USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sırp istihbaratında değişim rüzgârı ve yeni dönem!

Sırp istihbaratında değişim rüzgârı ve yeni dönem!
06-12-2022

Ukrayna-Rusya savaşı Avrupa’nın yeniden Atlantik paktınca parsellendiği bir tabloyu belirginleştirdi. Brexit politikasını uygulayan Birleşik Krallık/ İngiltere, Avrupa Birliği ile yollarını ayırmasına rağmen, Avrupa üzerinden elini çekmiş değil. İngiliz hükümeti, Ukrayna savaşında Washington yönetiminden daha etkin ve elini taşın altına koyuyor. Ancak bu fiili durum, yaşlı kıta Avrupa’nın fay hatlarını tetikliyor ve enerji kaynakları kısıtlanan Avrupa’nın önde gelen sömürgeci ülkeleri kendilerine yeni bir çıkış kapısı arıyor.

Avrasya jeopolitiği ekseninde Sırbistan safını seçti istihbarat servisini gözden geçiriyor...

17 Ekim 2022’te Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, Güvenlik ve Enformasyon Teşkilatı'nın kuruluşunun 20. yılı ve Gizli Polis İşleri Dairesi'nin kuruluşunun 123. yılı münasebetiyle düzenlenen törene katılmış, konuşmasında "Zaman zor - lütfen Sırbistan'ı sevin, koruyun ve koruyun" demişti.

BIA'nın direktörü Bratislav Gašić, teşkilatın büyük krizlerle damgasını vuran üç asırlık bir sürekliliğe sahip olduğunu söyleyerek, “-Tarih, kültür ve dil ile birlikte bir halkın ulusal kimliğini oluşturur. Bu alanlarda hizmetin rolünün değerlendirilmesi tarihçilere ait olsa da BİA gelenekten ve kaliteden ödün vermiyor. Ajans, alaka düzeyini ve uzmanlığını sürekli olarak onaylıyor – demişti.

Sırbistan kendisini kuşatılmış hissediyor!.. 

Nasıl hissetmesin?

Bulgaristan ile ABD savunma bakanlıkları arasında imzalanan 10 yıllık Karşılıklı İşbirliği Yol Haritası'nda, Bulgaristan’da daimi olarak konuşlandırılabilecek Amerikan askeri personel sayısı 2 bin 500 olarak belirlendi. Askerleri, ABD'nin Bulgaristan’da kullandığı 4 askeri üste konuşlandırıldı. ABD askerinin konuşlandırıldığı Novo Selo Askeri Üssü, geçtiğimiz günlerde cayır cayır yanmıştı.

Bulgaristan ise her geçen biraz daha ABD'nin askeri etkisi altına giriyor. Bulgar 42. Mekanize Taburu ve ABD Ordusu'nun 3. Zırhlı Tugay Muharebe Ekibinden bir piyade birliği ile birlikte kuvvetin standart operasyon prosedürlerini oluşturmak için çalışıyorlar.

Rumen askeri üssü "Mikhail Kogalniceanu" NATO birliklerinin ana karargâhlarından birisine dönüştü. Karadeniz'de geçmişten bu yana bölge güvenliği açısından en kötü sınavı veren ülke Romanya. NATO ve ABD, Romanya'da üsler kurdu, şimdi de silah yığınağına başladı. 2016’da ABD, ilk kez kendi toprakları dışında bir anti-balistik füze sistemini (BMD) Romanya’nın güneybatısındaki Devesul Hava Üssü'ne kurdu.

Kosova zaten aşırı milliyetçi Arnavutların merkez üssü. Sırbistan’dan 2008 yılında tek taraflı bağımsızlık ilan eden Kosova, Sırp saldırganlığını bahane edip, ülkede kalıcı ABD üssü kurulmasını ve NATO’ya üyelik sürecinin hızlandırılmasını isteyip duruyor. Kosova'da 1999'dan beri Bondsteel ABD askeri üssü mevcuttur. Priştine'ye yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Ferizovik’te  yer alıyor. Burası Güneydoğu Avrupa'daki tek ABD askeri üssünü teşkil ediyor. ABD’nin burada 635 askeri bulunuyor.

