USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Putin, dünya barışı için büyük bir adım attı!

Putin, dünya barışı için büyük bir adım attı!
15-06-2024

Putin, dünya barışı için büyük bir adım attı

MOSKOVA

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı özel askeri operasyonlar hala devam ediyor. Rus ordusu kurtarılmış bölgelere bağlı bazı yerleşim alanlarını Ukrayna ordusundan almaya devam ediyor. Rus ordusu hala ilerleyişini sürdürürken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün yeni bir çıkış yaptı.

Ukrayna ile Rusya arasında artık müzakerelerle birlikte barış adımları atılması gerekiyor. Afrika’daki yoksul ülkeler de dahil olmak üzere birçok ülke petrol ve tahıl krizi yaşadı ve hala da yaşamaya devam ediyor. Tüm dünya artık bu çatışmaların sona ermesini istiyor.

Dünyada barış ihtiyacını Rusya ve Vladimir Putin de gördü. Ancak bu ihtiyacı görmeyen taraflar var. ABD’nin öncülüğündeki NATO, bir barış ihtiyacı olduğunu görmüyor. Egemenliği hala tartışma konusu olan Avrupa ülkeleri bu ihtiyacı görmüyor.

Çünkü ABD’nin başını çektiği ülke ve küresel yapılar barıştan değil savaştan besleniyor. Örneğin; NATO ve ABD, olası barış durumlarında tamamen yok olacak. ABD ve NATO’nun emperyal yapı ve ülke olduğu konusunda hemfikir olmak gerekir.

NATO, Rusya’ya genişlememe sözü vermesine rağmen bugün artık Rusya sınırlarında kışkırtıcı tatbikatlar yapacak kadar yüzsüzleşti.

ABD, dünyanın dört bir yanından ülkeleri sömürmeye devam ediyor ve birçok kaynağa barbarca ulaşıyor.

Hemen hemen birçok ülkede üs bulunduran, savaşlarla kukla hükümetlerini oluşturan ABD’ye hala bir kesim “Dünyanın jandarması” yakıştırması yapabiliyor.

Ancak bu arsızlık!

ABD’nin Ortadoğu’da hükmettiği ülkeler ortadayken Rusya, Ukrayna’da zarar gören kendi halkını korumak ve sınırlarındaki tehlikeyi uzaklaştırmak için özel operasyonlara başlayınca ‘emperyal’ yakıştırması yapıldı.

Bu tam bir saçmalık!

Kaldı ki; Ukrayna, hiçbir zaman Rusya’nın güvenliğine dair verdiği garantilerinin arkasında durmadı.

Gelelim Vladimir Putin’in yeni müzakere önerisine;

Putin; “Ukrayna askeri birliklerinin Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetleri, Herson ve Zaporijya bölgelerinden çıkarılmalı. Kiev'in buna hazır olduğunu ilan etmesi ve birliklerini çekmeye başlaması, NATO'ya üye olma planlarından vazgeçtiğini resmen bildirmesinin ardından hemen çatışmaları durdurma ve müzakereleri başlatma emrini vereceğiz. Bunu hemen yapacağız” dedi. (*)

Rusya henüz birkaç yıl önce NATO ve ABD’ye sunduğu güvenlik garantilerinde NATO’nun 98 yılında yapılan anlaşmadaki sınırlarına dönmesini talep ederken dün Putin’in öne sürdüğü şartlarda bazı tavizler verdiğini görüyoruz.

Örneğin Vladimir Putin Ukrayna’daki çatışmaların sona ermesi için batılıları karşısına alıp, yeni şartlar öne sürmedi.

Kiev tarafına seslenip Rus topraklarından ordusunu çekmesini ve NATO’ya katılmaması şartını sundu.

Bana kalırsa çok kabul edilebilir şartlar.

Rus ordusunun kurtardığı bölgeler zaten 2014’te, Kiev rejiminin gözden çıkardığı topraklardı.

Daha önce de Kiev rejimleri NATO’ya katılmayacaklarını söylemişti.

Zaten barış gelirse Rusya’ya ambargolar kalkar. Böylelikle dünyada ekonomik refah da hissedilmeye başlanır.

Demek ki barış mümkün!

Ancak ben, Ukrayna’nın yine batılı ülkelerin sözünden çıkmayacağını ve bu teklifleri reddedeceğini düşünüyorum.

Ancak dünya kamuoyu, artık batılı ülkelere baskı yapmalı.

Sırf çatışmaların uzaması planıyla Rusya’yı zayıflatabileceğini zanneden batılı ülkeler, artık bu kompleksinden vazgeçmeli ve barışa odaklanmalı.

Eğer Vladimir Putin’in bu son önerisi de kabul görmezse ve müzakereler yeniden başlamazsa tarih, batılılar nedeniyle akan kanları yazmaya devam edecek.

.

Erhan Altıparmak, dikGAZETEcom

(*) Putin, Ukrayna ile ateşkes için Rusya'nın şartlarını açıkladı

https://www.dikgazete.com/haber/putin-ukrayna-ile-ateskes-icin-rusya-nin-sartlarini-acikladi-895671.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?