Son yıllara baktığımızda özellikle yerel yönetimler, engelli bireylerin fiziksel aktivitelere katılımını sağlamak adına bir dizi çalışma yapmaktadırlar.
Girişimcilik ve algı açısından son derece önemli olan bu çalışmaların işlevselliğini sağlamak da yine bilinçli bir yönetimle olacaktır.
Devasa tesislerin yapılması belki görsellik ve algı oluşturmak adına iyi görünebilir. Ancak alanında yeterli ve donanımlı yönetici ve antrenörlerin olması gerekmektedir…
Bilgi, birikim ve tecrübenin harmanlandığı bir sürecin oluşturulması, özel gereksinimli (engelli) bireylerin, engelsiz yaşam merkezlerinden alacağı hizmetin kalitesini artıracaktır.
Bunun nasıl yapılacağı ve sürecin sağlıklı işleyişi konusunda yapılacak çalışmalara, örnekleri üzerinden ulaşmak mümkün.
Siz eğer Engelli Yaşam Merkezi kurmak ve faaliyet içeriği oluşturmak istiyorsanız, bugüne kadar yapılan çalışmaları inceleyerek neticeye sağlıklı şekilde ulaşmanız mümkün.
Bugün bilimsel araştırmalara baktığımızda bölge bölge, şehir şehir, tesis tesis v.b. olmak üzere, her bir konu üzerinde, en ince ayrıntısına kadar araştırma yapıldığını görmekteyiz.
Bu tür araştırmalar sadece bugüne has araştırmalar değil, yıllar öncesinden bugüne kadar yapılmaktadır.
Birçok kez bu satırlarda belirttiğimiz gibi “Bilimsel araştırma yapmamız yetmez, yaptınız; verilerin uygulamaya da geçirmek, hayata uyarlamak gerekir” gerçeğiyle hareket etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde, söylenen söz, söylendiğiyle, yazılan yazı, yazıldığıyla kalır ve hiçbir kimseye yarar sağlamaz…
BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDAN KORKMAYIN, ARAŞTIRIN VE UYGULAMAYA KOYUN!..
Bilimsel araştırmaların varlığı ve uygulanılanlarından kaçımız haberdarız acaba?
Bu sorunun cevabını bulup, harekete geçtiğimiz anda bir sorunun sadece tespiti değil, o sorunun çözümüne de odaklanmış olacağız.
Söz, araştırmadan açılmışken, arşivimiz bize, bilgisayarımızdan bir ‘tık’ kadar yakın. Erişilebilirlik konusunda bakalım dediğimize karşımıza “Parkların Erişilebilirlikleri Üzerine Bir Araştırma; Niğde Kızılelma Parkı Örneği” çıktı.
Araştırma makalesinin içeriğini bir Park oluşturuyor. Rıfat Olgun ve Tahsin Yılmaz imzasıyla yayınlanan makalenin giriş görümündeki şu ifadelere dikkat kesiliyoruz;
“Bireyin sosyal hayata katılımında mekânın ulaşılabilirliği ve erişilebilirliği büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, engelli bireylerin diğer tüm bireylerle aynı şekilde engelsiz bir yaşam sürebilmeleri için bütün mekânların onlar için de ulaşılabilir biçimde planlanması, tasarlanması ve uygulanması gerekmektedir…”
Konu edilen husus, engelsiz bir yaşam için gerekli olan plan, tasarım ve uygulama.
Makalenin sonuç bölümde; “tüm insanların kentsel yaşama katılım aşamasında yaşı, bedensel durumu ve yetenekleri ne olursa olsun hiçbir ayrım yapılmadan bir bütün olarak düşünülmelidir” vurgusu yapılmaktadır.
Bunun nasıl olacağı konusu da görsel ve yazılı, ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Siz bunu spor tesis, okul, yerleşim yeri, toplu taşım araçları, kısacası tüm sosyal donatı alanlarına uyarlayabilirsiniz.
Yeter ki, insanımıza yarar sağlayacak bir şeyler yapma istek ve çabasında olalım…
BAĞCILAR ENGELLİLER SARAYI…
Bir başka araştırma Bağcılar Belediyesi’ne ait Engelliler Sarayı. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi’nde yer alan Yasin Güleç’e ait makalede “Sosyal Hizmetlerin Yeniden Yapılandırılmasında Yerel Yönetimlerin Önemi ve İşlevi, Bağcılar Engelliler Sarayı Örneği” başlığı altında, engellilerin rehabilitasyon, bilgilendirme, danışmanlık, eğitim ve istihdam alanlarında nasıl hizmet aldıkları incelenmekte.
Makalenin sonuç bölümünde, yapılan “Engelliler Sarayı”nda gerçekleştirilen çalışmanın bireysel, toplumsal ve siyasal yansımaları değerlendiriliyor.
Belediyelerin, bu insanların yetişmesinde, bakıp-koruması, eğitimi ve rehabilite edilmesi süreçleri bir görev üstlenmesi gerektiği vurgusu yapılıyor. Ayrıca, “Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nın çalışmalarıyla, engelli bireylerin ve ailelerinin 15 farklı meslek edindirme kursuyla istihdam edilmeleri, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle kendilerinin ve ailelerinin sosyo-ekonomik gelişimine, toplumla bütünleşmesine katkı sağlanmaktadır” deniliyor.
Tüm bu yapılan araştırmalar ve bilgiler ışığında anlıyoruz ki, toplumumuzdaki önemli kesimini oluşturan özel gereksinimli (engelli) bireyler için neler yapılması gerektiğini düşünmekten daha çok, yapılan araştırmalar ışığında icraata (harekete) geçmemiz önem taşımaktadır.
Adı geçen konularda harekete geçip, vatandaşa hizmet sunan merkezi ve yerel yönetim yetkililerini kutluyoruz… (Devam Edecek)
.
Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com