USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rusya’da Uluslararası Kamu Diplomasi Forumları yapılıyor

Rusya’da Uluslararası Kamu Diplomasi Forumları yapılıyor
31-10-2023

MOSKOVA

Yalta Uluslararası Forum:

Yalta Uluslararası Ekonomi Forumu ve Uluslararası Kırım Dostları Forumu; 23-24 Ekim 2023 tarihlerinde Moskova'da President Hotel’de düzenlendi.

Forum’un açılış konuşmalarını Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Kırım Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi ve Kırım Cumhuriyeti Başkan Vekili Georgy Muradov ve Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov yaptılar.

50'den fazla ülkeden temsilci, Rusya'nın başkentinde bir araya gelerek, günümüzde küresel çapta meydana gelen mücadelede Rusya Federasyonu ile olan dayanışmaları ve destekleriyle Nazizme ve sömürgeciliğe karşı olduklarını belirttiler. 

Forum’da alınan kararlar neticesinde şu sonuçlara varıldı:

- ABD'nin bir zamanlar tartışmasız tek kutuplu hegemonyasının azaldığı görüldü. Batı bu modası geçmiş yöntemlerle küresel çaptaki kontrolünü kaybetti.

- Uluslararası ilişkiler, ekonomi, kültür ve sportif alanlarda Batı, isteyerek veya istemeden yeni çıkmazlar ve krizler yaratıyor. Yerel çatışmaları kışkırtıyor.

- Batılı güçlere boyun eğdirmek adına Yeni Sömürgecilik Sistemi (Neo-Koloniyal Sistem) yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. Mevcut konjonktürde hibrit savaşların yürütülmesinin temel sebebi budur.

- NATO blokunun Ukrayna aracılığıyla Rusya'ya karşı yürüttüğü askeri, siyasi ve ekonomik hamlelerin yanı sıra küresel ölçekte Rus dili ve kültürüne karşı uygulanan kısıtlamalar; dünya genelindeki gerilimin tırmanmasına sebep olmaktan başka bir sonuç getirmedi. Şiddet ve kanlı olayların artmasına sebep olan Filistin'deki çatışmalarda bunu net bir şekilde görüyoruz.

- Küresel toplumun önemli bir kısmını oluşturan Batılılar, uyum ve çözüm konusunda oldukça isteksizler. Waşington ve NATO blokunun savunduğu politikalar, Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlara karşı küresel çapta politikalar değerlendirilmelidir.

- Küresel topluma, Dünya Ticaret Örgütü'ne, Birleşmiş Milletler'e, BRICS'e ve diğer birçok uluslararası kurum ve kuruluşlara yapılan çağrılar neticesinde; bugün Rusya'nın ayrılmaz bir parçası olan Kırım'dan başlayacak bir hareketle küresel anlamda diyalog ve diplomasinin başlaması gerektiğinin altı çizildi. Bunun formülünü de 2. Dünya Savaşı'nı bitiren Yalta Konferansı'na atıfta bulunarak gösterdiler.

- Yalnızca yükselen Neo-Nazizme değil aynı zamanda Neo-Koloniyalizme karşı kapsamlı bir cephe kurulması çağrısında bulunuldu.

Uluslararası Yalta Forumu’na Türkiye’den Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel öncülüğünde 10 kişi katıldı. Katılımcılar, Forum’un muhtelif bölümlerine iştirak ettiler. Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı ve Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu Üyesi Ünver Sel, Forum’da “Anlaşmazlıkların Çözümü İçin Diyalog ve Diplomasi” başlıklı konuşma yaptı.

Ünver Sel, konuşmasında 1945 yılındaki imzalanan Yalta Barış Antlaşması’nın, 80. Yılında dünyamızın yeni bir Yalta Barış Sürecine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Sel, konuşmasının devamında “Kırım’ın ve Rusya’nın yurt dışı vatandaşları ve vatandaşı konumunda bulunan yurttaşları için ‘Diaspora Bakanlığı’ kurulmalıdır. Bu konu, Kırım ve Rusya’nın çok uluslu, çok dinli, çok mezhepli ve çok kültürlü insan gücünün diyalog ve diplomaside aktif bir şekilde rol alması ve örgütlenmesini sağlayacaktır. Geçmişte önce Almanya ve sonra ABD’nin Rusya’yı bölmek ve dağıtmak için yönlendirdiği Rusya diasporasını; bugün tersine Rusya’nın kendi iç ve dış bütünlüğü ile emperyal politikalara karşı yeniden inşa etmesi uygun olacaktır.” dedi.

Forum’un basın ve gazetecilikle ilgili bölümünde Kırım Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri ve Uluslararası Kırım Dostları Kulübü Koordinasyon Kurulu Üyesi İlber Vasfi Sel, “Çok Kutuplu Dünya’da Medya Çeşitliliğinin ve Çoğunluğunun Önemi” başlıklı konuşma yaptı. Forum’da Uluslararası ve Rusya içinden kalabalık gazeteciler topluluğu yer aldılar.

Rus Yurttaşlar Forumu: 

Moskova’da 2 Kasım 2023 tarihinde Russkiy Mir Vakfı (Rusya Ulusal Birlik Vakfı) tarafından Rus Yurttaşlar Forumu yapılacak. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un forumun açılış konuşmasını yapacak.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Mariya Zaharova, Rus Yurttaşlar Forumu’na dünyanın 82 ülkesinden 150’den fazla yurttaşın katılacağını söyledi.