Kosova’nın sırtını dayadığı Arnavutluk’ta Balkanlar’daki özel harekâtlar için kurulan Amerikan askeri üssü aktif hale getirildi. Karargâh, Amerikan özel kuvvetlerini Rusya’nın siyasi ve askeri etkisinin arttığı Yunanistan, Kosova, Bosna, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan gibi ülkelere yakınlaştıracak. Bosna Hersek ile ilişkilerini Ankara üzerinden düzenleyen Belgrad yönetiminin kendisini için tehlikeli görmediği bir başka ülkede yine Ankara ile ilişkileri güçlü olan Kuzey Makedonya.

Ayrıca Macaristan’da bu süreçte Atlantik ekseninde değil Avrasya ekseninde konum belirlediği için Belgrad ve Budapeşte arasında  bir mutabakattan söz edilebilir. Sırbistan’ın Türkiye ile yakınlaşması, kendi ulusal çıkarları açısından çok önemli.

İstihbarat Başkanı değiştirildi!..

Güvenlik ve Enformasyon Teşkilatı'nın kuruluşunun 20. yılı ve Gizli Polis İşleri Dairesi'nin kuruluşunun 123. yılı münasebetiyle düzenlenen törenden çoğuna varmadan Sırbistan hükümeti, Rus yanlısı tarafıyla bilinen eski bakan Aleksandar Vulin'in ülkenin istihbarat örgütü Güvenlik Bilgi Ajansı’nın  (BIA) başına getirildiğini duyurdu. Bu değişiklik hiç şüphesiz Avrupa’daki konjonktüre uyum sağlamanın yanı sıra Sırbistan milli güvenlik politikasının somut bir yansıması görülebilir.

 

Rusya'ya yaptırım uygulamayan Sırbistan'ın bir önceki hükümetinde İçişleri Bakanı olarak görev yapan Vulin"Moskova'nın adamı" olarak ifade ediliyor. Vulin'in, BIA Müdürü gibi "hassas" bir göreve getirilmesi, ülkedeki Batı yanlısı partilerin tepkisini topladı. Batı yanlısı partilerden Özgür Halklar Hareketi'nden (PSG) yapılan açıklamada, Vulin liderliğindeki BIA'nın, Batı'nın istihbarat  ajanslarıyla iş birliğini durduracağı savunularak, Sırbistan'ın uluslararası bir dışlanma yaşayacağı belirtildi. Vulin'in, Putin yanlısı görüşleri açıkça savunduğuna değinilen açıklamada, görevlendirmenin "Sırbistan, Rusya'nın Avrupa'daki tek müttefikidir" izlenimi verdiği kaydedildi.

Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinden vazgeçip yüzünü Moskova'ya dönmesi gerektiğini savunan Vulin'in, Balkanlar'daki Sırpları tek bir çatı altında buluşturan "Sırbistan Dünyası" fikrini desteklediği de biliniyor.

Sırp istihbaratının geçmişi...

II. Dünya Savaşı sırasında Belgrad’da Nazilerle çalışan Sırpların sayısı oldukça fazlaydı ve Komünizm tehlikesine karşı örgütlenmişlerdi. Komünist dönemin gelişiyle birlikte, popüler "OZN-a sve dozna/OZN-a her şeyi bilir" sözü ülkede popülerlik kazandı. Ozna, yaşlı bir büyükannenin adı değil, Komünist Yugoslavya lideri Josip Broz Tito tarafından kurulan Halkı Koruma Dairesi'nin (OZN) kısaltmasıydı.

OZN, Haziran 1944'te geleneksel Sırp topraklarında - Adriyatik adası Vis'te (Hırvatistan) kuruldu. 11-12 Ağustos gecesi adadan Sırbistan topraklarına taşındı. Ofisi Belgrad'da, mevcut TANYUG ajansının Obilichev venac caddesindeki binasında bulunuyordu.

Politbüro'nun üst düzey bir üyesi ve Josip Broz Tito'nun yakın arkadaşı Aleksandar Ranković'in  önderliğinde OZN, yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetlerini güçlü bir şekilde güçlendirdi ve aynı zamanda Yugoslavya'nın personelini neredeyse tamamen Sırplaştırmayı başardı. 

