USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sergey Viktoroviç Lavrov’un Ankara ziyareti Ortak Basın Toplantısı

Sergey Viktoroviç Lavrov’un Ankara ziyareti Ortak Basın Toplantısı
08-04-2023

SERGEY VİKTOROVİÇ LAVROV’UN ANKARA ZİYARETİ ORTAK BASIN TOPLANTISI

Sergey Lavrov, Rusya’nın en önemli Dış İşleri Bakanlarından biridir. Fikir adamı, düşünür ve milli güç üzerine derinliği olan alim bir zattır.

6 Nisan tarihinde Ankara’yı ziyaret etti, ortak sorunlar konuşuldu. Dış İşleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı ortak basın toplantısında; Ukrayna Savaşı, Ermenistan - Azerbaycan Savaşı, Kafkasya’da istikrar, Libya, Suriye iç savaşı, Filistin sorunu, Afganistan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), Türkiye'de bir gaz merkezi kurulması, tahıl koridoru gibi ortak çalışma ve sorun alanları ele alındı konuşuldu, basın mensuplarının soruları cevaplandırıldı.

Lavrov şöyle konuştu; "Ukrayna konusunda kolektif batının yapıcı olmayan bir gündemi var. Hedeflerini Rusya'yı sahada yenmek olarak açıkladılar. Bağımsız, egemen politika yürüten ülkelere karşı faaliyetlerde bulunuyorlar. Rusya'yı yendikten sonra sıra Çin'e gelecek. Kendi ulusal çıkarlarını koruyan her ülkeyi sindirmeye çalışıyorlar. ABD çıkarlarına tabii olmalarını istiyorlar."

Lavrov; "Ukrayna ile görüşmekten kaçınmayız ama bu müzakereler Rusya'nın çıkar ve hassasiyetleri dikkate alınırsa yürütülebilir" dedi.

Lavrov, tahıl anlaşması konusunda "Tahıllar gerçekten ihtiyacı olan ülkelere gitmiyor" diye de ekledi.

Lavrov, “Tüm mevcut sorunları Sayın Çavuşoğlu anlattı. Yaptırım listelerinde ne gübre ne de tahıl var. Ancak swift ödeme sisteminden kesildik, tahsilat yapamıyoruz, gelir ve giderlerimizi nakledemiyoruz ve hem gemilerimiz limanlara giremiyor. Aslında bize şunu demeye çalışıyorlar: Siz gübrelerinizi tahıllarınızı stoklayın bir yere gönderemeyeceksiniz, satamayacaksınız.” dedi

Türkiye’nin depremde Rusya’nın hızla yardım ve ekip göndermesine teşekkür eden Çavuşoğlu’na cevaben, Lavrov ise “Bizde de Türkiye'deki gibi kara gün dostu tabiri var” dedi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ile ilgili 'BMKG kararları uygulansın' diyen Rus Bakan, “Filistin ile İsrail arasındaki ilişkilerin onarılmasını görüştük” dedi ve iki devlet olarak var oluşun sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Lavrov, İsrail ile Filistin arasında diyaloğa ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Lavrov, “Herkesin ABD'nin çıkarlarına uymasını bekliyorlar. Kiev'den ve Washington'dan yapılan açıklamalar var. Görüşme masasına oturmaya karşı çıkıyorlar. Biz bunun dürüst olmayan bir tutum olduğunu düşünüyoruz. Biz hiçbir zaman görüşmelerden kaçmadık. Bu görüşmeler ancak haklı çıkarlarımız ve hassasiyetlerimiz dikkate alındığında yürütülebilir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler normalleşmeye başladı” diyen Lavrov, NATO'nun Libya'ya saldırdığını belirtti “Şimdi bu ülkeyi toparlamaya çalışıyoruz” dedi.

Ortak basın toplantısındaki konuşmasında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Filistin, Mescid-i Aksa ve Kudüs konusu bizim kırmızı çizgimizdir, bu konularda bu davalardan hiçbir zaman taviz vermeyiz ifadelerini kullandı.

Rusya'nın depremin ardından en hızlı yardım eden ülkelerden birisi olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Tüm bu destek ve dayanışma için Rusya'ya gönülden teşekkür ediyoruz dedi.

Çavuşoğlu, Suriye meselesiyle ilgili olarak: Bir toplantıda her konunun halledilemeyeceğinin farkındayız Gerçekçiyiz. Diyaloğun devam etmesi gerekiyor ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu; “Libya konusunda ise; hem siyasi olarak hem diğer unsurları ile ülkenin birleştirilmiş bir güvenlik gücüne ihtiyacı olduğunu belirttik. Ülkenin birleştirilmesi için çabalarımızı devam ettireceğiz. Özellikle Azerbaycan ve Ermenistan arasında kapsamlı bir barış anlaşmasının imzalanması gerekiyordedi.

Ukrayna savaşının baharda şiddetlenmesinden endişe duyulduğunu belirten Çavuşoğlu, savaşın masada sona erdirilmesi için Türkiye'nin üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini belirtti.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz;

Rusya’nın, Türkiye’nin enerji güvenliği açısından çalışmaları takdire şayandır. Türkiye’de yeni NGS’larının kurulması şarttır.

Önümüzdeki dönemde ulaşım sektörü; otomobili, otobüsü, TIR’ı, treni, metrosu tamamen elektrikliye dönecektir.

Türkiye’de elektrik üretiminin artırılması, hayati derecede önem kazanmıştır.

NGS konusunda Rusya ile yeni proje ve antlaşmalar yapmak zaruri hale gelmiştir. Rusya’nın çabalarından istifade edilmelidir.

Rusya’nın gaz koridorunu Türkiye’ye kaydırması doğru bir karardır, bu karar en hızlı şekilde uygulanmalıdır.

Rusya’nın, Libya ve Suriye’de Türkiye ile birlikte çalışması şarttır.

Evet, Libya’yı NATO vurdu ve düzeni dağıttı, bunu kabul ediyoruz; bugün Rusya’nın Libya’daki çalışmaları, ABD çıkarlarına hizmet eder bir hal almıştır, Rusya bunu görmelidir.  Aynı şey Suriye’de de geçerlidir.

Rusya, Esad’ı korumak yerine Suriye halkını korumayı seçmiş olsa, politikası yerine oturur, haklılık ve hakkaniyet kazanır.

Rusya’nın Suriye’ye destek çabaları, Esad’ı şımartarak, uzlaşmaz tutuma sürüklemekte, İsrail’in çıkarına işlemektedir. Bunu da görmek lazımdır.

Rusya’nın gerek Ermenistan-Azerbaycan arasında kalıcı barışın tesis edilmesi için, gerekse Kafkasya’da etnik ve dini çatışmaları önlemede Türkiye ile birlikte çalışması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Rusya, “tahıl koridoru kararından vazgeçmemelidir.” Tahıl kıtlığı Mısır, Cezayir, Tunus, Somali, Etiyopya hatta Uganda gibi ülkelerde açlığa ve kıtlığa sebep olarak milyonlarca insanın ölmesine sebep olur. Rusya, bu günaha girmemelidir.

Rusya, etnik ve dini bakımdan karma bir ülkedir. İçinde soydaş ve dindaşımız olan yüzde 40 civarında insan barındırmaktadır.

Rusya’nın bu içtimai yapısı Türkiye ile Rusya’yı dost olmaya, birlikte hareket etmeye mecbur kılmaktadır.

Bu nedenle Rusya’nın Suriye, Libya ve diğer Afrika ülkelerinde birlikte çalışmaya paralel hedefler takip etmeye ihtiyacı vardır.

.

Suat Gün, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?