USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

‘Monşer’ler ve Mavi Vatan!..

‘Monşer’ler ve Mavi Vatan!..
10-08-2024

‘Monşer’ler ve Mavi Vatan!..

CHP İstanbul Milletvekili ve Washington eski Büyükelçisi Namık Tan, geçtiğimiz haftalarda, ‘Mavi Vatan’ için ‘masal’ demişti!..

Hükümetin dış politika tutumunu eleştiren Tan, “Yeri geldi, Osmanlı’yı ihya hayalleri kurdu. Sınır ötesi harekatlarla yetinmedi. Deniz aşırı maceralara yeltendi. Bir ara tutturduğu Mavi Vatan masalından, o da koşulların zorlamasıyla yani ekonominin iflası kapıya dayanınca neyse ki, oldukça çabuk yüz geri etti” dedi.

Bu konuşmasından sonra, Tan’a neredeyse her kesimden tepkiler gelirken; Mavi Vatan’ın isim babası Emekli Amiral Cem Gürdeniz; “Mavi Vatan bir masal değildir!.. Mavi Vatan, jeopolitik suikastlara hayır demektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti yaşadığı sürece kim iktidarda olursa olsun, Mavi Vatan’a siyaset üstü tutumla sıkı sıkıya sarılmak zorundadır” karşılığıyla sert çıkıp, şu paylaşımı yaptı:

Ana Muhalefet Partisi Dış İlişkiler Danışmanı Washington eski Büyükelçisi bir milletvekili, meclisteki konuşmasında, Mavi Vatan’amasal’ demiş. Mavi Vatan’ın, 21. yüzyılda Batı emperyalizmi tarafından denizlerden kıtaya itilen Türkiye’nin bir direniş manifestosu olduğunun bilinmediğini sanmıyorum.

Mavi Vatan’ın bir jeopolitik yöneliş olarak Türkiye’nin denizcileşmesi ve denizlerdeki çıkarlarının korunarak geliştirilmesinin bir sembolü olduğunun bilinmediğini de sanmıyorum. O halde Mavi Vatan’a masal demenin ardında başka saikler aramak gerekir. Mavi Vatan’ı koruyamayanlar, ana vatanını da koruyamaz!..”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise şu ifadeleri kullandı;

Namık Tan’ın Mavi Vatan için ‘masal’ demesi kabul edilemez, sorumsuz bir ifadedir. Bu, Türkiye’nin milli siyasetine karşı Yunanistan’ın sözde tezlerine destek veren, siyasi pusulasını kaybetmiş bir yaklaşımdır.

CHP’de, Mavi Vatan için ‘yayılmacı politika’ diyen dış politika kurmayı, yerini Mavi Vatan için ‘masal’ diyen bir diğerine bırakmış gözüküyor. Milli siyasetimize karşı bu yaklaşımla konuşan bazı CHP milletvekillerinin, Türkiye’ye karşı başka devletler tarafından kullanılan sözde tezleri, bu şekilde defalarca sahiplenmeleri, siyasi savrulma ve sorumsuzluktur. Mavi Vatanımız, Ana Vatanımızın ayrılmaz bir parçasıdır!..”

Milli Savunma eski Bakanı ve AK Parti Milletvekili Hulusi Akar da şu çıkışı yaptı:

Ana vatan, gök vatan, Mavi Vatan, yavru vatan ayrılmaz bir bütündür; ayrılamaz, parçalanamaz… Parçalamak isteyenlerin akıbeti malum... Bunlardan kimileri denizlerde boğuldu, kimileri dağlarda, çukurlarda gömüldü!..” 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli;

Mavi Vatan’a masal diyen kokuşmuş ve emperyalizmin kuklası haline gelmiş devşirme ve DEM’lenmiş siyasi defoların engellemelerine ve kaleyi içten teslim alma girişimlerine rağmen, Türkiye ve Türk milleti, milli haklarını ve egemenlik hukukunu cansiperane savunmanın yanında mazlumların da sonuna kadar yanında ve yöresinde sarsılmaz yerini alacaktır. Vatanamasal’ diyenlerin yolu batış ve mahvoluştur!”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu; “Mavi Vatan doktrininden, parti binalarına gökkuşağı renklerinden bayrak asanlar anlamaz. Mavi Vatan kırmızı çizgimizdir…” derken; Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise, “Yunanistan Dışişleri Bakanı Namık Tan” ifadesini kullanarak, paylaşımında CHP’yi etiketledi. 

