MİT’in Başarılı SİHA Operasyonlarının Perde Arkası
Son 21 günde 21 İHA / SİHA operasyonu ile terör örgütüne ciddi zararlar verildiğine yönelik haberlerin birçoğu, yazılı ve görsel basında yayınlandı. (*)
Özellikle geçen hafta çıkan haberlerde, PKK/KCK’nın basın ve arşiv sorumlusu ayrıca Haki Karer akademisinde ideolojik eğitimler veren, güvenlik güçlerine karşı girilen birçok eylemin faili olduğu düşünülen Celal Birdal’ın etkisiz hale getirilmesi gündem yarattı.
Ve henüz daha dün, güvenlik güçlerine suikast için eğitilen Bekir Kına da ortadan kaldırıldı. Operasyonun yürüyüş aşaması, açık kaynaklarda henüz yayınlanmadığı için bizim de fikir yürütmemiz pek doğru olmayacaktır.
Bunlar başarılı operasyonlardı. Ancak bu operasyonlar nasıl yapılıyordu?
Bir yönetme kolu ile hareket ettirilen SİHA’nın, (Silahlı İnsansız Hava Aracı) hedefi gördüğü anda, konsol başından düğmeye basıp, fırlatılan mühimmat ile hedefin yok edilme kısmı operasyonun son anı olsa da veyahut alanda sıcak temas ile operasyon düzenlenerek görev bitirilse de işin bu kadar kolay olmadığının, öncesinde birçok meslek memuru, uzman ve analistin görev aldığının, birçok risklere girildiğinin ve çok fazla çaba - efor ve alın teri döküldüğünün de bilinmesi gerekir diye düşünüyorum.
İHA’lardan “Savaş Endüstrisi"nde faydalanabilme fikrinin ortaya çıkması sonrası insansız hava sistemlerinin terörle mücadelede etkili olarak kullanılması 1989 yılında, Meggitt firmasının ürettiği Banshee sistemi ile başlamıştır. Mart 1990 tarihinde ise ilk yerli İHA’mız İHA-X1-Şahit başarıyla uçurulmuştur. Ancak sonrasında yaşanan sorunlardan dolayı seri üretime geçilememiştir.
Ardından Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından Turna-Keklik, Pelikan-Martı, Öncü, Şimşek, ANKA ve Aksungur adında birçok insansız hava araçlarımız tamamı yerli olarak göklerdeki yerini almıştır.
Özel firmalardan satın alınan İHA ve SİHA’larımız, bugün başta Batman, Elazığ ve Çanakkale olmak üzere birçok yerdeki üs, birlik ve filo komutanlıklarının emrinde faaliyetlerine devam etmektedir.
İstihbarat operasyonlarında insansız hava araçlarının ne kadar faydalı olduğunu yazmak ise yersiz kalacaktır. Ancak “imha” kısmından daha çok, asıl faydayı “İstihbarat Toplamakta” sağlıyor diyebiliriz.
Nasıl ki?
Şöyle bir soruyla başlayalım; “SİHA’lardan önce nasıl oluyordu bu tip operasyonlar?”
MİT tarafından sağlanan istihbarat, ilgili bölgedeki kolluk güçlerine iletilir ve kolluk güçleri, operasyona başlayıp müdahale ederdi.
Daha karmaşık ve zorlu görevlerde ise “Özel Kuvvetler Komutanlığı” personel, teşkilat ve envanterinden faydalanılırdı. (A. Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesi gibi)
Yani SİHA’dan fırlatılan güdümlü – güdümsüz ya da lazer güdümlü mühimmatın yaptığı “imha” işini SİHA operasyonlarından önce Özel Kuvvetler Komutanlığı ya da kolluk güçleri yapıyordu. Ancak o son ana kadar operasyonun yürüyüş aşamasında yine çok fazla bir şey değişti diyemeyiz.
Son noktayı Öz. Kuv. K.’lığı ya da SİHA koysa da operasyon öncesi, icra yöntemleri hemen hemen aynı tekniklerle yürümektedir.
İlk ve öncelikli olarak hedefin belirlenmesi gerekir. Hedefin ehemmiyeti, kim olduğu gibi temel bilgiler lazımdır bu noktada.
Şu an ne durumda olduğu, muhtemel bulunduğu lokasyonlar gibi basit bilgilere ihtiyacınız vardır. Bunun için öncelikle “İnsan” temelli istihbarat ürünleri oluşturmanız lazım.
İlgili bölgede “faydalanılabilecek” yerel unsurlar ya da hasım örgüt içinde “ajanlaştırılmış” kaynaklardan net bilgiler bu ihtiyacınızı giderebilir.
Bu temel bilgilerden sonra ilgili hedef için servisinizin “Sinyal ve Yabancı Enstrümantasyon Sinyal” istihbarat toplama birimlerinin devreye girmesi gerekir.
Ki; hedefin kullanacağı telli ya da telsiz muhabere araçlarından, dijital ya da analog teknolojik aletlerden istihbarat toplanabilsin.
Buraya kadar ciddi bir emek harcanmıştır zaten. Ancak henüz daha operasyon netleşmemiş hatta başlamamıştır bile.
Sinyal ve Teknik istihbarat verilerinden sonra hedef hakkında bilgiler biraz daha oturmaya, ayakları oluşmaya, şekillenmeye ve artık sisler arkasından görülmeye başlanmıştır. Ancak bu kadar veri ile bir SİHA kaldırırsanız dağı-taşı dövmekten öteye geçemezsiniz.
Daha net verilere ihtiyaç vardır.
İşte burada, ilgili hedefin bulunduğu lokasyonda çalışan “İnsan Temelli İstihbarat”a dayalı gözlem ve yakın hedefleme yapabilecek personeliniz devreye girer.
