USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Moskova-Ankara hattında neler oluyor?

Moskova-Ankara hattında neler oluyor?
03-07-2024

Moskova-Ankara hattında neler oluyor?

MOSKOVA

Rus gazeteci, Ortadoğu uzmanı Ruslan Süleymanov, Moskova-Ankara hattındaki son zamanlarda oluşan soğukluğun nedenlerini dikGAZETE'ye anlattı.

Rus uzman, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi’nde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesi ikili ilişkileri değerlendirdi.

Rusya ile Türkiye arasında şu anda bir nevi soğukluk var" diyen Rus uzman, ekledi: "Birincisi; geçen sene ve bu yılın ilk ayları esnasında iki ülke arasında ticaret hacmi düşük olmaktadır. ABD yaptırımlarına maruz kalmamak için Türkiye bankaları tarafından Rusya ile tüm operasyonlarının iptal edilmesi bu düşüşün en ciddi sebeplerinden biridir.”

Rus uzman, diğer nedenleri şöyle sıraladı: “İkincisi; bilindiği gibi, Ankara ile Washington arasında normalleşme süreci çerçevesinde Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığına cevap olarak ABD, F-16 meselesinin düğümünü çözdü. Bu, Ankara’nın Rusya tarafından önerilen Su-35 ve Su-57 uçaklarından vazgeçmesi demektir. Bunun dışında, Amerika basınında Türkiye’nin ABD’nin F-35 askeri uçağı için yakın bir zamanda Rus S-400 hava savunma sistemlerinde tutum değiştirebileceği konuşulmaktadır.” 

Rus uzman Süleymanov, şöyle devam etti: “Üçüncüsü; Türkiye’nin Ukrayna ile askeri alanda yakın ilişkileri, Rusya’nın iktidarını kızdırıyor. O yüzden Putin, Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu sırasında Karadeniz’deki durumdan bahsederken Türkiye’den Ukrayna’ya gönderilen İHA’ları hatırlatarak Erdoğan’ı da biraz eleştirdi”

“Sonuç olarak, Putin’in Türkiye’ye ziyareti, çoktandır erteleniyor” diyen Rus uzman, “2023’te genel seçimden önce Erdoğan’ı ve partisini tamamen desteklemiş olan Rusya Devlet Başkanı, Ankara’dan farklı bir tutum bekliyor ve bundan dolayı Türkiye’ye yakın bir zamanda gidemez” diyerek son durumu özetledi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?