USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Vietnam ziyareti

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Vietnam ziyareti
22-06-2024

-Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Hanoi'de Vietnam halkı tarafından karşılanması

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Vietnam Ziyareti

Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong'un davetini kabul eden Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, 19-20 Haziran tarihlerinde Vietnam'a devlet düzeyinde resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin daha da ileriye taşınması özellikle önemlidir. Vietnam-Rusya kapsamlı işbirliği ortaklığını tüm alanlarda derinleştirmek ve yeni durumda seviyesini yükseltmek. Başkan Putin, 6. dönem (2024-2030) yeniden seçildikten hemen sonra ziyaret etmeyi ve çalışmayı seçtiği üç ülkeden (Çin, Kuzey Kore, Vietnam) birisi olan Vietnam'ı tercih etti. Bu, aynı zamanda Rus liderin, Vietnam'ı 5. ziyareti; bu, iki halk ve iki ülke arasında tarih ve bugün inşa edilen iyi geleneksel dostluğu kanıtlıyor.

Başkan Putin ise, Rusya Federasyonu'nun üst düzey heyetini Vietnam'a devlet düzeyinde bir ziyarette saygıyla karşılayan Genel Sekreter Nguyen Phu Trong'a, Vietnam liderlerine ve halkına teşekkür etti. Başkan Putin, “Rusya'nın Vietnam ile kapsamlı stratejik ortaklığına değer verdiğini ve bu ilişkinin eşitlik, karşılıklı saygı ve birbirlerinin haklarına saygı ruhuyla tutarlı bir şekilde gelişmeye devam edeceğini vurgulamak isterim" dedi.

Putin, “Vietnam, bağımsızlık mücadelesi, iki direniş savaşı ve ulusal yeniden birleşme mücadelesinde eski Sovyetler Birliği'nin ve bugünkü Rusya Federasyonu'nun değerli destek ve yardımını her zaman takdir etmektedir.” diye konuştu.

Başkan Vladimir Putin'e davetiye göndermek ve şu anda Rusya Federasyonu Başkanını karşılamaya hazır olmak, bağımsız ve özerk dış politikası ve politika madeniyle Vietnam'ın uluslararası arenadaki konumunu ve prestijini teyit ediyor. Vietnam, ABD emperyalist işgaline karşı savaş sırasında Sovyetler Birliği ile yakın ilişkiler içindeydi.

Vietnam tarihinin en zor dönemi, Fransız sömürgesinden 10 yıl süren bağımsızlık savaşının ardından, hemen Amerikan emperyalizminin müdahalesiyle karşı karşıya kalan, Sovyetler Birliği'nin önderliğindeki sosyalist blok, Vietnam'a birçok alanda yardım ediyor; silahlar, yiyecek, eğitim, diplomasi...

Vietnam-Rusya ilişkilerinin sembolleri, bugün Sovyetler Birliği ve Rusya'nın Vietnam'ın inşa etmesi ve geliştirmesi için desteklediği projeler ve ekonomik sembollerdir. Örneğin: Vietnam-Sovyet Dostluk Hastanesi; Hoabinh su elektriği. Rusya-Vietnam petrol ve gaz ortak girişimi (Rusvietpetro). Özellikle, petrol ve gaz çıkarımı Vietnam'ın GSYİH'sına büyük katkı sağlamaya devam ediyor (2023'te GSYİH'nın yüzde 9,2'sine tekabül edecek).

Sovyetler Birliği (bugünkü Rusya) iki direniş savaşıyla Vietnam'a büyük yardım sağladı. Fransa'ya karşı direniş savaşı sırasında: 1950'den beri Sovyetler Birliği, Vietnam'a bir dizi stratejik açıdan önemli maddeyle geri ödemesiz yardım sağladı.

1950-1954 yılları arasında Vietnam, Sovyetler Birliği'nden 21 bin 517 ton yardım almıştır: 4 bin 253 ton silah ve mühimmat, 73 ton askeri malzeme, 5 bin 069 ton nakliye malzemesi, 9 bin 590 ton pirinç, 1.505 ton askeri teçhizat, 157 ton askeri tıbbi malzeme, 200 ton bilgi malzemesi, 40 ton mühendislik malzemesi; 715 nakliye arabası, 24 topçu 105mm…

