MOSKOVA
2003 yılının yaz aylarıydı… İzmir'de bir deri fabrikasının avlusunda bir Rus işadamıyla muhabbet ediyorduk. Karşı sokaktan yaşlı bir işçi, sırtındaki çuvalı "inatla" taşıyarak yürüyordu.
Rus işadamı, "Ben bu Türklerin çalışkanlığına hayranım. Örneğin bu yaşlı amcanın çalışkanlık azmi..." diyerek gördüğünden takdirle bahsetti.
Yıllar önce Moskova'da Rusya'nın en büyük bankası Sberbank Yönetim Kurulu Başkanı, ülkenin en önde gelen ekonomistlerinden German Gref, Türk iş dünyası temsilcileriyle birlikte ortaklaşa forum düzenlemişti.
Kürsüye çıkan Gref, "Türkiye, Rusya'nın en önemli ve stratejik partnerlerinden biri olmakta. Türk piyasası, bizler için her zaman cazip ve kalkınma bakımından en perspektifli piyasalardan biri. Piyasanıza geldiğimizde, sizlerin hayat tarzını, değerlerini ve girişimci ruhunu araştırdım. Samimi olarak itiraf edeyim ki, Türkiye'deki girişimci ruhu Rusya'dan daha fazla. Firmalarınızın nasıl çalıştığını izliyorum" diye övdü.
Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün çağdaş düşüncelere yer verilmesi ile ilgili ifadeleri ile “Türk öğün, çalış ve güven” vecizelerini de örnek gösteren Sberbank Başkanı; "Bu kelimelerde çok derin bir anlam yatıyor. Atatürk'ün çağdaşlık ve geleceğin ruhu anlayışı var. Ne güzel vurguluyor. Atatürk, çağın hızını çok iyi fark ediyordu. Ki insanoğlunun bu hıza adapte olması çok zor olabilir ve kendini kaybedebilir. Bunun için 2 husus bizim için önemli: Çalışmak ve kendimize güvenmek. Bundan daha güzel kelimeler olamaz. Defalarca okudum ve hayran kaldım. Çok uzun zaman önce söylenmesine rağmen bugün bu sözler halen güncelliğini korumakta" diyerek duygularını aktardı.
Gref dahil, çoğu Rus işadamı, uzman, Türkiye'nin KOBİ'ciliğine hayran kalıyor; bunu açık şekilde söylüyorlar;
Türklerin doğal kaynak zenginliği yok. Onların zenginliği çalışkanlığı, KOBİ'ciliğin muazzam şekilde gelişmesi. Bugün Türkiye, dünyaca ünlü markalara sahip, kendisi üretiyor ve ihracat yapıyor.
Bugün Batı, Rusya'ya sert yaptırımlar uygulayarak izole etmeye çalışıyor. Bugün Rusya'da KOBİ'ciliğin önemli olduğu konusu belirgin şekilde ortaya çıkıyor.
Rusya'da bu konuda devlet destek programları da mevcut.
Moskova merkezli Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) de çeşitli Rus iş dünyası kurum ve ilgili teşkilatlarla ikili işbirliğinin artırılması bağlamında bu alanda da çalışma ve faaliyetler yapmakta.
Ve Rusya'nın Türk KOBİ'ciliğini örnek alması çok faydalı olur. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde bu alanda ciddi çalışmalar yapılacak.
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com