Bu arada; CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu da ‘X’ hesabından şöyle bir açıklama yaptı:

Mavi Vatan kavramı; Türkiye Cumhuriyeti’nin denizlerdeki hak, alaka ve menfaatlerinin somutlaşmış bir ifadesidir. Bu kavramı ortaya koyan konseptin teorisi ile konseptin denizlerimizdeki fiili uygulamaları her türlü siyasi mülahazaların dışında olup uzun yılların emeğine dayanır.

Mavi Vatan konseptini anlatmak, açıklamak, öğretmek ve savunmak bir Türk amirali olarak benim görevimdir!” 

Basın olarak Namık Tan’a en büyük tepkiyi, “CHP Monşerleri ABD etkisinden kurtulamıyor…” manşetiyle ‘Odatv’ verirken, bilinçli karşı çıkış ise, ‘Hocam’ dediği Yalçın Küçük’ünTürkiye’nin Washington elçilerini İsrail belirler!” sözüne atıf yaparak yazan Soner Yalçın’dan geldi…

Yalçın özetle şunları yazdı: “Washington büyükelçileri Türk siyasetinde ayrıcalıklı statü kaynağı oldu hep! Meslek kariyeri buradan geçenler politikada hiçbir engel tanımadı… Son yıllarda CHP dış ilişkileri buradan emekli elçilerin kontrolüne bırakılmış durumda: Şükrü Elekdağ, Faruk LoğoğluNamık Tan

Tan’ın, “Mavi Vatan masaldır” sözünün siyasi temelini anlayabiliyorum; okuduğu "müfredat" o çünkü… Ezberi öyle...

Bu emekli elçilerin bireysel siyasi kabiliyetlerini gördünüz mü?!. Ben hiç görmedim...

…Entelektüel bir portre yok karşımızda! Entelektüel yönleri olmadı hiç; kıbleleri sıradanlığın başkenti Washington oldu bu konformist profesyonellerin!

…Psikanaliz hukuk ilişkisi üzerine çalışan Sloven Prof. Renata Salecl, “Cehalet Tutkusu” eserinde şöyle yazdı: “İnsanlar çözemedikleri problemler karşısında bilinçli olarak cehaleti seçer.”

Öte yandan; Tan’ın sözleri, Yunan medyasında da karşılık ve destek buldu… Genel olarak; Mavi Vatan Türkiye'de ölüyor” başlıkları atılırken, diğer başlıkları da şöyleydi: Türkiye'de Mavi Vatan hesaplaşması:Masal' diyorlar.” “Erdoğan’a öfkeli tepki muhalefetten.” Türkiye, bazen Osmanlı İmparatorluğu’nun yeniden canlanışını hayal ediyordu!..” 

Bütün bu tepkilerden sonra ne oldu biliyor musunuz?!.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin genel merkezinde Dış Politika Danışma Kurulu ve Milli Güvenlik Politikaları Danışma Kurulu üyeleriyle Mavi Vatan konulu bir toplantı yaptı.

Toplantının ardından Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Dışişleri Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, İçişleri Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, Milli Savunma Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı (Namık Tan’ı eleştiren ve Mavi “Vatan konseptini anlatmak, açıklamak, öğretmek ve savunmak bir Türk amirali olarak benim görevimdir(!)” diyen ve bu sözünden çark eden Yankı Bağcıoğlu ile ‘masal’ sözünün sahibi Namık Tan birlikte basın açıklaması yaptı.

Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Mavi Vatan kavramı, hamaset malzemesi yapılamaz. Sayın Ömer Çelik’i kurumsal olarak CHP’den ve kişisel olarak Sayın Namık Tan’dan özür dilemeye davet ediyoruz!..” dedi!

Genel Başkan Özgür Özel’in, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ziyareti ve Erdoğan’ın da CHP’ye iadei ziyaret yapması, yumuşama şeklinde algılanıp, CHP’nin Kılıçdaroğlu dönemindeki hükümetle uzlaşmasız politikalarından vazgeçerek, yeni bir strateji geliştireceği yazılıp çizilmişti… Buradan anlaşıldı ki; CHP’nin, özellikle ülkemiz menfaatine olan konularda bile önceki dönemden bir farkı olmayacağı ortaya çıktı!..

Partinin tüzel kişiliği diyelim!..

Özel, kişilik olarak ise, vatanımızın yararına konulara cephe alıp, Yunanistan’I bile sevindiren Namık Tan’vari kim olursa, bundan sonra başta soyu olmak üzere bütün yaşamı ve ilişkileri araştırılıp ortaya çıkarılsın ve açıklansın!..

Açıklansın ki, ne mal olduklarını herkes bilsin!..

.

Ali Mevlüt Kaya, dikGAZETE.com

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?