ABD'ye karşı direniş savaşı sırasında: Silahlar hakkında: Sovyetler Birliği, Vietnam'a 439 bin 198 piyade silahıyla yardım etti. Bu rakamın yüzde 12,17'sini oluşturuyordu; Sosyalist ülkelerden gelen aynı türden yardımların yüzde 8,6'sını oluşturan 5 bin 630 tanksavar silahı ve her türden 1.076 havan topu, aynı türdeki yardımların yüzde 3,8'ini oluşturuyor. Topçu ve top mermileri ile ilgili olarak: Sovyetler Birliği, Vietnam'a 1.877 K681 roketi sağladı; bu, sosyalist ülkelerden gelen aynı türden roket topçusu yardımının yüzde 50'sine, yani yüzde 86,6'sına tekabül ediyor; 789 kara silahı (yüzde 32,5) ve 480 mermi. Uçak ve savaş gemilerine ilişkin olarak: Sovyetler Birliği, Vietnam'a 316 uçak (savaş uçakları ve askeri nakliye uçakları dahil) sağladı; bu, rakamın yüzde 69'unu oluşturdu; 52 deniz savaş gemisi.

Bugün Sovyetler Birliği'nin sağladığı silahlar hala Vietnam tarafından Anavatan'ın korunması amacıyla kullanılıyor. Ayrıca Vietnam, Sovyetler Birliği'nden bir dizi yeni silah ve teçhizat da ithal etti: Kilo denizaltıları; S-35 savaş uçağı; S-300 füze savunma sistemi….

Vietnam ve Rusya askeri alanda yakın işbirliği içerisinde olup, Vietnam'ın silah ve askeri teçhizatının yüzde 90'ı Rusya tarafından sağlanmaktadır.

Vietnam ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkiler iyi geleneklerden müreffeh bir geleceğe doğru ilerliyor.

Güzel bir tarihi geleneğin mirasçısı olan Vietnam ve Rusya Federasyonu bugün birbirlerinin kapsamlı stratejik ortaklarıdır. Kapsamlı stratejik ortaklık, Vietnam'ın ortaklara uygulanan dış politika doktrininin en yüksek ve en geniş düzeyidir.

Rusya'daki Vietnam Ticaret Ofisi, Gümrük Genel Müdürlüğü verilerine dayanarak, 2024'ün ilk 5 ayında Vietnam ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili ticaret cirosunun aynı döneme göre yüzde 51,4 artışla 1,96 milyar ABD dolarına ulaştığını bildirdi. 2023'te ihracat yüzde 44,7 artışla 955,7 milyon dolara ulaştı; İthalat yüzde 58,4 artışla 1 milyar dolara ulaştı.

Avrupa-Amerika Pazar Dairesi Başkanı (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı) şunları söyledi: Her ne kadar jeopolitik dalgalanmalardan etkilense de Vietnam ile Rusya arasındaki mal ticareti 2023'te olumlu yönde değişti. İki taraf arasındaki ithalat-ihracat cirosu, 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 2,3'lük hafif bir artışla 3,63 milyar ABD dolarına ulaştı; Vietnam'ın Rusya'ya ihracatı ise yüzde 12 artışla 1,74 milyar dolara ulaştı. Vietnam'ın bu pazardan ithalatı yüzde 5,2 düşüşle 1,89 milyar dolara ulaştı.

Enerji ikili işbirliğinde hâlâ stratejik öneme sahip bir alan. Vietsovpetro ortak girişimi, kırk yılı aşkın süredir Vietnam kıta sahanlığında mayın işletiyor ve yüksek verimlilik sağlıyor. Vietsovpetro'nun son yıllarda ürettiği petrol hacmi 250 milyon tonu aştı. 2008 yılında kurulan ortak girişim şirketi Rusvietpetro, Rusya'nın Nenets Özerk Bölgesi'nde başarıyla faaliyet göstermektedir. Rusvietpetro, Arktik bölgenin zorlu koşullarında yerin derinliklerinden 35 milyon tondan fazla petrol çıkardı. Gazprom Grubu Vietnam'da gaz çıkarırken, bir diğer büyük Rus şirketi Novatek de Vietnam topraklarında sıvılaştırılmış gaz (LNG) projeleri konuşlandırmayı planlıyor.

Enerjiyi ikili işbirliğinde stratejik öneme sahip bir alan olarak değerlendiren Rusya Devlet Başkanı, iki ülkenin Rusya Federasyonu'nun Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) desteğiyle Vietnam'da Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi kurma girişimini araştırdığını ve hayata geçirdiğini söyledi. Devlet Başkanı Putin, "Rosatom'un, insan kaynakları eğitiminin geliştirilmesi de dahil olmak üzere, ulusal atom enerjisi endüstrisinin inşasında Vietnamlı ortaklarını desteklemeye her zaman hazır olduğunu vurgulamak istiyorum" dedi.

