USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rusya, dost ülkelerin bankacılık sektörünün önemli bir ortağı olmayı sürdürüyor

Rusya, dost ülkelerin bankacılık sektörünün önemli bir ortağı olmayı sürdürüyor
01-01-2024

Rusya, dost ülkelerin bankacılık sektörünün önemli bir ortağı olmayı sürdürüyor 

MOSKOVA

Azerbaycan Bankalar Birliği'nin düzenlediği büyük ölçekli finansal ve teknoloji fuarı FINTEX Zirvesi, birkaç hafta önce İstanbul'da gerçekleşmişti. Yılda iki kez organize edilen bu devasa etkinlik, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin en büyük ticari bankalarının, finans ve teknoloji şirketlerinin başkanlarının yanı sıra Türk bankacılık sektörünün temsilcileri arasında sayısız toplantıya, istişare görüşmeleri ile yuvarlak masa buluşmalarına ev sahipliği yapmıştı.

Zirvenin ilk kez Türkiye'de düzenlenmiş olmasının apayrı bir esprisi vardı!..

Azerbaycan Bankalar Birliği, uzun yıllardır ülkenin başkenti Bakü'de benzer sergiler ve forumlar düzenliyordu. Orada BDT ülkelerinin finans piyasasının belli başlı temsilcileri, devlet kurumlarının önemli yetkilileri ile finans ve teknolojiden sorumlu üst düzey yöneticiler iştirak edegelirler.

Bu yıl ilgili fuarın ilk kez Türkiye'de düzenlenmiş olmasının apayrı bir esprisi vardı, çünkü bu ülkenin bankacılık sektörü hem Azerbaycan hem de diğer BDT ülkeleriyle işbirliğini aktif olarak giderek daha fazla artırıyor ve bu da ortaklıkların geliştirilmesine karşılıklı ilgiyi teşvik ediyor.

Azerbaycan Bankalar Birliği Genel Müdürü Yunus Abdulov'un Rus haber ajansı “Russia News”in Genel Yayın Yönetmeni Yekaterina Nadolskaya’ya verdiği röportajda da söylediği üzere; FINTEX Zirvesi, başlangıçta finans dünyasının kilit oyuncuları arasındaki iletişim ve işbirliği için, katılımcıların bankacılık hizmetlerinin ve en son teknolojilerin geliştirilmesi konusundaki deneyimlerini paylaşabilecekleri bir platform olarak tasarlanıp geliştirilmişti.

Türkiye’nin enerji ve lojistik alanındaki kurumlarıyla aktif olarak ortak projeler…

Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan gibi Rusya Federasyonu da, Türkiye Cumhuriyeti ile ticaret hacmini son yıllarda hızla arttırıyor, aynı zamanda Türkiye’nin enerji ve lojistik alanındaki işletme ve kurumlarıyla aktif olarak ortak projeler geliştiriyor.

Bunun dışında, Türkiye hala turizm sektörünün en kilit ülkelerinden olmaya devam ederken, bu da finans sektöründeki müşterek projelerin yoğun bir şekilde genişleyip yaygınlaşmasına katkıda bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya karşıtı yaptırımları karşısında Türkiye hâlihazırda, Rusya’nın en önemli ticaret ve lojistik ortaklarından birisi haline geldiğinden dolayı, bankalar arası etkili ilişkiler kurmak, bunlara yönelik teknoloji desteğini sürdürmek ve karşılıklı işbirliğinin daha da mükemmelleştirilmesi; taraflar arasında önemli bir görev olarak öne çıkıyor.

Rusya ve Türkiye'nin kamu ve özel finans kuruluşlarının yapıcı üstün çabaları…

Batı'nın karşılıklı anlaşmaları felce uğratmaya yönelik çıkarttığı sayısız zorluğa ve girişimine rağmen, bankacılık – finans sektörleri arasında yalnızca sistemin işlevselliğini korumakla kalmayıp, ama aynı zamanda bu alanda çok önemli ilerlemeler de elde edebilen Rusya ve Türkiye'nin kamu ve özel finans kuruluşlarının çabaları hakikaten de takdire şayan.