OZN'nin ünlü başkanı ve daha sonra Sırbistan İçişleri Bakanı Slobodan Penezic-Krtsun'dur. 6 Kasım 1964'te Penezić ve Svetolik Lazarević  , arabalarının ıslak bir yoldan kayarak bir ağaca çarpması sonucu bir araba kazasında öldüler.  Penezić'in ölümü, Josip Broz Tito'nun gizli polis şefi Aleksandar Ranković'in çok önemli bir parti kongresindeki gücünü sınırlama planlarının önünü açtı.

OZN, her biri üç bölümden oluşan dört bölümden oluşuyordu. İlk bölüm, işgal altındaki topraklarda ve yurtdışında keşifle uğraştı. İkincisi, efsanevi UDB'nin (KGB'nin bir benzeri olan Devlet Güvenlik Departmanı) beşiğiydi ve kurtarılmış bölgelerde karşı istihbarat yürüttü. Üçüncüsü, silahlı kuvvetlerin korunması, saflarında karşı istihbarat ve 1946'da KOS'un (Karşı İstihbarat Servisi) doğduğu ordunun kendisinde ajanların yaratılmasıyla uğraştı. Dördüncüsü en sıkıcı olanıydı - istatistiklerle, teknoloji almayla, verileri işlemeyle ve korumayla ilgiliydi. Bu gizli polisin silahlı kolu, KNOYU olarak bilinen Yugoslavya Halk Savunma Kolordusu idi.

Belgrad her zaman özel bir hesaptaydı ve komünistler onu özel bir idari varlık olarak seçtiler: OZN'nin başkentteki organizasyonu, bir bütün olarak hizmetin yapısından temelde farklıydı. Belgrad'da 16 kadar şube kuruldu (her bölgenin kendi kişisel KGB görevlileri vardı). 45'inde yeniden yapılanma gerçekleştirildi, şube sayısı yediye düşürüldü, ayrıca Zemun ve Pancevo şehirleri için iki ayrı şube vardı. 946'da OZN, UDB olarak yeniden adlandırıldı ve UDB, Savunma Bakanlığı'na bağlı olmaktan İçişleri Bakanlığı'na geçti.

UDB'nin ilk departmanı, yurtdışındaki istihbaratın organizasyonu ve koordinasyonu ile meşguldü. İkincisi ana siyasi polisti ve üçüncüsü karşı istihbaratla uğraşıyordu ve dört bölümü vardı: Batı, Doğu, Kuzey ve Güney. Dördüncü departman iletişim ve kayıtla ilgilendi ve beşinci departman, maddi destek ve ekonomik faaliyetlerden sorumluydu. Altıncısı, devlet ve parti liderlerinin gizli ve fiziksel korumasını gerçekleştirdi. Burada belirtmek gerekir ki, bu departman çerçevesinde, eyalet içinde, yalnızca parti ve devlet çalışanlarının yanı sıra aile üyelerinin kökenlerini kontrol etmekle ilgilenen küçük bir devlet vardı.

1989'da Yugoslavya'nın dağılmasının ardından, Doğu Avrupa'da Sovyet komünizminin çöküşünün ardından Balkan bölgesi çatışmaya girdi. Eski Yugoslav vilayetleri birkaç bağımsız ülkeye bölündü, ancak Sırbistan ve Karadağ komünistlerin egemen olduğu bir devlet olarak kalmayı seçti. Ulusun yeniden adlandırıldığı şekliyle Yugoslavya Federal Cumhuriyeti, tamamen Sırbistan tarafından yönetiliyor.

Komşu Bosna-Hersek'te iç savaş patlak verdiğinde, Sırbistan bölgedeki etnik Sırp güçlerine yardım sağladı. Uluslararası toplum hareketi protesto etti ve Yugoslav lider Slobidan Miloseviç komşu Bosna ve Hırvatistan ile bir barış anlaşması imzaladı . 

1999'da Sırbistan, Kosova'ya özerkliği geri vermeyi reddetti. 

