USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İran-Irak denkleminde Süleymaniye’nin ödemek zorunda kaldığı ağır bedeller

İran-Irak denkleminde Süleymaniye’nin ödemek zorunda kaldığı ağır bedeller
17-05-2024

İran-Irak denkleminde, Sulaimanyah’in ödemek zorunda kaldığı ağır bedeller

SÜLEYMANİYE, IRAK

Çin, Avrupa kıtasına ulaşabilmenin alternatif yollarından birisi olan İran güzergahını kullanırken, bu durum İran’in işine gelmektedir diyebiliriz.

Çünkü Çin’in ihtiyaç duyduğu bu durumdan faydalanmayı başarabilen İran’ın, bu sayede hem ekonomik hem lojistik hem de teknolojik desteklere ulaşabildiği hakim kanaat olarak görülmektedir.

İki sınır komşusu olan İran ve Irak, 1458 km civarında Sınır&Hudut uzunluğuna sahipler. Bu sınır uzunluğunun yaklaşık yarısı, İran’ın Sulaimanyah ile olan sınır uzunluğunu oluşturmaktadır.

Okuyucularımızın temel çerçeve olarak bakması gereken pencereyi ortaya koyduktan sonra makalemize devam edebiliriz.

“ÜSTTE FİLLER TEPİŞİRKEN, ALTTA ÇİMENLER EZİLİYOR” sözü, bu durumu en iyi anlatan söylem olması gerekir diye düşünenlerden olduğumuzu belirtelim.

Geçenlerde bir dostum ile sohbet ederken, “Sulaimanyah neden terör ile arasına mesafe koymuyor” sorusu ile muhatap olunca, konuyu detaylandırmadan, karşı cevabı sormak zorunda kaldım; Rahmetli babasının (Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani) anısına saygılı olduğunu her fırsatta dile getiren ve KYB’nin (Kürdistan Yurtseverler Birliği) şu anki lideri olan Başkan Bafel Talabani, İran’a ve PKK’ya karşı savaş mı açmalı ne dersin” diye de kendisine ben bir soru yönelttim.

Ne demek istediğini anlamadım” dediğinde ise yukarıda filler tepişiyor, altta çimenler eziliyor demek istiyorum” dedim ve “durum anlaşıldı” diyerek konuyu kapattı.

Bakan Güler: İranlı dostlarımızın yaklaşımı hoş değil!..

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Irak'ın kuzeyinde devam eden operasyonlardaki son durumu anlattı. PKK konusunda Iraklı yetkililerin tutum değişikliğinden memnuniyet duyduklarını ifade etti. İran sınırında da PKK ile mücadele edildiğini kaydeden Bakan Güler, “İranlı dostlarımızın yaklaşımı hoş değil” dedi. (*)

KYB’nin lideri Başkan Bafel Talabani, periyodik olarak çeşitli konferans ve etkinliklere katılıyor ve moderatörler eşliğinde seyircilerden gelen soruları cevaplıyor.

- Bafel Celal Talabani (Kürtçe: بافڵ جەلال تاڵەبانی), bilinen adıyla Bafel Talabani (Kürtçe: بافڵ تاڵەبانی), Kürt siyasetçi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin "KYB" başkanı. Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin büyük oğlu.

Başkan Bafel Talabani, seyircilerden yöneltilen sorular üzerine:

PKK dünyada nasıl tanınıyorsa biz de aynı yönde bakıyoruzdiyerek bir cümle kurdu; Dünya üzerinde oluşan konfliktler ve oluşturulan negatif imajları aşmanın yegane yolu “DİYALOG OLMALI” Yanlış anlaşılmaların düzeltilmesi ve oluşturulan kuşkuların giderilmesinin yöntemi yine “DİYALOG OLMALI”, şeklinde önemli açıklamalarda bulunmaktan da geri durmuyor.

Nisan 2024’te Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak’a 13 yıl aradan sonra ilk ziyaretini gerçekleştirdi, karşılıklı heyetlerin de görüşmesi sonrası önemli antlaşmalara da imzalar atıldı.

Tesadüfen mi denk geldi bilemiyorum ama ziyaretten kısa bir süre önce, KYB lideri Başkan Bafel Talabani katıldığı bir konfernsta, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz” diye yöneltilen bir soruya karşılık olarak; Sayın Erdoğan güçlü ve bölgede etkili bir lider açıklamasında bulundu.

Katıldığı başka bir konferansta ise “Türkiye’nin kendilerinden talep ettiği ‘PKK ile bağlantılı olduğu ifade edilen oluşumların veya yapıların kapatılması’ yönündeki taleplerin, kendisi ile ilgili bir durum olmadığını, çünkü Irak sınırları içerisinde ve Irak’ın kanunları çerçevesinde alınan izinlere dayanarak açılmış yerlerin kapatılması, neden bizden talep edilir ki bu anlaşılır bir durum değil” diyerek olumlu şekilde mesajlar vermesi dikkatlice incelenmelidir.

Son Söz;

İran’ın kendi politikalarını gerçekleştirebilmek için Çin’den destek alabilmek adına uyguladığı politikaların yansımaları, Süleymaniye bölgesini ağır bedeller ödemeye mahkûm ediyor mu?” diyerek biz de sorumuzu sormuş olalım.

Sulaimanyah Havalimanı’nın Türkiye ile karşılıklı uçuşlara tekrardan başlatılması sayesinde, istemeden de olsa kapatılan diyalog kanallarının açılması tetiklenecektir. Böylelikle Sulaimanyah bölgesi de hedeflediği dünya ile entegre olma mücadelesinde iyi bir takım oyuncusu olduğunu ispatlama şansını genişletip, daha ileri taşıyarak, bu yönde yapacağı hem ekonomik hem de siyasi açılımları sayesinde, kendi gerçekliğini daha etkili şekilde gösterecektir.

Dünyanın ekonomik ve siyasi entegrasyonunun ciddi bir bölümü, Türkiye’de buluşarak, aralarındaki entegrasyonu gerçekleştirme fırsatına sahip olmaktadırlar. Hatta kendi lobilerini Türkiye’de oluşturarak bölgede gerçekleşen değişimin birer parçası olabilme şansına da sahip duruma gelmektedirler.

Bu durumdan Sulaimanyah bölgesi neden mahrum bırakılsın ki?

Saygılarımla.

.

Süleymaniye’nin Sesi - IRAK / Voice of Sulaimaniyah 'VOS' - IRAQ, dikGAZETE.com

(*) https://www.trthaber.com/haber/gundem/bakan-guler-iranli-dostlarimizin-yaklasimi-hos-degil-854927.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?