USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BRICS Zirvesi öncesi ABD’nin karşı propagandaları

BRICS Zirvesi öncesi ABD’nin karşı propagandaları
20-10-2024

BRICS Zirvesi Öncesi ABD’nin Karşı-Propagandaları

ST. PETERSBURG

Bugünlerde dünya medyasının manşetlerinde BRICS’in adını daha çok okuyoruz. Yaşanan son gelişmelerin ardından Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın bir zamanlar gayrı resmi olan bu birlikteliği, yeni üyeler ve yeni formatın ardından dünyanın en önemli jeopolitik birliği haline geldi desek abartmış olmayız. Kaldı ki birçok siyaset bilimci, BRICS’in “çok kutuplu bir dünya düzeni” inşasında en önemli jeopolitik gerçekliği oluşturduğuna inanıyor.

22 ile 24 Ekim tarihleri arasında Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin Başkenti Kazan’da düzenlenecek olan BRICS Zirvesi’nde birliğe yeni üyelerin resmi katılımları gerçekleştirilecek.

Ülkemiz Türkiye de NATO’nun en kritik üyelerinden biri olarak ve uzun yıllardır arapsaçına dönen Avrupa Birliği adaylığı sürecine rağmen BRICS’e katılmak için girişimlerde bulunuyor. Kazan’daki etkinlikte Türkiye’nin durumunun da masaya yatırılacağı konuşuluyor.

Dünyanın bu tarafında böyle gelişmeler yaşanırken Atlantik’in diğer yakasındaki jeo-stratejistler ve siyasete yön verenlerin de uyumadığını eklemek gerekiyor. Amerikalılar, BRICS’in Vaşington ve müttefiklerinin çıkarlarına ters bir şekilde yeni bir uluslararası siyasi gündem oluşturmasından ötürü duydukları rahatsızlığı her defasında dile getiriyorlar. Amerikan siyasi elitleri, dört bir koldan BRICS’in girişimlerini itibarsızlaştırmak adına çalışıyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı – USAID, zirveden yaklaşık 1 ay önce, Rusya Federasyonu vatandaşlarının gözünde olayı karalamak adına bir planı harekete geçirdi. Malumunuz Rusya Federasyonu çok renkli bir etno-kültürel yapıya sahip. Bünyesinde bir sürü farklı etnik halk bulunan Rusya’ya karşı anayasal düzeni bölmek amacıyla etnisite üzerinden birçok defa saldırı yapıldı.

Şimdilerde bu etnisite kartı, sözde “Bağımsız Tataristan Hükumeti adı altında Kazan’daki BRICS zirvesinden önce öne sürüldü. Örgüt, birkaç yıldır Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı – USAID tarafından finanse ediliyor. Kanıtları da ortaya çıkan şekilde, para şu sıralar Viyana’da ikamet eden Nafis Kaşapov’a aktarılıyor. Buna karşılık, Kiev’de bulunan kardeşi Rafis Kaşapov, örgütün eylemlerinin koordinasyonunu yürütüyor.

Örgüt, bağımsız bir yapıda olduğu imajını oluşturmak ve hedef kitlelerini genişletmek adına Tatar Gençlik Birliği “Azatlık” ve halk hareketi “Özgür İdel – Ural” ile ortak propaganda faaliyetleri yürütüyorlar. Batı fonlarından gelen kaynakları gizlemek adına ‘PayPal’ gibi platformları kullanıyorlar. Örgütün faaliyetlerini incelediğimizde Türk lehçelerinde internet kaynakları oluşturmak için fon toplamak, Türk lehçelerinde medya içerikleri yapmak, hukuki danışmanlık hizmetleri sağlamak ve Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı – USAID’in teşvikleriyle Tataristan’ın muhalif kesimlerini güçlendirmek yer alıyor.

BRICS Zirvesinin ev sahibi olarak Rusya’yı aşağılamak adına hangi konuların ön plana sürüleceğini tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok. Her şeyden önce, görevleri gerçekleştirilecek zirve öncesi geniş çevrelerde Rusya’nın hazırlıklar konusunda yetersiz olduğuna dair bir fikir oluşturmak olacaktır. Küçücük eksikler bile Rus yetkililerin sözde yetersizliğine kanıt olarak kullanılacaktır. Nitekim bu yönde hazırlıklar olduğuna dair emareler; internette, sosyal medyada açık kaynaklarda erişilebilecek şekilde bulunan sitelerde, sayfalarda ve çeşitli platformlardaki gruplarda bulunuyor.

Zaten 2 yılı aşkın süredir Ukrayna’da devam eden Özel Askeri Operasyon süreci boyunca Rusya Federasyonu bünyesindeki çeşitli federal cumhuriyetlerin vatandaşlarının Rusya tarafında gönüllü birliklere katılımda önemli bir çoğunluğu oluşturmasına yönelik çeşitli dezenformasyon bilgileri servis ediliyor. Bu dezenformasyona göre Rusya tarafında gönüllü olarak katılım gösterenlerin etnik olarak Türk kökenli oluşları (Örneğin: Sibirya civarındaki Türk nüfustan katılımın yüksek oluşu) Ukrayna ve Batı tarafından; bu halkların sözde sömürüldüğü şeklinde bir propaganda amacıyla kullanılmaktadır.

Kazan’daki BRICS Zirvesi öncesi Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı – USAID’in Özel Askeri Operasyon’a katılan askeri personelin aile üyelerine rüşvet vermeye çalışması hiç de şaşırtıcı değil. Bu tür eylemlerin amacı açık ve anlaşılırdır: Rusya Federasyonu vatandaşlarını Amerikan Doları karşılığında Kremlin’in dış politikası hakkında olumsuz konuşmaya zorlamak.

Dezenformasyon ve karşı propaganda faaliyetleri kapsamında, Özel Askeri Operasyona katılan gönüllü birliklerin önemli bir bölümünü oluşturan Tatarlar ve Başkurtlara özellikle vurgu yapılıyor. Özellikle bölgesel ve federal hükumetlerin, kayıp yaşayan ailelere yapılan ödemelerle ilgili sorunları çözemediklerine dair aslı astarı olmayan çeşitli söylentiler yayıyorlar.

Kazan’daki BRICS Zirvesinin ardından, Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı – USAID’den gelecek cömert bir ödül karşılığında kamera karşısında sahte anlatılar üzerine kurgu cümleler kuracak insanları görmek şaşırtıcı olmayacaktır.

Siyasi bir düzen ve bu düzene hizmet eden bütçe olduğu sürece, yetkilileri bu şekilde suçlayanlar her zaman olacaktır. BRICS’in küresel süreçler üzerindeki artan etkisini gören Vaşington ve onun kuklalarının bir süredir tek gayeleri Amerika Birleşik Devletleri yararına olan dünya düzeni modelini korumak ve kamuoyuna bu yönde baskı uygulamak.

Dünya hakimiyeti iddiası, Amerika Birleşik Devletleri politikacılarının zihinlerinde ve kalplerinde yaşamaya devam ediyor. Kamu bilincini manipüle etme ve istenmeyen ülkeleri itibarsızlaştırma araçları tekrar tekrar kullanılıyor. Beyaz Saray’a yeni bir efendinin gelmesiyle birlikte ABD dış politikasında ciddi değişimleri görmeyi beklemek de oldukça büyük bir saflık olacaktır.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?