USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İbrahim Halilullah

İbrahim Halilullah
05-07-2024

İBRAHİM HALİLULLAH

Konu başlığımız güncel olmasa da geçmişi anmak her zaman iyidir ve bunun için de arada albümlere bakmak gerekir.

Bunu yaparken bazen dalar, bazen gözlerimiz dolar, bazen de o gün gözden kaçan detayların bugün için ne kadar önemli olduğunu anlarız.

İşte bugünkü konumuz, tam da bu türden.

Hatırlarsanız Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, 8 Ekim 2023’de, Cumhuriyet tarihinde inşa edilen ilk kilise olan, Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi’nin açılışını yapmıştı.

İktidarın neredeyse tam kadro hazır olduğu törende, tam kurdele kesilirken, protokole aykırı olarak, cemaatin ürkek ve cılız biçimde başlayan duası, aksi yönde bir müdahale-işaret olmayınca, gittikçe güçlenerek salonu sarmış ve 2 dakika süren bu ilahinin ardından,

“Ya Allah Bismillah” repliğiyle tanıdığımız Cumhurbaşkanı bu kez, “La İlahe İllallah, İbrahim Halilullah” diyerek kurdeleyi kesmişti.

Allah'tan başka İlah yoktur, İbrahim Allah'ın dostudur” anlamına gelen ve çoğumuzun yabancısı olduğu bu terimin, Hz. İbrahim'in, İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilikte müştereken kutsal kabul edilen bir Peygamber olduğuna atıfla, farklı inançlara sahip insanlara hoşgörü ve birlik mesajı gönderdiği yorumları yapılmıştı.

Açılış töreniyle ilgili 1-2 noktaya tekrar değineceğiz ama önce,

Bu ülkede yaşayan, TC vatandaşı olsun olmasın, herkesin dini inancını özgürce yaşamasının en büyük destekçisiyiz bunu baştan söyleyelim.

Kim, hangi dine mensup olursa olsun, neye inanırsa inansın, kanun ve yasaların öngördüğü çerçevede, inancını gönlünce yaşasın bizden tam destek, full destek.

Buraya kadar bir sıkıntı yok.

Erdoğan’ın “İbrahim Halilullah” ifadesiyle, İbrahimi dinler için ortak bir terim seçerek, küreselcilerin “Tek Din Projesi”ne selam çakmış olma ihtimalinde de sıkıntı yok.

Süryani kadim cemaati patrik vekilinin, “Bu ufak hediyemizi kabul buyurmanızı istirham ediyorum” diyerek sunduğu hediyeyi,

ERDOĞAN’ın,Bu büyük hatırayı Cumhurbaşkanlığı makamımda, en mutena yerde bugünün hatırası olarak saklayacağım.” demesinde de sıkıntı yok.

Makamı boşaltırken yanında götürür hiç sorun değil. 

Ama aynı törende, Süryani Kadim Vakfı Başkanı Sait SUSİN’in verdiği ve bizimkinin de, Bağımsız bir ülkenin Cumhurbaşkanı olduğunu unutarak memnuniyetle kabul ettiği hediyede,

Ciddi hem de öyle böyle değil çok ciddi sıkıntı var.

Ne diyor Süryani lider?

Sayın Cumhurbaşkanım. Hacim olarak küçük ama anlam olarak çok büyük bir hediye. Darphanemizin bastığı, üstünde Mor Gabriyel’in olduğu paramız, milli paramız.

TC sınırları içindeki darphanelerinde milli paralarını basmışlar.

Aman canım ne var bunda?” derseniz haklı olabilirsiniz.

Bağımsız bir ülkede etnik azınlık olarak yaşıyor olsalar da bir yerden başlamak onların da hakkı tabi.

Merkez Bankası, Bağımsız Mahkemeler, Milli Ordu bir şekilde gelir nasıl olsa.

Filmin yorumunu size bıraksak da son söz bizim.

YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ,

VAR OLSUN TÜRK MİLLETİ.

.

Yener Bozkurt, dikGAZETE.com

-Bağımsızlık Partisi Genel Başkanı, Emekli MİT mensubu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?