USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hayat sofrasının cana can katan ziyafeti

21-06-2021

Kendinizi sıcak hava balonunda, uzay kıyafetiyle düşünün. Atmosferin ikinci katmanına, 39 bin metre yükseğe çıktığınızı, aşağıya sarkıtılmış bir merdivende ayakta durduğunuzu, saatte 1358 kilometre hızla, ses duvarını aşarak serbest düşüşe geçtiğinizi hayal edin. 

Evet hepimizin de kabul edeceği gibi, bu atlayış, hayatta kalmak adına çok riskli bir atlayış olurdu şüphesiz. 

Bu çok riskli atlayışı Avusturyalı ünlü bir paraşütçü ve yüksek atlamacı olan Felix Baumgartner, 2012 yılında gerçekleştirerek, adını Guinness Dünya Rekorlar Kitabına yazdırdı. 

Yazımıza ünlü bir paraşütçüden ve kırdığı rekordan bahsederek giriş yapmamızda, bizim de paraşüt sporuna ilgi duymamızın payı olmakla birlikte asıl sebep, Guinness Dünya Rekorlar Kitabının  “uykusuz kalma rekor girişimlerini” tanımıyor olmasına rağmen bu tür yüksek atlamaları tanımakta bir sakınca görmemesi. 

Bu durumda akla şu soru geliyor: Uykusuzluğu, 39 bin metre yükseklikten saatte 1358 kilometre hızla, ses duvarını aşarak düşmekten daha ölümcül yapan nedir? 

Cevabı, uyku ile ilgili araştırmalar yapan bilim adamları veriyor.

Bu araştırmaların sonuçlarına ve bilimsel kanıtlara göre uykusuz kalmakla bağdaştırılan riskler bu atlayışın taşıdığından çok daha yüksek olarak kabul edilmektedir.

Suçlayıcı bilimsel kanıtlardan etkilenen Guinness Dünya Rekorlar Kitabı bu nedenlerle önceleri tanımakta olduğu dünya uykusuz kalma rekorunun kırılması girişimlerini yaklaşık elli yıl önce tanımaya son vermiştir.

Kabul edelim ki hayatımızın yaklaşık üçte birini ayırdığımız UYKU, önem derecesi ile maalesef bizler için alt sıralarda kalır çoğu zaman.

Oysa “uykunun cana can katan etkisi ile uykusuzluğun ölümcül etkileri”, içinde bulunduğumuz bu bilgi çağında bile yeterince bilinmez. 

Neden uyuduğumuz, bunun neden bir zorunluluk olduğu, çok ya da az uyumanın zararları ve rüya konusu, bilinmeyenleri daha fazla olmasına rağmen hep bildiğimiz sıradan konular gibi yer alır hayatımızda. 

Hatta uykuda geçen zamanı fuzuli geçen zaman gibi kabul eder ve az uyuyarak yaşayabilmeyi bir başarı addederiz.

Uykuya ayıracağımız zamanı gece yarılarına kadar karşısından kalkamadığımız televizyon programları, bilgisayar oyunları ya da dizi-film platformlarına ayırmayı kâr sayan modern (!) insanlar olduk. Oysa Dünya Sağlık Örgütü yetişkinler için günde sekiz saat uyku öneriyor. 

Uzmanlara göre pandeminin de etkisi ile uykusuzluk problemi yaşayan insan sayısı her geçen gün artmakta.

Uyku ilaçları tüketimi de buna paralel artıyor. Fakat uyku ilacı kullanımının çok akıllıca olmadığı ifade ediliyor, çünkü o uyku, sağlıklı uyku sayılmıyor. Oysa sağlıklı uykunun kendisi bir ilaç.

Dünyaca ünlü nörobilimci ve uyku uzmanı Matthew Walker, uykunun kitabını yazmış:

NİÇİN UYURUZ-YENİ UYKU VE RÜYA BİLİMİ” en çok satan kitaplardan olan bu kitapta Walker, uyku gizemini çözmek için yapılan en son bilimsel araştırmalardan faydalanmış. 

