USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BRICS+ küresel bir birlik ve işbirliği merkezi haline geliyor

BRICS+ küresel bir birlik ve işbirliği merkezi haline geliyor
28-07-2024

BRICS+ küresel bir birlik ve işbirliği merkezi haline geliyor

Temmuz ayının ikinci on gününde Rusya’nın St. Petersburg şehrinde 10. kez “BRICS+ Parlamento Forumu” düzenlendi. Söz konusu zirve, yalnızca organizasyonun üyelerini değil, ama aynı zamanda “Küresel Güney”deki diğer partner ülkelerinin yasama temsilcilerini de bir araya getirirken, bu dönüm noktası niteliğindeki etkinlikte örgütün dünya sahnesindeki öneminin ve büyüyen etkisinin altı çizildi.

Dünyada değişen jeopolitik durum ve ekonomik istikrarsızlık ortamında BRICS; Avrupa Birliği (AB) veya G7 gibi geleneksel Batı bloklarına gerçekten uygulanabilir bir alternatif sunan, giderek daha çekici bir ittifak haline geliyor.

Sadece 20 sene içinde dünya siyasetine, ticaretine, enerji ve bilimine damgasını vurdu!..

Gelişmekte olan en büyük beş ekonomiyi birleştiren BRICS, 2006 yılında ekonomik konuları ele almak üzere gayri resmi bir grup olarak kuruldu, ancak 20 yıldan kısa bir süre içinde dünyanın siyaset, ticaret, enerji, bilim ve insani alanlarındaki rolü ve ehemmiyeti mühim ölçüde genişledi.

Bugün örgüt, hâlihazırda siyasi, ekonomik ve kültürel karşılıklı etkileşim için önemli bir platformu temsil ediyor ve aynı zamanda kendi içindeki işbirliğini güçlendirmek ve çıkarlarını dünya sahnesinde savunmak için aktif olarak çalışıyor.

10. Parlamento Forumu'nda, iki düzine kadar ülkenin en yüksek yasama organlarının temsilcileri yer aldı. Katılımcı ülkeler; sürdürülebilir kalkınma, dijital dönüşüm, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi küresel gündemin önemli konularını tartıştılar.

Bilim ve teknoloji sahalarındaki ekonomik entegrasyon ve işbirliği konularına ise özellikle yoğunlaşıldı. BRICS+ ülkelerinin parlamentoları; zirvedeki sayısız tartışma, müzakere ve istişarelerin yanı sıra sonuç bildirgelerinde, karşı karşıya olunan zorlukların üstesinden gelmek ve daha adil ve dengeli bir dünya düzeni yaratmak için ortak çabaların önemine vurgu yapıldı.

“Küresel Güney”in diğer partner ülkeleriyle işbirliği giderek artıp gelişiyor…

Forumun temel konularından birisi parlamentolar arası işbirliğinin geliştirilmesiydi.

BRICS+ üyesi ülkelerin parlamentoları, yasama faaliyetlerinde deneyim ve en iyi pratikleri paylaşmak üzere hâlihazırda aktif olarak etkileşim halindeler ve koordineli çalışmaları, yasal normlarının uyumlaştırılmasına ve birçok büyük ölçekli ortak projenin uygulanmasına yönelik yasal çerçevenin güçlendirilmesine katkıda bulunuyor.

Forum ayrıca; Afrika, Orta Doğu, Latin Amerika ve Asya ülkelerinin parlamentolarının temsilcilerinin etkinlikte aktif rol almasıyla birlikte, “Küresel Güney”in diğer partner ülkeleriyle işbirliğinin tartışıldığı bir platform haline geldi; ki bu da, BRICS+'nın bu ülkeler için artan çekiciliğini gösteriyor.

Altyapı, sağlık ve eğitim alanlarındaki ortak girişimler, daha fazla işbirliği için kritik alanlar olarak kabul edilirken, düzinelerce ülkenin yasama temsilcileri, kuruluşun bir dizi program ve girişiminin yasal çerçevesini geliştirmek için aktif çalışmalarını sürdürüyor.