Hedef izlenmeye, takip edilmeye başlanır.
Hedefin rutin alışkanlıkları raporlanır.
Spontane davranışları. Saat dilimlerini kullanma, riayet ettiği kurallar, aldığı önlemler, bulunduğu bölge hatta TRUSHMINT (Çöp istihbaratı) dahi yapılır.
“Günün hangi saatinde dışarı çıkıyor, ne zaman giriyor, neden çıkıyor, çıktığında ne yapıyor, neden yapıyor, kimlerle görüşüyor, neden görüşüyor, kimler gelip – gidiyor!..” gibi temel ve basit sorular cevaplanır.
Tabii bu da ciddi bir süre ve emek alır.
Bunları yaparken, alandaki personelinizin de tespit edilmemesi gerekir.
Bu yüzden çok yetenekli bir teşkilat yapısına ihtiyacınız vardır.
Hedef, bir yandan sinyal olarak izlenirken, bir yandan da gözlenmektedir.
Bir süre sonra hedefin duygu / durum bozuklukları, endişeleri, zaafları, bağımlılıkları, dirayet noktaları hatta sapıkça hazlarına kadar bilgi dosyası masasınızda olur.
Lokal olarak alacağınız “yerel bilgi kaynakları” ile raporunuz tamamlanmaya çok yaklaşmıştır.
Sonrasında coğrafi istihbarat verileri oluşturmaya başlarsınız.
İstikametler, izlediği yollar, çevre koşulları, tabi mevziler, doğal mevziler, kör noktalar, sivil zayiat ihtimalleri (meskûn ve kapalı mahalle operasyonlarında dikkat edilmelidir), kamu – kurum ve kuruluşların yerleşme alanları (okullar, hastaneler, belediye binaları vs) ve daha birçok ürün raporlanır.
Ve bunlardan sonra yavaş yavaş operasyon oluşmaya başlar.
Hemen ardından hedefe yakın olan ajanlaştırılmış kaynağınızdan ya da sinyal istihbarat ürünlerinizde hedefin hareketi – istikameti ve ulaştırma detayları gibi kesin ve son bilgiler dosyalanır.
Artık hedefinizin saat kaçta, kaç kişi, nasıl bir araçla, nereden, hangi yolları kullanarak, nereye ve neden gideceği hakkında kesin bilgiler elinizdedir.
Ciddi ve sıkı bir çalışma ile koordinatlar belirlenip, ilgili SİHA filosunun istihbarat birimine gönderilir.
“Kullanılacak mühimmat, uçuş mesafesi, havada kalma süresi, muhtemel hava muhalefeti, yer düşman hava savunma mevzileri” gibi birçok veri, filo tarafından oluşturulduktan sonra SİHA, yerden havalanır ve ilgili hedef imha edilir.
(SİHA’dan önce, Öz. Kuv. K.’lığı personeli yerden havalanıp, ilgili hedef imha edilirdi; tabii SİHA kadar hızlı ve güvenli değildi ancak sonuç, her zaman aynıydı; “Hedef imha edildi”)
Sizin haberlerde okuduklarınız, duyduklarınız ve izledikleriniz ise bu koca operasyonun sadece son cümlesidir; “SİHA’lar terör örgütünün sözde sorumlusunu etkisiz hale getirdi”.
Ancak görüldüğü üzere, kolay bir operasyon değildir.
Ciddi sorunlar – aksilikler yaşanabilir, ciddi kayıplar verilebilir. Vereceğiniz kayıplar ise SİHA’nın yanlış hedefi vurması ya da teknik sorunlar yaşamasının yanında çok daha ciddileri olabilir.
Bu yüzden cari operasyonu, en başından SİHA’nın teker kaldırdığı son ana kadar ciddiyet – gizlilik – fedakârlık ve sabırla yürütmeniz gerekir. Asıl iş, asıl maharet ve asıl iş yükü oradadır çünkü.
Hedefin teknik ve sinyal takibinde, hedefin gözlenmesinde, hedefin takibinde ve hatta hedef ile ilgili içeriden bilgiler veren ajanlaştırılmış kaynağın güvenirliği ve netliği çok daha önemlidir.
Bu sebeple, bu tip operasyonlarda, bu kısımdaki personeliniz yetenek ve fedakârlıkları, konsolda düğmeye basan operatörün yeteneklerine göre çok daha mühimdir.
Son olarak, ‘düğmeye basılması’ ya da ‘tetiğin çekilmesi’ pastanın üstündeki çilektir. Ama asıl karnınızı doyuran, pastanın ta kendisidir.
.
Serkan Yıldız, dikGAZETE.com
(*)
İlgili haberler için alttaki başlık ve linklere tıklayabilirsiniz:
MİT, güvenlik güçlerine suikast için eğitilen PKK'lı teröristi etkisiz hale getirdi
.
MİT, terör örgütü PKK'nın sözde sorumlularından Hicran İcuz'u etkisiz hale getirdi
.
MİT, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesini taklitle dolandırıcılık yapan kişiyi yakalattı
.
MİT, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde basın ve arşiv sorumlusunu etkisiz hale getirdi
.
MİT'in Suriye'nin kuzeyinde düzenlediği operasyonda 3 DEAŞ'lı terörist yakalandı
.
MİT, Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da PKK/KCK'nın sözde genel kurye sorumlusunu etkisiz hale getirdi
.
MİT bünyesinde kurulan ‘Siber İstihbarat Başkanlığı’ -Serkan Yıldız yazdı-
https://www.dikgazete.com/yazi/mit-bunyesinde-kurulan-siber-istihbarat-baskanligi-5888.html
.