Putin'in savaş uçağıyla mesajı
MOSKOVA
Rusya, dünya havacılığının gelişmesinde önemli rol oynadı. Çarlık ve Sovyet döneminde de Rus bilim adamları, bu sektörün gelişmesine ciddi katkı sağladı. Sovyetler Birliği, havacılığın gelişmesi için ciddi şekilde seferber oldu. Ülkede çok sayıda uçak ve pilot yetiştirildi.
“İstikbal göklerdedir” diyen Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün de özellikle Sovyet askeri pilotların Türk pilotlarına eğitim vermesini çok istediği biliniyor. Rus tarihçilerine göre, Atatürk ve o dönem Sovyetler Birliği Ankara Büyükelçisi Lev Karahan arasında birlikte tenis oynayacak kadar yakın bir dostluk ilişkisi vardı.
Sovyetler Birliği'ndeki havacılığın gelişmesine olan ilginin hızla artması, Atatürk'ün dikkatini çekmişti. Moskova'dan onay alan Sovyet elçisi Karahan, Türkiye'ye en iyi pilot eğitmenlerinin gönderilmesini organize etti ve bu iş birliği kapsamında Sergey Anohin ve Mihail Romanov, Türkiye'ye gönderildi.
SSCB'de askeri pilot olmak prestijli bir meslek sayılıyordu. Üstelik pilot, zaferin sembolü de sayılıyordu. 1961 yılının 12 Nisan tarihinde Sovyet pilotu Yuri Gagarin'in “uzaya uçan ilk insan” unvanını kazanması da SSCB'nin prestijini artırdı. Böylece, Sovyetler Birliği, dünyaya önemli mesaj da verdi.
Bunları neden hatırlıyorum? 24 Mart'ta Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı Özel Askeri Operasyonu, 2. yılını tamamladı. Türkiye'den arkadaşlarım soruyor; “Bu işin gidişatı ne olacak?”
Benim yanıtım şu şekilde: Geçenlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, modernize edilmiş Tu-160M süpersonik stratejik bombardıman uçağıyla bir uçuş gerçekleştirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin'in modernize edilmiş Tu-160M stratejik bombardıman uçağı ile uçuşunun yaklaşık olarak 30 dakika sürdüğünü kaydetti.
Fakat, Putin'in 24 Mart öncesi, askeri uçağa binmesi tesadüf değil. Putin, Özel Askeri Operasyonu'nun 2. yıldönümü öncesi kendi tarzıyla Batı'ya askeri mesaj verdi.
“Nasıl?” diye soranlara 24 yıl öncesini hatırlatmak isterdim.
Putin'in ilk kez iktidara geldiği 2000 yılında uluslararası terör çeteleri, Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesinde, ülkenin ulusal güvenliğini tehdit ediyordu. Tam da o günlerde Putin, ilk kez savaş uçağına atlayarak aracı kullanmıştı. Mart 2000’de Devlet Başkanı Vekili iken Putin, Krasnodar kentinden Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan’a Su-27 avcı uçağı kullanarak gitti. Putin, böylece terör çetelerine ve onları destekleyen uluslararası örgütlere ve bazı ülkelere kendi tarzıyla mesaj vermişti. Putin, aynı uçakla da geri dönmüştü.
Geldiğimiz nokta: Putin, o dönem kendi kararlılık ve politik çizgisiyle ülkesinde uluslararası terör örgütünün kökünü kazmayı başardı. Putin, bu sefer de savaş uçağını kullanarak, dünyadaki gereken adreslere mesajını verdi.
Putin'in savaş uçağına binmesinin sır perdesi de burada.
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com