USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kraliçe öldü! Çin, Tayvan’ı işgal edecek; Türkiye, Ukrayna’ya asker gönderecek!

Kraliçe öldü! Çin, Tayvan’ı işgal edecek; Türkiye, Ukrayna’ya asker gönderecek!
22-03-2022

2003’te dizinden ameliyat olan İngiltere Kraliçesi geçen yıl da sağlığının bozulması nedeni ile doktor tavsiyesi üzerine seyahatlerini ertelemek zorunda kalmıştı. 2. Elizabeth, sık sık mide enfeksiyonu geçiriyordu. Sindirim hastalığı olan "gastroenterit" ile başı beladaydı. 20 Şubat’ta Buckingham Sarayı, Kraliçe 2. Elizabeth'in Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Kraliçe, "soğuk algınlığı şeklinde" hafif belirtiler göstermişti. İngiltere’den gelen haberlere bakılırsa 2. Elizabeth öldü. Hatta bazı istihbarat servisleri, risk raporlarında konunun analizini yapmışlardı. Saray bürokrasisi İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in ölümü halinde uygulanacak olan "Londra Köprüsü" kod adlı operasyonun hazırlığını yürütüyor.  

Londra Köprüsü’nden Kraliçe’nin tabutu geçecek… 

Cenaze protokolünde, Prens Charles'ın kral olduktan sonra Birleşik Krallık genelinde çıkacağı yas turuna ve kraliyet ailesi mensuplarının sosyal medyada paylaşacakları mesajlara kadar birçok ayrıntı  mevcut.

 'Parlamento Meydanı'ndaki Kilise' olarak bilinen St. Margaret's, Westminster Abbey'in yanında 12. yüzyıldan kalma bir kilisedir.

Aynı zamanda bazen 'Avam Kamarası'nın bölge kilisesi' olarak da adlandırılır. İşte burada Westminster Abbey'de  cenaze töreni düzenlenecek ve iki dakikalık saygı duruşu yapılacak. Kraliçe, Windsor Kalesi'ndeki Kral 6. George Anma Kilisesi'nde toprağa verilecek.

Buckingham Sarayı kaynakları, Kraliçe’nin ölüm haberinin kamuoyu ile paylaşılmamasını İngiltere Başbakanı Alexander Boris de Pfeffel Johnson’dan özellikle istenildiğini, bazı hazırlıkların devam etmesi nedeni ile kraliçenin ölüm haberinin gizli tutulduğunu belirtiyor.

Kraliçe’nin ölümü neden gizleniyor?

Kraliyet ailesi, Kraliçe’nin ölümünü bir güç gösterisine dönüştürmek istiyor. Bu amaçla cenazeye katılması istenilen devlet başkanları, din adamları, iş insanları ve dünya çapında atanınmış sanatçılardan oluşan dev bir davetli listesi hazırlanıyor.

Ölüm haberinin geciktirilmesinin bir başka nedeni de bu cenaze showunun Ukrayna - Rusya arasındaki savaş nedeniyle gümbürtüye gitmemesi. Çünkü bir markaya dönüşen İngiliz Kraliyeti, Kraliçe’nin cenaze törenini naklen yayınlarla tüm dünyanın gözünün içinin sokmayı planlıyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Oleksandroviç Zelenski’nin barış masasına oturmalarından birkaç gün sonra Kraliçe’nin öldüğü, tüm dünyaya ilan edilecek.

-Şeyh Nazım Kıbrısi, Prince Charles-

Tahtın varisi belli, müteveffa Şeyh Nazım Kıbrısi'nin Müslüman ilan ettiği Prens Charles.

Çin’in Tayvan’ı işgal hazırlığı bitti, savaş başlıyor!

Tayvan Adası, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda Japon işgalinin sona ermesi ve  Çin egemenliğine  geçmesinden bu yana, bölgedeki gerilim merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Çin Halk Cumhuriyeti, kuruluşundan bu yana Tayvan'da hiç egemen olmamasına rağmen söz konusu ada ülkeyi, Pekin'e bağlı olarak kabul ediyor. Demokratik bir cumhuriyet rejimi ile yönetilen ülkeyi sık sık silah zoruyla işgal etme tehdidinde de bulunan Çin, kendi ile ilişkide olan ülkelere Tayvan'ı bağımsız bir ülke olarak kabul etmeme şartı getiriyor. Bunda da başarılı. 