Çatışma devam etti ve Sırp güçlerinin Müslüman Kosavarlara karşı toplu katliam ve tehcir de dahil olmak üzere ağır insan hakları suçları işlediğine dair haberler NATO'nun bölgeye müdahale etmesine yol açtı. Sırp kalelerine yönelik bir bombalama kampanyasının ardından barışı koruma birlikleri bölgeye girdi. Kosova ihtilafının ardından Sırplar, Miloseviç'i genel seçimlerde devirdi. Vojislav Kostunica, yaklaşık 60 yıldır Yugoslavya'da seçilen ilk komünist olmayan liderdi. 

Ulusal istihbarat topluluğunun işlevi, reformlar nedeniyle önemli ölçüde değişti. Sırp istihbarat topluluğu, iç ve dış, sivil ve askeri istihbarat arasındaki geleneksel ayrımları koruyor ve çeşitli teşkilatlarını buna göre organize ediyor. Ancak, bu kurumların çoğunun ifade edilen görevleri örtüşmektedir. Karışıklığı önlemek ve işbirliğini ve veri paylaşımını kolaylaştırmak için Güvenlik Konseyi, ulusal çıkarların korunmasına ilişkin tüm istihbarat ve güvenlik operasyonlarını koordine eder.

Ordunun bireysel şubeleri kendi istihbarat birimlerine sahip olsa da, Savunma Bakanlığı en büyük askeri istihbarat teşkilatlarını denetler ve çeşitli daire ve birimlerin istihbarat ve güvenlik operasyonlarını koordine eder. 

Genelkurmay Güvenlik Müdürlüğü olan Kontraobavesajna Sluzba (KOS), ordu için iç güvenlik ve karşı istihbarat analizi sağlar. Teşkilat, Sırp askeri tesislerinin güvenliğini ve emniyetini sağlamak için Askeri Polisle yakın işbirliği içinde çalışıyor. Sivil istihbarat güçleri İçişleri Bakanlığı'nın yetki alanına giriyor. Sluzba Javne Bezbednosti (SJB), Kamu Güvenlik Servisi, kamu refahını korumakla görevlidir. 

SJB, diplomatik görevlileri korur ve istihbarat servislerine terörle mücadele operasyonlarında yardımcı olur. Bu örgütün ve onun ebeveyni olan Devlet Güvenlik Servisi'nin (SDB) geleceği bilinmiyor. Hükümet yetkilileri, örgütü birkaç kez reformdan geçirerek, siyasi nedenlerle casusluk yapma yetkilerini elinden aldı.

2000 yılında hükümet özel bir terörle mücadele birimi olan ATJ'yi kurdu. Grup, hem sivil casusluk hem de askeri savaş teknikleri konusunda eğitilmiştir. Özel birime istihbarattan polisliğe geniş bir yelpazede operasyon verildi. Hükümet reformları sürdürdükçe, Yugoslav istihbarat topluluğunun yapısının yakın gelecekte değişeceği kesin. 

Sırp istihbarat ve güvenlik teşkilatları, son altmış yılda, demokratik reformcuların düzeltmeye çalıştığı bir sorun olan vahşet konusunda bölgesel bir itibar kazandı. Yeni hükümet Miloseviç'i tutukladı ve onu savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan yargılanmak üzere gönderdi . 

Uluslararası mahkeme Miloseviç'i suçlu buldu. Kostunica ve Başbakan Zoran Cinciç'in seçimlerinden bu yana ülke, uluslararası topluluğa katılmak ve Avrupa ekonomi ve güvenlik kuruluşlarına katılmak için büyük adımlar attı. 12 Mart 2003'te, Sırbistan'daki reform hareketinin önde gelen liderlerinden biri olan Cinciç, kimliği belirsiz bir keskin nişancı tarafından öldürüldü.

Güvenlik ve Bilgi Ajansı 2002'de doğdu. O zamanlar Sırbistan'ın modern tarihinde ilk kez devlet güvenliğinin İçişleri Bakanlığı'ndan ayrılması ilginçtir.