Böylece, bu ülkeler arasındaki ticaret, sadece hızlı bir şekilde büyümekle kalmıyor ve gerekli bankacılık işlemleriyle kesintisiz olarak desteklenmiyor, fakat aynı zamanda aktif olarak giderek, ulusal para birimleri üzerinden yapılan anlaşmalara da kayıyor, ki bu da Rus ve Türk finans sistemlerinin kayda değer bir başarısı olarak ortaya çıkıyor.

Doğal olarak, FINTEX Zirvesi gibi büyük çaplı ve temsil gücü yüksek uluslararası sektörel forum ve sergilerine katılım, Rus bankaları ve finans-teknoloji şirketleri ile, dost ülkelerdeki ortakları arasındaki etkileşimin önemli ölçüde genişlemesine olanak sağlamakla kalmıyor, Rus tarafının kendi deneyimini paylaştığı ve komşuları tarafından başarıyla geliştirilen ve uygulanan proje ve çözümlere ortak olmasını da beraberinde getiriyor.

“Emlak Katılım Bankası”nın temsilcisi Serkan Umar'ın “RussiaNews”e verdiği mülakat…

En eski Türk bankalarından birisi olan “Emlak Katılım Bankası”nın temsilcisi Serkan Umar,Russia News”e verdiği mülakatta; Türk finans sektörünün belirleyici aktörleri, Batı'nın yaptırımlarına ve zorlu genel jeopolitik duruma rağmen kendisi ve meslektaşlarının Rusya ile işbirliği yapmaya devam ettiğini belirterek şu sözleri dile getirmişti: Uluslararası bazı kısıtlamalar nedeniyle gerek Rusya ile ilişkilerimizde gerekse diğer ülkelerle münasebetlerde bazı zorluklarla karşılaşabiliyoruz. Ancak bu konu üzerinde çalışacağız ve bazı değişikliklerden sonra belki de taraflar arasında iletişim kurmanın kolay bir yolunu bulabiliriz.

Evet, Ukrayna'daki askeri hareketlilik nedeniyle durum şu anda pek istikrarlı değil. Askeri çatışmaların ardından durumun normale dönmesi gerektiğini ve Rusya ile de dâhil olmak üzere herkes ile kolay ve basit bir şekilde çalışabileceğimizi düşünüyorum."

Rus bankacılık sistemi ile BDT ülkelerinden muhatapları arasında etkileşim yoğunlaştı…

5 - 6 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen “İstanbul FINTEX Zirvesi” öncelikli olarak Türkiye ile işbirliğinin geliştirilmesine yönelik olsa da, aynı zamanda Rus bankacılık sistemi ile BDT ülkelerinden ortaklar arasındaki etkileşimin yoğunlaştırılmasının da Rus ulusal finansal sisteminin önceliklerinden birisi olduğu gözlendi.

Rusya'nın geleneksel olarak Sovyet sonrası coğrafyada çoğu ülke için önemli bir ticaret ortağı olmasının yanı sıra, bu temaslar günümüzde önemli ölçüde yeniden canlandırılmış durumda.

Rusya hem ikili bazda hem de Avrasya Ekonomik Topluluğu bazında ve de Çin’in “Tek Kuşak – Tek Yol” girişimi gibi platformların da yardımıyla İngiliz Milletler Topluluğu devletleriyle karşılıklı ticareti hızla artırıyor. Hem ticaret hacminin büyümesi hem de sanayi, enerji, toprak altındaki madenlerin çıkarılması ve de yeni lojistik koridorlarının oluşturulması alanlarındaki büyük ölçekli projeler, Rus finans kurumları ile BDT ülkelerinden ortaklar arasında tam teşekküllü etkileşimin ilerletilmesi ihtiyacını zorunlu kılıyor.

Dış zorluklara ve tehditlere karşı gerekli direncin gösteriliyor olmasının yanı sıra, bu türden bir işbirliği, ortak ekonomik sahanın tüm alanlarında gelecek yıllar boyunca daha fazla işbirliği yapılması için sağlam bir temel teşkil ediyor.

.

Okay Deprem, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?