USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ruslar, Yakut Türklerini öldürüyor, konuşturmuyor!

Ruslar, Yakut Türklerini öldürüyor, konuşturmuyor!
04-10-2024

Ruslar, Yakut Türklerini öldürüyor, konuşturmuyor (!)

MOSKOVA

Sosyal medya var olduğundan bu yana Yakutistan’ı adeta 'izlenme' almak için sömüren içerik üreticileri, bu cumhuriyetin sadece soğuk yüzünü gösterdiler bizlere.

Boş caddeleri ile sisli ve buz gibi Yakutsk şehri gösteren bu kişiler, pazarlarda donmuş balıkları göstererek, adeta burada yaşayan insanlara saygısızlık ediyor diye düşünerek, biz Anadolu Türklerine bu cumhuriyetin sıcak insanlarını ve yaşayış şekillerini göstermek için, Moskova’dan uçağa binerek, 6 saatlik bir uçuşun ardından, bizden 7 saatlik zaman dilimi ileride olan Yakutsk’a gittim.

Her daim en soğuk zamanlarını izlediğimiz bu şehirde gezmeye başladığımda, ciddi anlamda soğuk algısının beynime yerleştiğini hissettim. Şehirde güneş ve çiçekler açmış, beynim ise Yakutistan’da olduğumu reddediyor.

1632 yılında Rus Kazak kaşiflerin bölgeye gelmesi ile Yakutsk şehri kurulmuş ve Ruslar o bölgeye adeta medeniyeti getirmiş yüzyıllar içerisinde. Tabii Atlantikçi yazar ve çizerlerin Türk dünyasına empoze ettiği, “Ruslar bu topraklardaki Türk kökenlilere soykırım yaptı, asimile etti, kaynaklarını çaldı” şarkılarını dinlediğimiz için, benim gibi birisi, arı kovanına çomak sokunca, insanlar hemen bunlara inanamıyor.

-Yakutistan İnşaat Bakanı

Oysa ki ben, elimde kamera sokak sokak gezip, yemeklerinden yiyip ‘vlog’ yapmıyorum, okullarına girerek, muhalif vekiller ile Yakutistan İnşaat Bakanı ile, savaş kahramanı ile röportaj yapıp, merak edilen soruları sorarak cevaplar alıyorum.

Tabii Yakutistan’da yapmak isteyenler için de sorular sorarak, Türk adamlarımızın önünü açmaya çalıştım.

İşte en son videomda da bu konuların üzerine eğilerek, genel-geçer videoların dışında, özel bir video (*) yaptım. Videomu Youtube kanalımda yayınladım, 262 bin kişinin abone olduğu kanalda video, Youtube tarafından sadece 24 bin kişiye gösterilince haliyle izlenme sayısı da çok düşük oldu. Youtube’un kanalıma yaptığı sansürü çok iyi anlıyorum ve mantıklı buluyorum. Bir Amerikan sosyal medya platformu olan Youtube, işine gelmeyen içerikleri engeller, ya da çok az insana gösterir. Peki bunu bana yapan Youtube, Rusya’nın hasmı iken, Rus devletinin bütçesini sonuna kadar sömüren, Türkiye'de yayın yapan Rusya’nın çok dilli ve Türkçe olarak da yayın yapan haber platformu “Sputnik” adlı kuruluş, neden videomu ve içerisinde Türkiye'de gündem olacak konuları haberleştirmez?..

Ben kimin için ve ne için bu kadar emek sarf ediyorum?

- Yakutistan’da “Rus Savaş Kahramanı” bir Yakut…

Videonun içerisinde, asimile edildiği iddia edilen bir halkın çocukları, kendi anadillerinde eğitim alırken görünüyor hem de Türkiye’deRusya, ana dillerdeki ders saatini özellikle düşürüyor” yalanlarının söylendiği bugünlerde.

Videonun içerisinde Vladimir Putin’in elinden Rusya Kahramanlığı madalyası almış bir Yakut askere, “neden Rusya için ölüyorsunuz” sorusunu sorup, cevap alıyorum, son iki yıldır “Ruslar Türk kökenlileri ölüme gönderiyor” söylemlerinin dillendirildiği bu günlerde.

-Yakut muhalif vekil…

Videonun içerisinde, Yakut olan muhalif bir vekile; “Rusya sizin doğal kaynaklarınızı mı çalıyor” sorusunu soruyorum, kendisi de çok mantıklı cevaplar vererek, Türkiye'de söylenen yalanları çürütüyor.

-Yakut Türkler…

Kısacası; Türk dünyasının en soğuk ama bir o kadar bilinmeyen bölgesini gezerek video yapan tek kişi iken ne Türk basınından ne de Rus basının Rusça servisinden videoya kıymet verilmemekte. Fakat şunu söylemem gerekir ki; videonun altındaki yorumlar, çok doğru bir iş yaptığımı göstermekte. Bu yüzden yaptığım video tarihe bir kanıt olarak sunuldu, Türk ve Rus yetkililer kıymet verir ya da vermez, önemli olan beni dünyanın her tarafından izleyen Türkçe konuşan insanların takdir etmesi. Video linki aşağıda, şimdiden iyi seyirler dilerim!

.

Cem Kıran, dikGAZETE.com

(*) VİDEO İZLE:

Yakutistan/Saha Cumhuriyeti/Dünyanın En Sıcak Kalpli Türk Şehri

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?