USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Putin'den Türkiye'ye önemli mesajlar

Putin'den Türkiye'ye önemli mesajlar
06-06-2024

Putin'den Türkiye'ye önemli mesajlar

- St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumunda uluslararası medya kuruluşlarının yöneticileri ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye ile ilgili önemli mesajlar verdi

MOSKOVA - ST. PETERSBURG

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) 2024 kapsamında uluslararası medya kuruluşlarının yöneticileri ile bir araya gelirken, Türkiye ile ilgili önemli mesaj ve hatta uyarılarda da bulundu. 

Öncelikle, Putin, Rusya ile ticarete yönelik kısıtlamaların Türk ekonomisine yönelik olası tehlikeler konusunda uyardı. Putin, “Bana öyle geliyor ki Türkiye'de hükümetin ekonomik bloğu son zamanlarda Batılı finans kuruluşlarından kredi, yatırım ve hibe almaya odaklanmış durumda. Bu muhtemelen kötü bir şey değil" dedi. 

Ve Putin ardından, "Ama eğer bu Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin kısıtlanmasından kaynaklanıyorsa, o zaman Türk ekonomisinin kazancından çok kaybı olacaktır. Bana göre böyle bir tehdit mevcut” diye uyardı. 

Putin, bunun Türkiye açısından faydalı olabileceğini ancak böyle bir kararın olası olumsuz yönlerinin de unutulmaması gerektiğini kaydetti. Konunun ayrıca ele alınması gerektiğini vurgulayan Putin, makroekonomik göstergeler analiz edilmeden karar alınmaması uyarısında da bulundu.

Putin, Rusya'nın çıkarlarına aykırı hareket ederken aynı zamanda Moskova'nın fırsatlarından yararlanmanın imkansız olduğunu da Ankara'ya açık şekilde iletti. 

Daha önce Rus siyaset adamları ve uzmanlar, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımları kapsamında Ankara'nın kendi ulusal çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini hep övüyordu.

Moskova, hatta diğer devletlere, günümüzün zor jeopolitik koşullarına rağmen Rus-Türk işbirliğini örnek gösteriyor hatta, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Çin ziyareti sırasında, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın baş harflerinin birleşmesiyle BRICS adını alan örgüte Türkiye'nin katılmak istediğini açıklaması Rusya'da çok gündem oldu. Bazı uzman ve siyasiler, Bakan Fidan'ın açıklamasını alkışladı. Örneğin, konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin BRICS'e katılma konusundaki ilgisini memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

Ve ardından Putin, yukarıda bahsettiğimiz uyarılarda bulundu. Putin'in mesajında şu şifreler var:

Moskova ve Ankara, kendi ulusal çıkarları bağlamında hareket ediyor. Buraya üçüncü taraf burnunu sokamaz...

Putin'in Türkiye ile ilgili uyarı niteliğindeki ikinci önemli mesajına gelince...

Önce Putin'in konuşmalarına göz atalım...

"Dikkatinizi çekmek istediğim bir konu var. Türkiye, Ukrayna ile bazı alanlarda işbirliği yaparken, Ukrayna, Türkiye’ye gaz taşıyan boru hatlarını vurmaya çalışıyor. Bu bir şaka veya herhangi bir şekilde abartma değil. Rus ordusunun elektronik harp sistemleri tarafından iki insansız hava aracı düşürüldü ve Karadeniz sahilindeki gaz pompalama istasyonunun yanına düştü. Lütfen dostumuz Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu konu hakkındaki gerçeklerle ilgili bilgi verin. Karadeniz altındaki sevkiyat sistemini koruyan gemilere yönelik de sürekli insansız deniz araçlarıyla saldırı yapılıyor." 

Putin, burada Türkiye'nin Ukrayna'ya sağladığı SİHA'lar ile ilgili çok ustaca ve üstü kapalı bir mesajı da var.

Hatırlarsanız geçtiğimiz Şubat ayında, Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu üyesi Dmitriy Belik, Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar'ın Kiev yakınlarında bir SİHA fabrikası kurulacağını duyurmasının ardından bir uyarıda bulunmuştu.

Rus milletvekili Belik, Baykar Teknoloji'nin Ukrayna'da inşa edeceği SİHA üretim tesisini “meşru hedef” olarak gördüklerini net şekilde vurgulamıştı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?