Teşkilat'ın sorumluluklarına gelince, istihbarat, karşı istihbarat ve güvenlik görevlilerinin kendilerinin de söylemekten hoşlandıkları gibi "... ve devlet güvenliği alanındaki diğer konuları" içerir. Bu "diğer şeyler" organize suç, teröristler vb. ile mücadeledir.  Şimdi BIA on departmandan oluşuyor: Güvenlik, istihbarat, teknoloji, analitik, güvenlik koruması, uluslararası işbirliği, telekomünikasyon ve bilgi teknolojisi, insan kaynakları, yasal ve maddi işler, lojistik, araştırma ve geliştirme (halk arasında Güvenlik Enstitüsü olarak bilinir). İyi haber şu ki, yasa BIA'nın kendi silahlı oluşumlarına sahip olmasına izin vermiyor. Ve bunda, büyük büyükannesi OZN'den ve bazı yakın akrabalarından keskin bir şekilde farklıdır.

Askeri İstihbarat Ajansı (Sırbistan) (Vojnoobavestajna agencija (VOA)), Kasım 2016’da askeri istihbarattan sorumlu başkan yardımcılığı görevinde bulunan Albay Zoran Stoykoviç, dairenin eski başkanı General Slavoljub Dabiç, 40 yıldan fazla hizmet verdikten sonra emekli olmasından dolayı Sırbistan Askeri İstihbarat Teşkilatı'nın yeni direktörlüğüne atanmıştı. VOA’dan başka Askeri Güvenlik Ajansı (Sırbistan) (Vojnobezbednosna agencija -VBA) ile İstihbarat ve Keşif İşleri Müdürlüğü (Sırbistan) (Uprava za obaveštajno-izvidjačke poslove) var.

Güvenlik Bilgi Ajansı

Güvenlik Bilgi Ajansı Безбедносно-информативна агенција, БИА / Bezbednosno-informativna agencija, BİA) Sırbistan'ın ulusal istihbarat kuruluşudur. Ajans, Sırbistan'ın ulusal güvenliği yararına karşı istihbarat toplama, raporlama ve istihbarat yayılması ve yürütmekle sorumludur. BIA selefi, Devlet Güvenlik Müdürlüğü'nden bağımsız olarak 27 Temmuz 2002'de kuruldu.

BIA'nın ana görevleri şunlardır: Sırbistan Cumhuriyeti'nin güvenliğinin korunması, Sırbistan Cumhuriyeti Anayasası ile kurulan düzeni baltalamayı veya yıkmayı amaçlayan faaliyetlerin tespiti ve önlenmesi, güvenliğin araştırılması, toplanması, işlenmesi ve değerlendirilmesi ve İstihbarat verileri ve Sırbistan Cumhuriyeti'nin güvenliği için önem taşıyan bilgiler ve bu veriler hakkında yetkili devlet makamlarını bilgilendirmenin yanı sıra BIA Kanununda belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi.

Bratislav Gašić

 

Önceki Başkan Bratislav Gašić, 30 Haziran 1967'de doğdu. 1989'dan beri, önce "Santos" özel şirketinin sahibi olarak ve daha sonra karışık Yunan-Sırp şirketi "Saco doo"nun ortak sahibi olarak özel girişimcilikle uğraşmaktadır.

Uzun yıllar Yunanistan'da yaşadı ve çalıştı ve ünlü Sırp markası "Grand Kafa"nın ortak sahibiydi. Sırp İlerleme Partisi'nin kurucularından biridir. Nisan 2014'ten Şubat 2016'ya kadar Sırbistan Cumhuriyeti Savunma Bakanı ve Hükümeti. 29 Mayıs 2017'den bu yana, Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Güvenlik ve Bilgi Teşkilatı Direktörü. 29 Mayıs 2017'de kendisini Güvenlik ve Enformasyon Teşkilatı müdürlüğüne atayarak, Sırbistan İlerleme Partisi'ndeki tüm kadrolardaki üyeliğini dondurdu. Yunanca ve İngilizce biliyordu.