Rusya Devlet Başkanı'nın Vladimir Putin’in Hanoi'deki faaliyetleri...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hanoi'de Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong ve Devlet Başkanı To Lam ile görüştü. Putin, Başbakan Pham Minh Chinh ve Ulusal Meclis Başkanı Thanh Man ile de görüştü.

Başkan Vladimir Putin ayrıca Kahramanlar ve Şehitler Anıtı ile Başkan Ho Chi Minh Mozolesi'ne çiçek bıraktı. Başkan To Lam ve Başkan Vladimir Putin, Sovyet ve Rusya üniversitelerinden mezun olan Vietnamlı mezunlarla bir araya geldi.

Sovyetler Birliği ve bugün Rusya, eğitim ve öğretim alanında Vietnam'la çok güçlü bir işbirliği içindedir. Böylece zamanla milyonlarca Vietnamlı öğrenci, Rusya'da birçok alanda eğitim gördü: Siyaset, ekonomi, askeriye, bilim ve teknoloji, teknoloji... Örneğin Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong, Sovyetler Birliği'nde Tarih Bilimleri Doçentliğini savundu.

Hanoi'de Vietnam ve Rusya Federasyonu arasında önemli belgeler imzalandı...

İki ülkenin "Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki dostane ilişkilerin temel ilkelerine ilişkin Antlaşma"nın imzalanmasının 30. yıldönümünü kutladığı 2024 yılı, Vietnam-Rusya ilişkileri tarihinde önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. 2025 yılında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75. yıldönümünü kutlamak için harekete geçiliyor.

Başkan Vladimir Putin'in ziyaretinin sonuçlarına göre Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu 11 önemli belgeye imza attı:

1. Vietnam Hükümeti ile Rusya Hükümeti arasında yüksek öğrenim alanında işbirliğine ilişkin anlaşma.

2. Vietnam Adalet Bakanlığı ile Rusya Adalet Bakanlığı arasında 2024-2025 dönemine ilişkin işbirliği programı.

3. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ile Rosatom Atom Enerjisi Grubu arasında Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi Projesinin Vietnam topraklarında uygulanmasına yönelik yol haritasına ilişkin Mutabakat Zaptı.

4. Vietnam-Rusya Ortak Tropikal Bilim ve Teknoloji Araştırma Merkezi ile Rusya Federal Denetim, Tüketici Haklarının Korunması ve İnsan Refahı Ajansı arasında hastalıkların önlenmesine yönelik altyapı geliştirme işbirliği Laboratuvar zeminine ilişkin Mutabakat Zaptı.

5. Lot 11-2'deki Düzeltilmiş Yatırım Tescil Sertifikasının Zarubezhneft Grubuna (petrol ve gaz arama) verilmesi.

6. Vietnam Sosyal Bilimler Akademisi ile Rusya Devlet Başkanı Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi (RANEPA) arasında bilimsel değişim işbirliği anlaşması.

7. Hanoi Üniversitesi ile RANEPA arasında işbirliği anlaşması.

8. Hanoi Ulusal Üniversitesi ile Uzak Doğu Federal Üniversitesi (FEFU) arasında işbirliği anlaşması.

9. Hanoi Ulusal Üniversitesi ile Ekonomi Yüksek Okulu (HSE) arasındaki işbirliği anlaşması.

10. Vietnam Petrol ve Gaz Grubu ile Novatek Anonim Şirketi arasında Vietnam'daki işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı.

11. BVIM Yönetim Anonim Şirketi ile Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) arasındaki Mutabakat Zaptı.

Vietnam'ın bölgedeki ve uluslararası alandaki rolü…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Vietnam'a yaptığı bu ziyaret öncesinde; ABD Başkanı Joe Biden, Eylül 2023'te Vietnam'ı ziyaret ettiğinde, iki ülke ilişkilerini kapsamlı bir stratejik ortaklığa yükseltti. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Aralık 2023'te Vietnam'ı ziyaret etti. Çok kısa bir süre içinde üç büyük ülkenin de Vietnam'ı varış noktası olarak seçmesi, Vietnam'ın uluslararası arenada giderek daha önemli hale gelen konumunu ve rolünü gösterdi.

Özellikle Vietnam'ın şu anda Rusya, ABD ve Çin ile aynı düzeyde ilişkileri var: Kapsamlı stratejik ortaklık. Bu dengeli ilişkiye sahip olmak için Vietnam, ülkenin kuruluşundan bu yana dış ilişkilerinde tutarlı davrandı.