Anlaşmazlık, Pekin yönetiminin, son yıllarda Tayvan’daki hükümetin “Hava Savunma Tanımlama Sahası” (ADIZ) ilan ettiği bölgeye rekor sayıda savaş uçağıyla girmesiyle yeniden uluslararası gündeme yerleşti. Tayvan ile Çin anakarası arasındaki cepheleşme, 1949’dan bu yana geçen 70 yılı aşkın sürede bölgede çok sayıda çatışma ve askeri gerilime yol açtı.

2020’de Tayvan'da aralarında ülkenin Genelkurmay Başkanı Shen Yi-ming'in de olduğu üst düzey askeri personeli taşıyan Black Hawk tipi helikopterin düşmesi sonucu, aralarında Shen Yi-ming'in de olduğu sekiz kişi yaşamını yitirmişti. Bağımsız kaynaklar, helikopterin Çin ordusu tarafından düşürüldüğünü iddia etmişti.

Çin hava kuvvetlerine ait uçaklar Tayvan’ın “Hava Savunma Tanımlama Sahası” olarak belirlediği Tayvan hava güvenlik bölgesini defalarca ihlal etmesinin ardından iki ülke arasındaki gerilim haf safhada. 

PanChinaizm: "Birleşip 'Tek Çin' olacağız”!..

Tayvan Boğazı'nda  son yıllarda askeri hareketlilik arttıyor. ABD'nin önünü açtığı Çin Halk Cumhuriyeti'nin, Rusya'nın Ukrayna'da yaptığı gibi kaybedilmiş  saydığı  Tayvan topraklarını  yeniden kazanmak için askeri bir girişimde bulunması an meselesi.

Çin, Tayvan krizine noktayı koydu! Bizzat Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ağzından yapılan açıklamada “Birleşip 'Tek Çin' olacağız mesajı verilmesi, bu konudaki kararlılığın göstergesi.

Tayvan lideri ortaya karışık melez…

Tayvan, ABD özel kuvvetleri ve deniz piyadelerinden oluşan bir birliğin bir yıldır Tayvan'daki yerel kuvvetleri gizlice eğittiği iddia edilmişti. Tayvan lideri TsaiABD  ve İngiltere’de hukuk okumuş. ABD'deki  Cornell Üniversitesi ile London School of Economics’te eğitim almış.  Etnik Kökeni Hakka ve Aborijin. Yani ortaya karışık melez. 

2016'da göreve gelmesinden bu yana Pekin'in "tek Çin" politikasını kesin bir dille reddediyor. Bu nedenle Çin'in Tayvan'a karşı politikası ve söylemleri son yıllarda hızlı şekilde sertleşti. 

Çin savaş uçakları Tayvan'ın hava savunma sahasını düzenli olarak ihlal ediyor ve Moskova, Tayvan'ın "Çin'in bir parçası" olduğu konusunda Pekin'e destek veriyor.

Tayvan lideri Tsai, tıpkı Ukrayna Cumhurbaşkanı  Volodimir Oleksandroviç Zelenski gibi "ABD’nin Ada'yı Çin’e karşı koruyacağına inanıyorum" diye açıklamalar yapıyor. Ukrayna'da yaşananları yakından takip eden Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen sıklıkla ordunun yedek asker gücünü teftiş ediyor. 

Tsai Ing-wen, Çin'in işgal tehdidi nedeniyle uzun bir süredir militarize olmuş olan ada halkının gelişmelerin ışığında olabilecek her şeye hazır olduklarını göstermek istiyor. Eğitim tatbikatlarını  izleyen Tsai Ing-wen geçtiğimiz yıl yedek askerler için eğitim rejimini hızlandıran bir kararname imzalamıştı.

Amerikalıların Tayvanı Çin'e teslim edecek ekibi…

ABD Ordusu Savaş Koleji'nden mezun,  eski istihbarat teşkilatı Ulusal Güvenlik Bürosu'nun (NSB) Başkanlarından Ulusal Savunma Üniversitesi başkanı ve Genelkurmay Başkanlıklarında bulunmuş Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, Çin'in 2025'e kadar adayı işgal edebileceğini her fırsatta gündeme taşıyor. 

Ama korkunun ecele faydası yok. Çin, tıpkı gibi Rusya gibi göstere göstere geliyor. “Perşembenin gelişi çarşambadan belli” derler ya; Ukrayna örneğine bakılırsa Tayvan konusunda ABD'nin tepkisi ancak stratejik belirsizlik olarak tanımlanabilir. Tayvan ise Çin ile bir savaşı engellemek için ABD desteğinin kritik önemde olduğunu falan belirtiyor.  