Aleksandar Vulin

Vulin ailesiSırp Cumhuriyeti'ndeki Manjaca'dan geliyor.  Ailesi, Ključ ve Banja Luka arasındaki bölgedendir. Aleksandar Vulin, 2 Ekim 1972'de doğdu . Novi Sad'da mühendis Ranko Vulin ve hemşire olan anne Bosa'nın oğlu. Ayrıca Bojan adında bir erkek kardeşi vardır. İlkokulu Novi Sad'da , ardından Karlovac Lisesi'ni Sremski Karlovci'de bitirdi. Kragujevac Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. İlkokulu Novi Sad'da, liseyi Sremski Karlovci'de bitirdi. Kragujevac'taki Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 2000'den 2002'ye kadar "Super Pres" şirketinde pazarlama müdür yardımcısıydı. Daha sonra 2003'ten 2007'ye kadar "Color press" şirketinin pazarlama direktörlüğünü ve 2007'den 2012'ye kadar "Color media International" genel müdür yardımcılığını yaptı.

Svet, Nacional, Centar gazetelerinde köşe yazarlığı, Radio Indeks'te siyasi yorumculuk, haftalık Pečat dergisinin yazı işleri müdürüydü. Siyasi kariyerine Yugoslavya Komünistler-Hareket Birliği'nde (SK-PJ) başladı ve burada genel sekreterlik pozisyonuna kadar yükseldi.

Aleksandar Vulin; Slobodan Milošević'in eşi Mirjana Marković liderliğindeki  siyasi partiye yönelik,  yanlış politikalar nedeniyle liderliğin değiştirilmesi gerektiğini söylediği için yoldaşları tarafından partiden ihraç edilmişti. 

 

JUL Direktörlüğü'nün sözcüsü ve başkan yardımcısı olduğu Yugoslav Solu'nun (JUL) kurucularından biridir. Aynı zamanda Yugoslav Devrimci Gençliği'nin de başkanıydı. 1998'de SPS, SRS ve JUL Hükümeti'nin kurulmasının ardından JUL'deki tüm görevlerden istifa etti. Bundan hiç hoşlanmadı, GO JUL toplantısında şöyle dediğini söylüyorlar: "Savaş davullarından bıktık. Batı ile diyaloğa dönmeliyiz" dedi.  

Ayrıca DPT'nin Federal Hükümete girmesine karşıydı ve bombalamadan hemen önce istifa edip etmediği veya tüm görevlerinden alınıp alınmadığına dair spekülasyonlar vardı. 2000 yılında Vulin, Haziran 2002'de Milorad Vučelić'in Demokratik Sosyalist Partisi ile birlikte SPS'nin kolektif üyeliğine katılan Demokratik Sol Parti'yi kurdu. 2006 yılında "Bavul" olayının ardından SPS ile yollarını ayırdı. 2008'de Sosyalist Hareket'i kurdu ve o zamandan beri bu partinin başında bulunuyor. Kasım 2010'da Sosyalist Hareket, Sırp İlerleme Partisi, Yeni Sırbistan ve "Sırbistan'ın Gücü" Hareketi ile bir koalisyon kurdu. 

2012'de Kosova ve Metohija Hükümet Dairesi müdürü olarak atandı. Nisan 2013'te, Sırbistan'ın Brüksel'de Priştine ile anlaşmayı paraflamasının ardından, bu görevden istifa ettiğini açıkladı, ancak daha sonra fikrini değiştirdi. Hükümetin yeniden yapılandırılmasından sonra Kosova ve Metohija'dan sorumlu makamsız bakan oldu. 2014 seçimlerinden sonra Çalışma, İstihdam, Gaziler ve Sosyal İşler Bakanı olarak atandı.

Haziran 2015'te Sırbistan Hükümeti tarafından oluşturulan karma göç akımları sorununu çözmek için Çalışma Grubu'nun başkanlığına atandı.Nisan 2016'da yapılan seçimlerin ardından Çalışma Bakanı görevinde kaldı ve Haziran 2017'de Aleksandar Vučić'in yerine Ana Brnabić Hükümetin başına geçince Savunma Bakanı oldu. 