Forum’da kamu derneklerinin liderleri ve aktivistleri Moskova’da toplanacaklar. Onlara çeşitli inançlardan hükümet yetkilileri ve din adamlarının yanı sıra Rus vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları da katılacak.

Forum, Rusya Yurtdışındaki Yurttaşların İşleri Hükümet Komisyonu tarafından desteklenerek organize ediliyor. Konferans, Moskova Hükümeti ve Moskova Patrikhanesi Dış Kilise İlişkileri Dairesi’nin de desteğiyle gerçekleştirilecek.

Forumun koordinasyonunu Rusya Dışişleri Bakanlığı yapmakta.

15. Russkiy Mir Vakfı Forumu:

Merkezi Moskova’da bulunan Russkiy Mir Vakfı, uzun yıllardır bu forumu düzenliyor. Bu sene 3-4 Kasım 2023 tarihlerinde Moskova’da Azimut City Hotel’de yapılacak forumun konusu “Çok Kutuplu Dünya’da Rus Dünyası’nın Misyonu” olacak.

Foruma; Rusya Federasyonu devlet yetkilileri, ünlü Rus ve yabancı tanınmış kişiler, bilim adamları, yazarlar ve gazeteciler, kültür ve tiyatro insanları, Rus dili ve edebiyatı öğretmenleri, Rus ve yabancı üniversite mensupları, yurtdışındaki Rus okulları temsilcileri, din adamları gibi davetliler katılacak.

Forumun içinde 3 Kasım 2023 tarihinde Uluslararası Rusofili Hareketi Oturumu yapılacak.

Oturumun konusu “Uluslararası Rusofili Hareketinin Temel Hedefi Olarak, Rus Dili ve Edebiyatının Yaygınlaştırılması” olarak açıklandı.

Söz konusu oturumda; Türkiye’den Kırım Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu Üyesi ve Uluslararası Kırım Dostları Kulübü Koordinasyon Üyesi İlber Vasfi Sel katılacak ve “Rusya’yı Kültür Yoluyla Cezalandırmak – Rus Dili ve Edebiyatına Yönelik Yaptırımların Etik İkilemleri” temalı konuşma yapacak.

Kırım’da Kırım Tatarları ve Yurttaşları Forumu:

Kırım Cumhuriyeti’nin Yalta şehrinde Foros Hotel’de 15-18 Kasım 2023 tarihleri arasında Kırım Cumhuriyeti Milletler Arası İlişkiler ve Kırım’ın Sürgün Edilen Vatandaşları Devlet Komitesi ve Başkanlığı tarafından “Kırım Tatarları ile Yurt Dışındaki Yurttaşlar Arasındaki Bağların Geliştirilmesi” temalı Forum yapılacak.

Foruma Türkiye, Özbekistan, Belarusya ve Rusya içinden Kırım Tatar diaspora temsilcileri katılacaklar.

Kırım’da Kırım Tatarları ve Yurttaşları Forumunun bu sene 3. Düzenleniyor.

Foruma, Türkiye’den Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kalkınma Vakfı Başkanı ve Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı Ünver Sel başkanlığında 5 kişilik bir heyet katılacak.

Yalta’da Foros Hotel’de yapılacak yuvarlak masa toplantısında, Kırım’dan ve yurt dışından gelen katılımcılar konuşmalarını yapacaklar.

Kırım Cumhuriyeti’nde görev yapan üst düzey yöneticiler, politikacılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, din ve kültür adamları, gazeteciler ve yazarların katılması bekleniyor.

Forumun sonunda nihai karar alınarak kamuoyuna açıklanacak.

Forumda ayrıca Kırım Tatar kültürünü tanıtan yayınlar, folklor ve müzik konseriyle yemeklerin tanıtımı yapılacak.

Program çerçevesinde Bahçesaray bölgesinde bulunan Süren İstasyonu’ndakiKırım Halklarının Diriliş Yolu” anıt kompleksi ziyaret edilecek ve anıta çiçek bırakılacak. Devamında Bahçesaray bölgesinde bulunan tarihi Kırım Tatar Kültür MüzesiHan Saray” ve arkeolojik kompleks “Salaçık” tanıtılacak.

Heyet daha sonra Kırım Cumhuriyeti’nin başşehri Simferopol-Akmescit’te yeni inşaatı yapılan “Büyük Cuma Katedral Cami”sini ve akabinde Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol Müftülüğünü ziyaret edecek.

Heyetin önemli programlarından olan “Nikita Botanik Bahçesi” gezisi, Kırım’ın dünyaca zengin çiçek kültürünün tanıtımı açısından değer taşımaktadır.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu Üyesi-

- İlber Vasfi Sel, Kırım Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri, Uluslararası Kırım Dostları Kulübü Koordinasyon Kurulu Üyesi, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu Üyesi

- Russkiy Mir Vakfı

- Georgy Muradov ve Ünver Sel

- Ünver Sel, İlber Vasfi Sel, Dr. Hikmet Çıra

- Kırım Büyük Cuma Katedral Cami

 

- Hansaray-Bahçesaray-Kırım

.

- Salaçık Kompleksi Zincirli Medrese

 

- Bahçesaray Süren İstasyonu Anıt Kompleksi

-Vladimir Konstantinov ve Ünver Sel

-Sergey Aksenov ve Ünver Sel

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BettSettPro
BettSettPro 10 ay önce
Hello. And Bye.