına taşıyadursun, engellilerin spordaki başarılarını görüp büyük heyecan duyduğumuz örnek hayat hikâyelerini, siz değerli okuyucularımızla paylaşmaya devam edelim.
EMRAH, KALP GÖZÜYLE GOL KRALI...
Gol Kralı Emrah...
Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübünün 2015 yılında 25, 2016 yılında ise 14 gol atarak üst üste 2. kez gol kralı olan milli sporcusu.
Takımını Turkcell Sesi Görenler Futbol 1. Ligi’nde şampiyonluğa taşıyan Emrah Öcal’ın hayat hikâyesi başarısı kadar derslerle dolu.
Kendi anlatımı ile "Yatılı kaldığım görme engelliler okulunda futbola başladım. Görme engellilerin futbol oynayabilmesi için özel üretilen zilli topumuz yoktu. Zilli topa kavuştuğumuz anı unutamıyorum, çok sevinmiştim”
Sesli düşünmek istiyorum, tüm imkânsızlıkların üstesinden gelmek için Emrah o mücadeleyi vermese, o heyecanı yaşamasaydı bugünkü başarıya ulaşması mümkün olabilir miydi?
Yine sesli düşünmek istiyorum, ülkemizde kaç görme engelli vatandaşımız var, Emrah kadar şanslı olmayan!
Ne dersiniz, halkı için görev üstlenen kamu kurum ve kuruluşlarında görev alan ‘muhterem’ yetkililer? Futbola dolar ve avroları akıtan kulüplerin ‘kıymetli’ başkan ve yöneticileri...
SAVAŞIN MAĞDURU MARATON ÜÇÜNCÜSÜ..
Suriyeli Adnan…
O da savaşın mağdurlarından.
15 yaşındayken sırtından vurulup belden aşağı felç oldu.
Tedavi için gittiği Lübnan’da hayata yeniden tutunarak, engelliler için düzenlenen maratonda üçüncü oldu.
Haberi derleyen Anadolu Ajansından Enes Kanlı’nın ifade ettiği gibi Adnan da, Suriye’deki kanlı iç savaşın hayatlarında kalıcı izler bıraktığı binlerce çocuktan sadece birisi.
Önemli mesajlar taşıyan hayat hikâyesinin özeti şöyle; "Fırından eve dönerken, keskin nişancılar tarafından vuruldum. Zamanla dışarı çıkmaya, fotoğraf çekip spor yapmayla hayata tutunmaya çalıştım. Sporda emeğimin karşılığını Beyrut’ta engelliler için düzenlenen bir maratonda tekerlekli sandalyemle üçüncü sırada tamamladım."
Allah’ın yardımı ve Adnan’ın gayreti ile hayata sımsıkı tutunma ve adı ‘maraton’ olan spor aktivitesiyle aralanan mutluluk kapısı...
MALATYA’NIN GANALI OYUNCULARI...
Ganalı Joe Amo ve Fuseini…
Futbol Süper Ligi takımlarından Malatya Bedensel Engellispor’un renklerine bağladığı Gana Ampute milli takımının futbolcuları.
Forvet ve orta saha oyuncuların maliyeti 10’ar bin dolar.
Gelirleri ise aylık 700 dolar.
Futbolcuların hayat hikâyeleri bir o kadar dikkat çekici.
27 yaşındaki Amo 6 yaşında geçirdiği trafik kazasında sol bacağını kaybetti.
Kendi ifadesiyle “Hastanede bacağımı kestiler. Ayağıma dokunmaya çalışıyordum, ayağımı arıyordum ama maalesef ayağım yoktu. Ben şunu düşündüm, ‘Bu her şeyin sonu değil. Benim bununla mücadele etmem gerekiyor. Yaşama bağlanmam gerekiyor’. Okuldayken arkadaşlarım bazen alay ediyorlardı, gülüyorlardı ve soruyorlardı ‘bacağın nerede, niye bacağın yok”...
HERKES ENGELLİ ADAYI İSE...
Görmeyen göz, hareketsiz kalan bir vücut ve kesilen bir bacak.
Ajans haberlerinden derlediğimiz bu yazıda, spor yapan engelliler arasında Türk, Ganalı, Suriyeli…
Buna benzer yüzlerce örnek var.
Engelli olmanın ülkesi, yaşı ve ne de vaktinin belli olmaması, "Herkes bir engelli adayı…" sözünü doğrular nitelikte.
‘Herkes, bildiğinden sorumludur’ sözüne sadık kalarak, görevimizin ne kadar bilincindeyiz acaba!..
Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com
Münevver 5 yıl önce