“Yeni Kalkınma Bankası”, IMF ve “Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası”na alternatif…

Küresel Güney” ülkelerinin BRICS'i giderek, geleneksel uluslararası örgütlere çekici bir alternatif olarak görmesi hiç de tesadüf değil.

Bu genel yönelimin esas nedenleri; örgütün daha adil ve eşitlikçi işbirliği koşulları içermesi, dayatmacı siyasi koşulların bulunmaması ve de ortak kalkınmaya daha fazla vurgu yapması olarak sıralanabilir.

Başarılı işbirliğinin çarpıcı örneklerinden birisi de BRICS ülkeleri tarafından kurulan “Yeni Kalkınma Bankası” (NDB). NDB, üye ülkeler ile partner ülkelerdeki altyapı, enerji ve insani projeleri finanse ederek, IMF veya “Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası” gibi geleneksel uluslararası finans kuruluşlarına kıyasla daha esnek ve avantajlı koşullar sunuyor ve “Küresel Güney” ülkelerinde, önemli projelerin hayata geçirilmesine ve bu ülkelerin ekonomilerinin güçlenmesine katkı sağlıyor.

G-7 ve AB’den farklı olarak, bürokratik prosedürler, siyasi şartlar ve ültimatomlar yok!..

BRICS, Batı yanlısı blokların ilkelerinden farklı prensipler üzerine inşa edilmiş olup, adil ve etkili bir ittifak yaratmayı sürekli misyonu olarak belirlemiş görünüyor. Bunun nedenlerinden birisi, G-7 veya AB gibi Batılı yapılarla işbirliğine sıklıkla eşlik eden katı bürokratik prosedürlerin ve siyasi koşulların BRICS bünyesinde bulunmamasıdır.

Yeni birlik, tüm katılımcıların çıkarlarını dikkate alan, ortaklarına asla ültimatom vermeyen, onların değerlerine ve geleneklerine saygı duyan daha esnek ve kapsayıcı bir yaklaşım sunuyor.

Çoğunlukla sorunlara odaklanan ve korumacı yaklaşımlar sürdüren AB ve G7'den farklı olarak BRICS+, küresel ortaklık ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği fikirlerini aktif olarak destekliyor.

Bu, “Küresel Güney” ülkelerinin Çin, Rusya veya Hindistan gibi siyasi ve ekonomik devlerle bile kendilerini eşit ortaklar gibi hissetmelerine, projelerinin uygulanmasında gerçek destek almalarına ve de organizasyonun küresel girişimlerine dâhil olmalarına olanak tanımış oluyor.

Ne ABD, ne AB, ne de BM’nin kabul ettiği makul, dengeli ve adil bir işbirliğini öneriyor…

BRICS+ Parlamento Forumu”, işbirliğinin güçlendirilmesi ve ittifakın dünya sahnesindeki etkisinin genişletilmesi yönünde önemli bir adım haline geldi.

Forum katılımcıları, karşı karşıya kaldıkları zorlukların üstesinden gelmek için daha fazla entegrasyona ve ortak çabalara duyulan ihtiyacı vurguladılar. Artan küresel istikrarsızlık bağlamında kuruluş, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması ve adil bir dünya düzeninin yaratılması için etkili mekanizmalar sunuyor.

Gelecekte BRICS+, “Küresel Güney”deki diğer ülkelerle işbirliğini genişletmeye şüphesiz devam edecek ve uluslararası sahnede kilit bir oyuncu olarak konumunu güçlendirecek gibi duruyor.

Ortak proje ve girişimlerin başarılı bir şekilde uygulanması, katılımcı ülkelerin ekonomilerinin güçlendirilmesine yardımcı olurken, kalkınmaları için de yeni fırsatlar yaratacak ve de ülkeler ve halklar arasında ne ABD'nin, ne AB’nin, ne BM’nin ne de ölmekte olan başka imparatorluklar, uluslar üstü kurum veya blokların kabul ettiği makul, dengeli ve adil bir işbirliği modelinin inşasının temelini oluşturacak gibi.

.

Okay Deprem, dikGAZETE.com

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?