USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rusya’da eğitim ve yurtdışı eğitim nerede alınmalı?

Rusya’da eğitim ve yurtdışı eğitim nerede alınmalı?
04-05-2024

Rusya’da Eğitim ve Yurtdışı Eğitim Nerede Alınmalı?

MOSKOVA

Uzun yıllardır Rusya’da yaşayıp sizlere videolar yaparken ülkemizde bulunan insanların Rusya’ya olmayan ilgisinden şikayet etmekteyim.

Aslında çok trajikomik bir durumdur ülkemizde yaşanan, son yıllarda herkesin şikayet ettiği eğitim sorunu için halkımız bir şey yapmamakta ve herkes aynı yöne yüzmekte, peki nereye doğru yüzmekteler?

Tabii ki hep birlikte Batı’ya doğru yüzmekteler.

Ülkemizde şu anda milyonlarca İngilizce konuştuğunu zanneden insan, özgeçmişine dil bildiğini eklemek için hem para hem de hayatta en değerli olan vakitlerini harcadı.

Peki yüzde kaçının işine yaradı öğrenmeye çalıştıkları dil?

Aslında dil nankördür! Konuşmazsanız kaybolup gider beyninizin dehlizlerinde, peki hangi dil hem paraya çevrilip hem de unutulmaz?

Tabii ki mesleğiniz için her daim kullandığınız dil!

Türkiye’de maddi durumu iyi olan ve olmayan yüzbinlerce aile, şu hayatta en sevdikleri evlatları için iyi bir gelecek inşaa etmeye çalışıyor, bunu yaparken kimi aile, varını-yoğunu kullanarak evladını “Yurtdışı Eğitimi alsın” diyerek Avrupa’ya gönderiyor.

Peki ama hiç düşünmüyorlar mı?

Aynı eğitimi aşağı yukarı Türkiye’de alan milyonlarca öğrenci ile aynı iş piyasasında bir yarışın içerisine girecekler ve bu yarışta artık insanların İngilizce bilmesi ve yurtdışında (Harvard, Yale, Oxford, Cambridge bitirmediler ise) eğitim alması, işverenler için çok bir şey ifade etmiyor.

Peki Türkiye’de kimler yurtdışında eğitim alıp sonra bulur?

Aslında bölümüne gelmeden önce, okul nasıl bitirilir onun cevabının verilmesi gerekir. Öncelikle bu konuda benim tecrübelerim yurtdışında eğitim alan gençlerin anne ve babalarından ayrıldıktan sonra terazilerinin şaştığı yönünde, işte bu yüzden, yurtdışı eğitimde en önemli faktör “eğitim danışmanlığı ve eğitim danışmanı”nın kendisidir.

Ülkemizde birbirinden ünlü ve tecrübeli yurtdışı eğitim danışmanlığı firması mevcut, fakat içlerinde maalesef dolandırıcı firmalar da mevcut, bu yüzden yaptığı işler ortada olan, öğrencileri daha sonra onun hakkında videolarda da konuşan eğitim danışmanı firmaları daha makbuldür.

Örneğin beni her yıl Yekaterinburg şehrine davet eden “Sputnik Eğitim Danışmanlığı” firmasının kurucusu Aziz Doksanbir, bu firmaların yöneticilerinden birisi.

Kendisi yaptığı işi o kadar aşk ile yapmaktadır ki beni her yıl öğrencilerine yapmış olduğu “Türk öğrenci toplantılarına, gecelerine” davet etmekle kalmıyor, onlara özgürce soru sormama olanak sağlıyor.

Türkiye’de 3 yıllık öğrencisine soru sorduran bir firma bilmemekle beraber, kendisi bana Yekaterinburg’da bulunan ve dünya ‘QS’ sıralamasında 473’üncü basamakta yer alan Ural Federal Üniversitesi'nin kapılarını da açarak detaylı bir video hazırlamama yardımcı oldu.

Yapay zeka bölümü, eczacılık ve gıda mühendisliği fakültesi laboratuvarları, ileri mühendislik fakültesini adım adım gezip Aziz Doksanbir’in de anlatımı ile sizlere güzel ve çok dolu bir video hazırladım.

Aşağıdaki linkten izleyeceğiniz üniversite, Avrupa'daki gibi “keriz silkeleyen” üniversitelerden değil, gerçek bir üniversite ve ödenen paranın hakkını vermekte.

Yurtdışında eğitim almak isteyen gençlerimiz Türkiye’de birbirinden etkilendiği için maalesef çok az insan Slav dillerine, ya da farklı dillere ilgi duyuyor, halbuki Rusça bile başlı başına ülkemizde para kazanma kapıları açıyor gençlerimize!

Rusya’nın pahalı olmayan Yekaterinburg şehrinde sadece Rusça öğrenmeye bile gelseniz elinizde meslek var demektir, eğer bu dil ile birlikte Türkiye’de severek yapacağınız bir mesleğin bölümünü okursanız otomatik olarak Türkiye’de aranan insanlardan olursunuz.

Size bir sır vereyim mi!..

Türkiye’de Rusça bilen gazeteci çok az! Benim gibi hem gazeteci hem kurgucu hem de video çeken, parmakla sayılacak kadar az, yani aranan bir insanım.

İş böyleyken o halde neden yurtdışı eğitim danışmanlık firmalarına, üniversitelere, yurtlara paralar saçıp, sizinle aynı eğitimi almış milyonlarca insan ile kazanamayacağınız yarışa giriyorsunuz?

Neden herkesin bildiği ve Türkiye’de çok kullanmayacağınız İngilizce’yi öğrenip, üstüne belki de asla ilgilenmeyeceğiniz bir bölüm okuyorsunuz?

Şimdi gelin Rusça öğrenip, üniversiteyi bitirdiğinizde önünüze gelecek kısmetlere bir bakalım.

- Antalya’da otel müdürlüğü,

- Rusya’da inşaat mühendisliği,

- Güney bölgesinde doktorluk,

- Türkiye’de sadece Slavlara özel estetisyenlik ve estetik cerrahı,

- Rus firmalarının Türkiye müdürlüğü,

Bunlar sadece aklıma gelenler ve bilmediğim daha birçok sektör var.

Şimdi bütün bu yazdıklarıma istinaden aklınızdaki o kötü Rusya algısından ve “yurtdışında eğitim sadece Avrupa ile Amerika’da olur”u çıkartıp, Rusya’da hem uygun fiyata hem de iyi bir eğitim almak için Sputnik Eğitim Danışmanlığı kurucusu ve değerli dostum Aziz Doksanbir ile irtibata geçin, çünkü hayat, ertelenemeyecek kadar değerli ve iş aramak için ise çok kısa!

.

Cem Kıran, dikGAZETE.com

İşte ilgili video:

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Ömer Ulaş
Ömer Ulaş 2 ay önce
Ülkemizde gençler iş bulamıyoruz diye ağlarken sizin bu konuya sosyolojik çözümleme getiren yazınız bence şahane. Ülkemizde herkes hemen en karlı işi yapmaya çalışıyor.
Koray danık
Koray danık 2 ay önce
Cem bey çok güzel bir yazı kaleme almışsınız. Sizi cidden zevk alarak okuyor ve yeni şeyler öğreniyorum.