Vietnam ile ABD ve Avrupa bölgesinde arasındaki ticari ilişkilere ilişkin ek bilgi…

Gümrük Genel Müdürlüğü'ne göre, 2023 yılında Vietnam'ın ABD'ye mal ihracatı 2022 yılına göre 12,4 milyar dolar düşüşle 97 milyar dolara ulaşacak. Toplam ticaret cirosu açısından Amerika Birleşik Devletleri, Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor, ancak yalnızca ihracat açısından dünyanın en büyük ekonomisi uzun yıllardır Vietnam'ın en büyük ihracat pazarı olmuştur.

Böylece 2023 yılında iki ülke arasındaki toplam ithalat-ihracat cirosu yaklaşık 111 milyar ABD dolarına (ülkenin toplam ithalat-ihracat cirosunun yüzde 16,27'si) ulaşacak ve Vietnam'ın ticaret fazlası 83 milyar ABD dolarının üzerinde oldu. Bu, ABD-Vietnam ticaretinin üst üste 100 milyar ABD Doları veya daha fazla ciroya ulaştığı üçüncü yıl. Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam'ın 100 milyar ABD dolarına (Çin'den sonra) ulaşan ikinci ticaret ortağıdır.

Avrupa bölgesinde, 2023 yılında Vietnam'ın bölge ülkeleriyle olan toplam ticaret cirosunun 2022 yılına göre yüzde 5,3 düşüşle 72,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu rakamın ihracatının ise 72,3 milyar dolara düşerek 53,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Yüzde 4,7 ve ithalatın yüzde 6,8 düşüşle yaklaşık 19 milyar ABD doları olacağı tahmin ediliyor. Vietnam'ın 2023 yılında Avrupa pazarıyla ticaret fazlasının 34,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Mevcut bağlamda Vietnam'ın Rusya ile olan dış politikasını etkileyebilecek şey, Vietnam ile ABD ve Avrupa Birliği arasındaki büyük ticari faydalardır. Özellikle Rusya'nın "Ukrayna'da Özel Askeri Harekat" yürütmeye devam etmesi bağlamında ABD ve Batı'nın Rusya'ya baskı ve ambargoları uygulanıyor. Ancak Vietnam her zaman bağımsız, kendine yeten ve çok taraflı dış politikasının dış etkenlerden etkilenmediğini göstermiştir.

70 yılı aşkın bir sürenin ardından, iki ülkenin liderleri ve halkları, nesiller boyu Vietnam ile Rusya Federasyonu arasındaki dostluğu ve işbirliğini geliştirmek için el ele verdi. Hiç şüphe yok ki bu, iki halkın değerli bir ortak varlığı, mevcut dönemde Vietnam-Rusya kapsamlı stratejik ortaklığı ve geleceğe yönelik yönelim için sağlam bir temel olacaktır.

Bugün Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri, Vietnam'ın "Bambu Diplomasisi" politikasını vurguladı. Böylelikle Bay Nguyen Phu Trong, "Ho Chi Minh Dönemi'nin çok özel ve eşsiz dış ilişkiler ve diplomasi ekolü”nün “güçlü kök, güçlü gövde, esnek dallar" anlamına gelen "Vietnam bambusu" kimliğiyle aşılandığını vurguladı.

Vietnam halkının ruhu, karakteri ve ruhuyla dolu. Vietnam'ın dış politikadaki esnekliği ve esnekliği büyük ülkeleri rahatsız etmemiş, böylece hem Vietnam'ın ulusal çıkarlarını güvence altına almış hem de büyük ülkelerin bölgedeki stratejik çıkarlarını barış, ulusal bağımsızlık ve birbirlerinin iç işlerine karışmama temelinde karşılamıştır.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu ve Koordinasyon Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti BaşkanıVietnam Eğitim ve Dostluk Derneği kurucu üyesi-

-Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong ile Heyetler Arası Toplantı

-Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Başkanı To Lam ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Hazır Bulunduğu Ülkeler Arası Anlaşmalar Töreni

-To Lam ve Viladimir Putin'in Katıldığı Vietnam-Rusya Dostluk Derneği Görüşmesi

-Viladimir Putin, Ho Şi Minh Mozolesini Ziyaret Etti.

-Vietnam Kültür Gösterisi

-Viladimir Putin'in Vietnam Ulusal Meclisi Başkanı Thanh Man ile Görüşmesi

-Vietnam'ın Başkenti Hanoi'de Viladimir Putin Konvoyu

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?