Yasal zorunluluk olduğu dönemde düzenli askerlik hizmeti yapmadığı için görme sorunları nedeniyle bu yükümlülükten muaf tutulduğunu vurgulayarak 2019 yılı Mart ayında on beş günlük askerlik eğitimi için başvurmuştur. “Orduda hizmet etmemiş olan hepimiz şimdi bunu yapma fırsatına sahibiz. Ben gidip hayatımın 15 gününü verebiliyorsam neden başkası vermesin, bunun hiçbir gerekçesi yok" dedi. (Tanjug, 3 Mart 2019) KRIK, Eylül 2017'de Vulin'in Belgrad'da bir daire satın almak için kullandığı 205.000 avronun kaynağını kanıtlayamadığını ortaya çıkmıştı. Eylül 2017'de, 2008 yılında, Vulin ve eşinin üç odalı bir daire satın aldığı 200.000 Euroyu aşan gelir kaynağının net olmadığının belirtildiği Yolsuzlukla Mücadele Ajansı'nın raporu kamuoyuna servis edildi. Vulin ise açıklama olarak parayı Kanadalı teyzesinden hediye olarak aldığını belirtti.

"Yolsuzlukla Mücadele Teşkilatı"na, karısının Kanada'daki teyzesinden borç aldığına dair bir açıklama sundu, ancak Teşkilat bunun doğru olmadığını çeklerle belirledi.

Bu meblağ, eşinin veya eşinin hesabına yatırılmadı ve parayı ülkeye getirdiklerini gümrüğe bildirmediler. Kredinin tek kanıtı, ancak Vulin'in karısının teyzesinin imzasının bulunmadığı makbuzdu Aleksandar Vulin, İçişleri Bakanı olduğu dönemde, Sırbistan'ın arkadaşlarını seçebilen bağımsız ve kendine güvenen bir ülke olduğunun altını çizmiş, ayrıca Belgrad'ın asla Rus karşıtı histeriye katılmayacağına söz vermişti.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://www.bia.gov.rs/

https://tass.com/world/1425751

https://www.bia.gov.rs/bia/direktor/

https://www.bia.gov.rs/bia/o-agenciji/

https://regnum.ru/news/polit/2200409.html

https://m.kosovahaber.net/?page=2,9,68588

https://www.mod.gov.rs/cir/4304/ministar-odbrane-4304

https://www.srbija.gov.rs/biografija/en/33985/aleksandar-vulin.php

https://russian.rt.com/world/news/577684-serbiya-ep-rossiya-otnosheniya

https://www.danas.rs/vesti/politika/mediji-aleksandar-vulin-novi-sef-bia/

https://www.bbc.co.uk/turkish/europe/story/2006/03/060324_bulgaria-us.shtml

https://m5dergi.com/dunya/abd-arnavutlukta-yeni-bir-ozel-kuvvetler-ussu-kuracak/

https://balkanist.ru/tot-kto-priglyadyvaet-za-nami-polnaya-istoriya-serbskoj-razvedki/

https://balkanist.ru/tot-kto-priglyadyvaet-za-nami-polnaya-istoriya-serbskoj-razvedki/

https://www.aydinlik.com.tr/haber/cevreleme-politikasinin-kritik-ussu-romanya-275658

https://www.cins.rs/en/irresponsible-officials-still-get-the-biggest-number-of-lightest-penalties/

https://www.politika.rs/scc/clanak/521287/BIA-obelezava-jubilej-prisustvuje-predsednik-Vucic

https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1164011/najnovije-vesti-aleksandar-vucic-bia-vucic-uzivo

https://en.topwar.ru/32705-vtoraya-mirovaya-1941-1945-dvizhenie-chetnikov-v-yugoslavii.html

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/kako-je-pre-20-godina-vulin-stradao-zbog-neslaganja-sa-seseljem/

https://www.maxportal.hr/vijesti/knjiga-streljanih-ovo-je-1240-osoba-koje-je-ozna-streljala-do-1953-godine/

https://eadaily.com/ru/news/2022/07/24/glavu-mvd-serbii-vynuzhdali-stat-shpionom-inostrannoy-razvedki

https://turkish.aawsat.com/home/article/4019906/sırbistanda-rus-yanlısı-vulin-istihbarat-ajansının-başına-getirildi

https://www.balkannews.com.tr/arnavutluk/abdnin-arnavutluktaki-ozel-harekat-ussu-faaliyete-gecirildi-h2583.html

https://www.tuzilastvorz.org.rs/sr/сарадња/сарадња-са-државним-институцијама/безбедносно-информативна-агенција

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ali kara
ali kara 2 yıl önce
olayın bize faydası ne zararı ne anlamadım. bilen beri gelsin.