USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rusya Dış İstihbarat Başkanı Ankara’da kimlerle görüştü?

Rusya Dış İstihbarat Başkanı Ankara’da kimlerle görüştü?
25-07-2024

Rusya Dış İstihbarat Başkanı Ankara’da kimlerle görüştü?

Dün özellikle sosyal medyada, Rus Dış İstihbarat Başkanı Sergey Naryshkin’i taşıyan uçağın Moskova'dan Ankara’ya indiği haberleri, “Güvenlik ve istihbarat uzmanlarından edinilen bilgiye göre notuyla paylaşıldı.

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Direktörü Sergey Naryshkin, “Special Flight Detachment” yani özel uçuş müfrezinden bir uçak ile Moskova'dan Ankara'ya geldi.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, Sergey Naryshkin, son olarak Haziran ayında Rusya'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmüş, son Türkiye ziyaretini ise 2022 yılında gerçekleştirmişti.

Ruslar Türkiye'yi önemsiyor!..

BRICS üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak için Rusya'ya giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, ile yaptığı görüşmede Şoygu’nun; “Güvenlik konseyleri düzeyinde Rusya-Türkiye temaslarını artırmaya hazırım. Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve uygun bir zamanda Rusya’ya ziyaretini beklediğim Milli Güvenlik Kurulu Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu’na selamlarımı iletiyorum” sözlerinden Türk heyetini, Moskova'ya davet ettiği anlaşılmıştı.

İbrahim Kalın, Yaşar Güler, Seyfullah Hacımüftüoğlu’ndan oluşacak Türk heyeti, Moskova’ya gitmeden, Sluzhba Vneshney Razvedki/ Dış İstihbarat Servisi başkanı Sergey Naryshkin’i taşıyan Special Flight Detachment filosundan özel uçak, Ankara semalarında göründü.

Sergey Naryshkin - İbrahim Kalın diyaloğu…

Aylar önce Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Rusya ve Türkiye istihbarat teşkilatları arasındaki güvenilir iletişim kanallarını duyurmuştu.

Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı Direktörü Sergey Naryshkin, MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Aralık 2014'ten bu yana Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın basın sözcüsü olarak görev yaptığını ve Ukrayna, Suriye ve Libya gibi önemli uluslararası konularda yabancı ileri gelenlerle yapılan müzakerelerde aktif rol aldığını belirterek, Rusya ve Türkiye'nin güvenilir bir özel servis kanalı aracılığıyla teması sürdürdüğünü söylemişti.

Sergey Naryshkin, açıklamasında “Türklerle iş birliğimizi sürdürüyoruz. Çok güvenilir bir iletişim kanalımız var ve tıpkı Türk İstihbaratının Moskova'daki temsilcisini çalıştırdığı gibi, Rusya İstihbarat Teşkilatının da resmi bir görevlisini Türkiye'de çalıştırıyoruz" demişti.

Naryshkin’in geleceğini MİT’e kim haber verdi?

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliğinde Elçi -Müsteşar statüsünde görevli diplomat Aleksei I. IVANOV’un, Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı Direktörü Sergey Naryshkin’in sözünü ettiği Türkiye'deki özel servis kanalını yöneten kişi olduğu, güvenlik ve istihbarat uzmanlarının malumu. Herhalde Moskova'daki görevli de aynı statüdeki Türk diplomattır.

Rus istihbarat başkanı neden gelmiş olabilir?

Rusya, ABD ve müttefiklerinin Suriye'de sözde Suriye Demokratik Güçleri daha net ifade ile PKK/PYD/YPG unsurlarını son aylarda yeniden silahlandırmasını endişe ile izliyor.

Ayrıca ABD ve müttefiklerinin, NATO şemsiyesi altında Ukrayna ordusunu, Avrupa'da Rusya'ya karşı direnç merkezine dönüştürmesinden rahatsız.

Bir diğer husus da İran istihbaratının Suriye'de Rusya yanlısı isimlere yönelik tehdit ve tedhiş eylemlerindeki artış, Rus dış gizli servisinin radarında.

Son olarak Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın medyadan sorumlu Dürzi asıllı Luna eş-Şibl’in barbarca öldürülmesi, Ruslar için bardağı taşıran son damla olmuş olabilir.

Çünkü Luna eş-Şibl; 2022'de Şam şehir merkezinde lüks Rus restoranı Nash Kray açmıştı. Şam’da görevli Rus diplomat ve askerlerle yakınlığı nedeniyle “Rus yanlısı” olduğuna dair hakkında spekülasyonlar vardı.

Yakın çevresine göre sorguya alınmadan önceki son günlerinde tüm ailesini Soçi'ye taşımaya çalışıyordu. Bazı kaynaklar onun Beşar Esad’ın İranlılarla askeri konularda yaptığı toplantıların içeriklerini Ruslara sızdırdığını iddia etmişlerdi.

Hiç şüphesiz Erdoğan-Esad görüşmesinden önce Türk tarafına kendi hassasiyetlerini ve taleplerini ilettiği söylenebilir. Çünkü Rusya’nın Suriye'de hava ve deniz üsleri bulunuyor.

