USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Putin'in Valday mesajı: Bu dünya düzeni değişecek!

Putin'in Valday mesajı: Bu dünya düzeni değişecek!
07-10-2023

MOSKOVA

Yüzbaşı Uvarov... Hayatımda unutamadığım bazı şahsiyetlerden biriydi.

1991 yılının sonuna doğru yaklaşıyorduk. Komutanım olmasına rağmen, Uvarov'la siyasi konularda bazen tartışır, bazen de ortak bir görüşü de paylaşıyorduk.

Uvarov bir Rus vatanseveri idi. Sovyetler'in giderek dağılmasını, kalbi sızlayarak izliyor, bir şeyler yapamamasına ise daha fazla üzülüyor ve sinirleniyordu. Bir gün, yine tartışırken, çantasından o dönem, Batı’dan Sovyet Ordusu'na gönderilen gıda yardım paketini çıkararak, “Vatanımın düştüğü hale bak! NATO, bize gıda yardımı gönderiyor! Ülkem bunu hak etmiyor. Onurumuz ayaklar altında! Sovyetler Birliği gibi dev bir ülke, gözlerimizin önünde dağlıyor! Bizi çok kötü günler bekliyor. Bu bir başlangıç...” diye anlatırken sesindeki o heyecan, öfke ve tepki net şekilde hissediliyordu…

Yüzbaşı Uvarov'un,Kızıl Ordu”daki askerliğimden sonraki kaderini bilmiyorum...

Muhtemelen Uvarov, Sovyetler'in dağılmasının ardından Rusya'nın 1990'lı yıllarda yaşadıklarına da tanık oldu.

Yoksulluk, sürekli Batı'dan para dilenmek, sokak ortasında mafya savaşları, ekonominin çöküşü, Rusya'nın uluslararası arenadaki güçsüzlüğü ve diğer olumsuz hususlar, tüm bunlar 1990'lı yıllarda Rusya'nın düştüğü acı tabloydu. 

Fakat, 2000 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidara gelmesiyle durum değişmeye başladı. Bugün Rusya, farklı bir konum ve durumda.

2022 yılında ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Yeter artık!” diye Batı'ya rest çekerek Ukrayna'da özel askeri operasyon başlattı.

Geçenlerde Putin'in Soçi'de bu yıl 20'ncisi düzenlenen Valday Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısındaki konuşmasını izlerken, Yüzbaşı Uvarov'un o duygularını, 1990’lı yılların Rusya’sını ve Putin'in 23 yıllık iktidarını hatırladım.

Putin, Valday toplantısında dünyaya çok önemli mesajlar verdi. Özetlersek; Putin, Batı'ya aynen şu mesajı verdi: Bu dünya düzeni değişecek!

Putin, kolektif Batı'ya yönelik net şekilde mesaj gönderdi, çok kutuplu dünya düzeni döneminin başlangıcına start verdi. 

Putin, Valday Toplantısı'nda Rusya'nın hedeflerini sıraladı. Rusya lideri, başta Batı olmak üzere başkalarını da uymaya çağırdığı 6 ilkeyi ise şöyle sıraladı:

Dünyanın açıklığı, çeşitliliği, azami temsil gücü, evrensel güvenlik, herkes için adalet ve eşitlik.

Putin, dünya adına adalet, eşitlik, güvenlik taleplerini duyurdu. 

Daha önemlisi, Putin, Moskova'nın Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması'na (CTBT) ilişkin onayını geri çekebileceği uyarısında da bulundu. Putin, çifte standartların, ikiyüzlülüğün, diğerlerinin seslerinin kısıtlanmaya çalışıldığı bu mevcut dünya düzeninin değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Putin, sadece ülkesi Rusya için değil, aynı zamanda tüm dünyanın güvenliği ve adaleti adına yeni bir dünya düzeninin inşa edilmesini istiyor. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler (BM) de yeniden yapılandırılmalı ve bu uluslararası teşkilat, sözü geçen bir kurum olmalı. 

Putin, sadece Batı değil, Asya, Afrika, Latin Amerika ve tüm dünya halklarına da seslendi. Rusya lideri, dünya halklarına seslenirken, aynı zamanda onların duygularının tercümanı oldu. Çünkü, Putin, ABD politikalarını onaylamayan halkların, insanların adına konuşuyordu.

Dünya halklarının Batı'dan istediği ise şunlar: Mili değerlere, ulusal kimliğe, ülkelerin iç işlerinin dokunulmazlığına ve milli özelliklerine saygı gösterin.

Özetle Putin, dünyaya büyük harflerle, gür sesle şu mesajını gönderdi: Bu dünya düzeni değişecek!

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?