ABD - MAO bağlantısı…

-Albay Barrett ile Mao Zedong-

II. Dünya Şavaşı yıllarında ABD, Mao'nun önemini kavrayınca 1944'te Yan'an bölgesine Amerikan diplomatı Dixie misyonunu gönderdi. Amerikan ordusundan Albay David D. Barrett, askeri analizi gerçekleştirdi. Çin Komünistlerinin savaş zamanı ve savaş sonrası müttefik olarak faydalı olabileceğini ve Yenan'daki atmosferin Milliyetçilerin kontrolündeki bölgelere göre daha enerjik ve daha az yozlaşmış olduğunu bildirdiler.

Albay David Barrett, Komünist birlikler arasındaki savaş oyunlarını gözlemleyerek ve Çin subay birliklerini eğitmek için kurulan savaş okullarını ziyaret ederek komünistlerin askeri potansiyelini değerlendirdi.  Amerika'nın Çinli komünistlerle resmen ilişki kurmak için gerçekleştirdiği ve Dixie Misyonu denilen ilk ve son açık girişim üzerinden 1970'lerin başına kadar Komunist Çin ile irtibatını sürdürdü. 

ABD, Tayvan’ı gözden çıkardı, Çin Halk Cumhuriyeti’ni tanıdı…

Birleşmiş Milletler ve kapitalist dünya 1970 yılına kadar, Çin'in temsilcisi olarak Mao Zedong’ın Başkanı olduğu Çin Halk Cumhuriyeti’ni değil, Çan Kay Şek tarafından Tayvan adasında kurulan Çin Cumhuriyetini meşru kabul ettiler. 

Çünkü II. Dünya Savaşı boyunca Britanya, ABD ve Sovyetler Birliği'yle beraber hareket eden Çan Kay Şek önderliğindeki Çin; savaş sonrasında Birleşmiş Milletler Beyannamesi'nde "Dört Büyük" unvanıyla tanındı.  Çan Kay Şek'in başında olduğu Çin, üç diğer büyük güçle beraber II. Dünya Savaşı'ndaki Müttefik Devletler'in biriydi ve Savaş'ın ana galiplerinden biri sayıldı. 

1971 yılına gelindiğinde değişen dünya dengeleri nedeniyle Çin Cumhuriyeti (Tayvan) Birleşmiş Milletler'den çıkarıldı ve yerine ÇHC dahil edildi. 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale geldi.

Josef Stalin ile bir türlü yıldızı barışmayan Mao, 16 Aralık 1949 tarihli görüşmelerinde “Stalin Yoldaş”ın “Çinli komünistler milli burjuvaziyi dikkate tavsiyesi almalı" tavsiyesine dudak bükmüş, kulak tıkamıştı.  

Çin Komünist Partisi (ÇKP) lideri Mao Zedong, Sovyetler Birliği'nin Stalin sonrası dönemde kapitalist ülkelerle başlattığı barış eksenli politikalarını sosyalist revizyonizm olarak tanımlamış, bu ülkelere karşı sert bir tutum izlenilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

ABD’nin politika değiştirerek, Sovyetler Birliği’ni zayıflatmak amacıyla ÇHC ile yakınlaşması ve Tayvan yerine ÇHC’yi tanımaya başlamasının ardından birçok ülke ve dahi Türkiye, Tayvan’la diplomatik ilişkisini keserek ÇHC’yi tanıdılar.

Rusya - Ukrayna arasındaki savaş sona erer ermez, dünya kamuoyunun yeni gündem maddesi Çin Halk Cumhuriyeti Ordusunun, Tayvan’ı işgal ve ilhakı olacaktır. ABD’nin buna itiraz edeceğini sanmayın. 

Neden mi? Çünkü daha evvel belirttim, Çin Halk Cumhuriyeti, zaten uluslararası meşruiyetini ABD’den alıyor. 

Çin; Rusya’nın Ukrayna işgaline  nasıl tepki verdi? Kendi komşularıyla yaşadığı sınır anlaşmazlıklarında sürekli olarak toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini talep eden Pekin yönetimi, 'müttefiki' Rusya'yı öfkelendirmemek için Ukrayna konusunda tutumunu izahta zorlanıyor.