Nariskin’in ajandasındaki bir başka konunun da Avrupa Birliği’ninHELBROC BG Ortodoks savaş gücü” olduğu düşünülmektedir. Çünkü AB’nin sözde gizliden gizliye kurduğu bu orduyu, şimdilerde Ukrayna'da Rusya’ya karşı cepheye sürdüğünü savaş deneyimi kazandırdığını ben birkaç hafta önce yazmıştım.

Nitekim Rus medyasına iki gün üç gün önce düşen haberlerde, Ukrayna'da, Yunanistan ordusundan emekli bir subayın Ruslarla savaşırken öldürüldüğü, bu Yunanlı subayın, Ukrayna ordusuna esir düşen onlarca esir Rus askerini infaz etmekten sorumlu olduğu belirtilmişti. Herhalde Nariskin, Türk muhatabından bu konuda ne bildiklerini öğrenmek istemiştir.

Ayrıca Nariskin’in Türk muhatabına, Rusya'da suç işlemiş isimlerden deport edilmesi gerekenleri içeren bir liste vermiş. Nitekim bu konuda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın, Rusya’da bombalı saldırı düzenleyen teröristin Bodrum’da yakalandığını açıklaması mevcut.

Yerlikaya’nın Rusya Interpol Birimi yetkilileri tarafından İnterpol/Europol Daire Başkanlığımız telefonla aramış, “Rusya uyruklu Evgenii Serebriakov isimli şahsın Moskova’da bombalı araçla terör saldırısı düzenlendiği, saldırı sonucunda 2 şahsın yaralandığı ve şahsın Moskova-Bodrum uçağı ile ülkemize geldiği” bilgisi iletilmiştir” ifadeleri, Nariskin - Kalın görüşmesindeki ilgili gündem maddesini doğrulamaktadır.

Afrika'da Türkiye - Mısır - Rusya işbirliği…

TBMM’ye gönderilen Somali’nin deniz yetki alanlarında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin görevlendirilmesi tezkeresi, Türkiye'nin Afrika'da çok farklı açımların eşiğinde olduğunu gösteriyor. İki ülkenin petrol ve doğal gaz aramak üzere Somali açıklarına bir arama gemisi gönderme konusunda anlaşmasının ardından Türkiye’nin Somali sularına donanma desteği göndermeye hazırlanıyor olması da bu nedenle.

Türkiye, son yıllarda Somali hükûmetinin yakın bir müttefiki hâline geldi. Ankara, Somali’de okullar, hastaneler ve altyapı inşa etti ve Somalililerin Türkiye'de eğitim görmeleri için burslar sağladı. Yurt dışındaki en büyük askerî üssünü 2017'de Mogadişu'da açan Türkiye ayrıca Somali ordusu ve polisine eğitim de veriyor.

Nariskin’in; Türkiye ile Rusya’nın Afrika’da Avrupalı sömürgecilere karşı müşterek işbirliği imkan ve fırsatların yaratılmasını, hatta askeri operasyonlar dahil olmak üzere her türlü ittifak arayışlarına açık olduklarını belirttiği bildiriliyor.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

омюр челикдёнмез, Дикгазете

Seçilmiş Kaynakça

https://turkey.mid.ru/tr/embassy/diplomatik_listesi/

https://kafkassam.com/avrupa-birliginin-ortodoks-savas-gucu-helbroc-bg.html

https://x.com/turkiyegazetesi/status/1815853435172134974?t=Vc24aclDdiPxtK9kI9KzGw&s=19

https://www.dikgazete.com/yazi/savas-lobisi-bu-guzel-kadini-kim-neden-oldurdu-7050.html

https://x.com/rusencenter/status/1816062421611552866?t=YnhoB9Fowbb4lgJHJHtIHA&s=19

https://www.dikgazete.com/haber/moskovadaki-teror-saldirisinin-faili-serebriakov-bodrumda-yakalandi-901915.html

https://www.dikgazete.com/haber/turk-silahli-kuvvetlerine-somalide-yeni-gorev-901128.html

https://www.haber3.com/guncel/ankaraya-inen-gizemli-ucak-ortaligi-karistirdi-haberi-6194059

https://www.dikgazete.com/yazi/hakan-fidan-in-moskova-temaslari-ve-hatirlattiklari-6930.html

https://www.google.com/amp/s/www.dikgazete.com/amp/yazi/nato-zirvesinde-turkiye-istedigini-aldi-mi-7030.html

https://www.trthaber.com/haber/gundem/rusyada-bombali-saldiri-duzenleyen-terorist-bodrumda-yakalandi-869978.html

https://www.iletisim.gov.tr/turkce/dis_basinda_turkiye/detay/turkiye-petrol-ve-gaz-arama-anlasmasinin-ardindan-somaliye-donanma-gonderecek

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
metin kut
metin kut 1 ay önce
kamuoyunda benzer bir yazı yok. ayağına taş değmesin
enver
enver 1 ay önce
bu arada, esed, moskovada putin ile görüştü. şeytana çelme mi takılacak acaba?