USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ruhsal hastalıkların, stres, anksiyete, hormonal ve nöral bozuklukların tedavisinde Kanabinoidler

Ruhsal hastalıkların, stres, anksiyete, hormonal ve nöral bozuklukların tedavisinde Kanabinoidler
14-06-2024

Ruhsal Hastalıkların, Stres, Anksiyete, Hormonal ve Nöral Bozuklukların Tedavisinde Kanabinoidler:

Ön kanıtlar Endokannabinoid sistemin (ECS) TS, DEHB ve TSSB patofizyolojisinde rol oynadığını göstermektedir.

ECS, beyindeki en önemli nöromodülatör sistem olduğundan diğer nörotransmitter sistemlerdeki değişiklikler yoluyla kannabinoidlerin yararlı etkilerini indükler.

Psikiyatrik bozukluğu olan hastalarda Cannabinoidler bazlı tedavinin pratik olarak diğer endikasyonlardan farkı çok daha olumlu yönde ve yan etkileri neredeyse sıfır olmaktadır.

Doğal olarak oluşan bir kannabinoid olan Cannabidiol (CBD), çeşitli psikiyatrik durumlarda, farklı etkilerle ve standart tedavilerle karşılaştırıldığında mükemmel bir güvenlik profiliyle araştırılmıştır.

Randomize klinik çalışmalardan elde edilen kanıtların sayısı ciddi düzeyde artıyor.

Tamamlanan çalışmalar dikkate alındı ve tüm yazarlar ilgili yayınları bağımsız olarak değerlendirdi. Belirlenen 150 makaleden, CBD'nin sağlıklı kişiler ve şizofreni, madde kullanım bozuklukları (SUD), anksiyete gibi çeşitli psikiyatrik durumlar üzerindeki etkilerini kapsayan 54 yayın dahil edildi. Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve otizm spektrum bozuklukları. Alkol kullanım bozukluğu, borderline kişilik bozukluğu, depresyon, demans ve dikkat eksikliği/ hiperaktivite bozukluğu gibi diğer potansiyel endikasyonlara yönelik saha çalışmaları devam etmekte olup, CBD kullanan hastaların bloglarından olumlu etkileşimler gelmeye devam etmektedir.

.

Dr. Erdem Ulaş, dikGAZETE.com

-Kendir Enstitüsü Başkanı-

Ref: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38267003/

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?