Nasıl mı? Çin, Ukrayna meselesinde Moskova'nın güvenlik endişelerinin ve ABD öncülüğündeki NATO'nun daha fazla genişlemesinin sorunun kaynağı olduğunu belirtiyor. Çin hükümet sözcüleri basın toplantılarında, Ukrayna'ya yönelik saldırıyı "işgal" olarak nitelendiren yabancı gazetecilere tepki gösteriyor ve Pekin, Moskova'yı kınamayı reddediyor.  Tayvan’a geçmiş olsun!

“Ukrayna Tezkeresi”ne hazır olun!..

Savaşın başlangıcında yazdıklarımı hatırlayın. Rus ilerleyişinin stratejisi büyük ölçüde  Mariupol  ve  Slavyansk’ı , Donetsk  ve  Lugansk  ile birleştirmek olduğunu ,  Dinyeper  havzasını boydan boya tamamen Moskova'nın  kontrolüne almak istediklerini, bir sonraki adımda gözlerini, Ukrayna’nın, Karadeniz’deki liman kenti Odesa'ya  diktiklerini, bu saydığım  yerlerin Kırım ile bütünleşmelerin söz konusu olabileceğini, ilerleyen aylarda Gagavuz Özerk Bölgesi’nin Rusya'ya ilhak olmak istemesi durumu ortaya çıkabileceğini, zaten  Gagavuz yönetiminin Avrupa Birliği  ve  NATO  yapılanmasına sıcak bakmadığını yazmıştım. 

Ruslar, Ukrayna’da neyin peşinde? Ne istiyorlar? Nasıl yapacaklar?

Ukrayna, yeni süreçte Rusların şamar oğlanı. ABD ile Rusya arasındaki mutabakatın yansıması  Ukrayna'da  daha net görülebilir. Rus diplomatlara göre Doğu Avrupa'nın sorunlu bölgesine kalıcı barış ve istikrar getirecek diplomatik bir çözüm, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin temel ilkelerinden ve çıkarlarından ödün vermelerini gerektirmeden en azından Moskova'nın asgari güvenlik gereksinimlerini karşılayan bir yol bulmasından geçiyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin, son otuz yıldır çıkarlarına olağanüstü iyi hizmet eden bir Avrupa düzeninden vazgeçmeye niyeti yok. Oysa Ruslar dört şey istiyor;

Birincisi; NATO /Rusya sınırındaki askeri operasyonlara yönelik kısıtlamalar.

İkincisi, NATO'nun doğuya doğru genişlemesine ilişkin bir moratoryum.

Üçüncüsü; eski Sovyet alanı ve Balkanlar'da  devam eden ve donmuş ihtilafların çözümü. 

Dördüncüsü; bir pan-Avrupa forumu yaratan ve Doğu-Batı arasındaki yumuşamayı desteklemek için üzerinde anlaşmaya varılan devletlerarası ilişkiler ilkelerini dile getiren 1975 Helsinki Anlaşmalarının modernizasyonu. Yine bu kapsamda Rusya ile NATO arasındaki temas hattı boyunca askeri faaliyetleri sınırlayan bir tampon bölge yaratmak. 

Savaşan iki ülkenin Dışişleri Bakanlarını Antalya'da buluşturan Türkiye, garantör olur mu?

Kiev ve Moskova arasındaki görüşmeler kesintiye uğramadan devam ediyor. Şimdiye kadar sonuç alınmasa da her iki taraf görüşmekten vazgeçmiş değil. Bu konuda Türkiye arabuluculuk rolünü iyi götürüyor. Ruslar, Dağlık Karabağ'da, Türkler de Ukrayna'da sesini çıkarmadı.

Aslında bu, kamuoyunu oyalama boyalama yani bir tür algı operasyonu. Nasıl ki Ermenistan Başbakanı Nikol Vovayi Paşinyan, Dağlık Karabağ Savaşı sonrasında Moskova’nın gözetiminde Bakü ve Ankara ile masaya oturmak zorunda kaldı, aynı şekilde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Oleksandroviç Zelenski de Moskova ile anlaşma  yapmanın uluslararası zeminini oluşturuyor. Yani seve seve Ruslarla anlaştırılacak.

Kırım, Mariupol, Slavyansk, Donetsk  ve Lugansk yerleşimlerinin Rus toprağı olduğunu kabul edecek. Kırım’ı tanıyacak. Türkiye de Ukrayna Kırım'ı tanıyınca tanımak zorunda kalacak.  Oysa Türkler, Küçük Kaynarca ve Yaş Antlaşmaları ile Kırım’ın Ruslara ait olduğunu kabul etmişlerdi.

Ukrayna Tezkeresi yolda!..

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin kıdemli danışmanlarından Mihaylo Podolyak, Ruslarla müzakerelerde Ukrayna'nın Türkiye'nin  güvenlik  garantisini istediklerini söylemişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Moskova ziyaretinin ardından Ukrayna’nın Lviv kentine giderek Ukraynalı mevkidaşı Dmitri Kuleba ile görüşmesinde Türkiye’nin de garantör olduğu bir barış anlaşmasının konuşulduğunu teyit edilmişti.

Ukrayna'nın Türkiye'nin garantör olmasına Ruslar soğuk değil. Muhtemelen Kiev yönetimi tarafından Türkiye'ye daha önce iletilen bu önerinin  Türk Dışişleri Bakanı aracılığı ile Rus Hariciyesi ile tartışıldığı anlaşılıyor. NATO üyesi Türkiye'nin Ukrayna garantörlüğü Ruslar için bulunmaz Hint kumaşı.

Kremlin'e yakın bilgi kaynağım, Moskova yönetiminin Türkiye'nin Ukrayna krizindeki tutumunu takdir ettiğini, Ukrayna barışı sonrası ülkenin yeniden inşasını Türk İnşaat Şirketlerine vermek istediğini söylüyor. 

Söylediği bir şey daha var, bomba gibi!..

Ankara'nın Kiev ve Moskova'nın talepleri doğrultusunda ülkede barışın tesisi için askeri birlik gönderme hazırlığına başladığı… Çok yakın bir vakitte Ukrayna'ya asker gönderilmesini içeren bir tezkere TBMM'ye gelebilir. Karpatlara, Dinyeper havzasına yeniden dönüyoruz.

Ukrayna'da konuşlandırılacak Türk Barış Birliği, tampon bölgelerde görev yapacak, Ukraynalısağ sektör” militanlarının yoğun olduğu bölgelerin silahtan arındırılmasına katılacak.

Ne mi oluyor?

Tarihi çevir nal sesi, kısrak sesi bunlar

Delmiş Roma'nın kalbini mızrak gibi Hunlar

Göktürkler, Uygurlar, Oğuzlar, Peçenekler

Türkün yüce tarihine binbir zafer ekler

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://www.westminster-abbey.org/st-margarets-church

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-60452305

https://tr.euronews.com/2022/02/20/ingiltere-kralicesi-95-yas-ndaki-2-elizabeth-covid-19-a-yakaland

https://tr.euronews.com/2021/09/04/ingiltere-kralicesi-ii-elizabeth-in-cenaze-planinin-ayrintilari-basina-sizdirildi

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-haberi-kralice-elizabeth-hastanelik-oldu-41922379

https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/kralice-elizabeth-hasta-12-gundur-goruntulenmiyor-1599038/

https://www.dikgazete.com/haber/cin-disisleri-bakanligi-tayvan-sorunu-ukraynadan-farkli-764512.html

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/cin-tayvan-krizine-noktayi-koydu-birlesip-tek-cin-olacagiz-41913528

https://tr.euronews.com/2022/03/14/ukrayna-dan-ders-alan-tayvan-olas-cin-isgali-icin-ek-askeri-haz-rl-klar-yap-yor

https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3751024

https://english.president.gov.tw/Page/40

https://www.britannica.com/biography/Tsai-Ing-wen

https://www.dw.com/tr/tayvan-devlet- başkanı-tsai-ing-wen-seçimi-kazandı/a-51966705

http://news.163.com/16/0116/19/BDFLS5UV0001124J.html

https://t24.com.tr/yazarlar/karel-valansi/bir-de-tayvan-a-bakmali,34407

https://www.dikgazete.com/en-son-yazilar/hangi-cin-birlesmis-milletlerkurucu-uyesi-cin-cumhuriyeti-tayvan-h648716.html

https://tr.euronews.com/2022/03/06/ukrayna-savas-cin-in-s-n-rs-z-moskova-pekin-dostlugu-nu-test-ediyor

https://www.dikgazete.com/yazi/ruslar-sadece-enerji-tedarikini-degil-gida-tedarikini-de-tekellerine-almak-istiyor-4279.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
 teaccüb
teaccüb 3 yıl önce
Tayvan meselesi ilginç geldi. Amerikalılar Çinle anlaşmışlar vay be
Bilge
Bilge 3 yıl önce
Toprağı bol olsun mu