Son derece ikna edici bir dille “yirmi birinci yüzyılda insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sorun” olarak nitelendirdiği “sessiz uykusuzluk salgını”nın ortasında olduğumuzu savunuyor. 

İyi uyumanın bizi daha zeki, daha çekici, daha ince, daha mutlu, daha sağlıklı kılabileceğini ve kanserden koruyabileceğini, reçetelere yazılması gereken, nerede ise her derde deva ücretsiz bir ilaç olduğunu söylüyor. 

2017 yılında yazıldığı için pandemi konusu yer almıyor fakat kanaatimce bağışıklık sistemine doğrudan etkisinin olması nedeni ile sağlıklı bir uykunun “covit19”a yakalanma riskini düşüreceği ya da, kolay atlatılmasına sebep olacağı aşikardır.

Kitap 400 sayfa olup, rüyalarla ilgili bilgileri ve sağlıklı uyku uyuyabilmek için önerileri de kapsayan doyurucu içeriği ile herkese hitap ediyor. 

Etkileyici bir anlatımı var. Şirket yöneticilerinden, çalışanlara, eğitimcilere ve ebeveynlere kadar çok geniş bir kitleye faydalı olacak müthiş bilgilerle dolu.

Azı da çoğu da zararlı olan uykunun sağlığa etkileri ile ilgili birkaç örnek verelim:

Yetersiz uyku, bağışıklık sistemini mahvediyor ve; Kanser riskinizi ikiye katlıyor, kan şekerinizi olumsuz etkiliyor, kalp rahatsızlıklarını arttırıyor. 

Alzheimer hastalığına yakalanmanızı kolaylaştırıyor.

Depresyon, anksiyete ve intihara meyilli olma gibi psikolojik rahatsızlıklara zemin hazırlıyor. 

Obeziteye neden oluyor. 

Az uyku, tok olmanıza rağmen hissettiriyor. 

İleri derece uykusuzluk, ölümcül sonuçlara bile neden oluyor.

Sağlıklı uyku, bağışıklık sistemini onarıyor ve; İnsülin dengesini ayarlayarak metabolizmamızı yeniliyor, iştahımızı düzenliyor, kilo kontrolü sağlamamıza yardım ediyor.

Bağırsaklarımızın sağlıklı çalışmasını sağlıyor, kalp sağlığımızı koruyor ve kan basıncımızı düşürüyor. 

Öğrenme, ezberleme, mantıklı kararlar alma ve seçimler yapma, yenilikçi düşünme becerilerimizi arttırıyor.

Uyku, öğrencilerin ve çalışanların verimliliğini arttırması açısından da çok önemli.

En önemlisi Ruh Sağlığımıza hizmet ediyor. 

Sosyal ve psikolojik zorluklarla baş edebilecek bir sakinliği bize sağlıyor. 

Rüya görmemizin de “acı veren anılarımızı yumuşatması” gibi faydaları var.

Bu çok faydalı olduğunu düşündüğüm ve mutlaka okunmasını tavsiye ettiğim kitapla tanışma hikayemi de paylaşmak istiyorum.

İki yıl önce çalıştığım kurumda, ünlü bir yatak firmasının bayiliğini yapan bir müşterimizi ziyarete gitmiştim. Kitabı ilk orada gördüm.

Onlara, bayiliğini yaptıkları firma sahibi, kısa bir not yazıp imzalayarak müşterilere hediye etmeleri için, çok sayıda göndermiş. 

Bana da hediye edilen bu kitap, o yatak firmasına özel olarak yapılan ek bir kapak tasarımını da ihtiva ediyor.

Yatak satan bir firmanın, uyku üzerine yazılmış böyle değerli bir kitabı müşterilerine ya da müşteri adaylarına hediye etmesinin, inovatif-yenilikçi uygulamalara güzel bir örnek olduğu kanaatindeyim. 

Bu kanaatimi, müşterimizle de paylaşmış, yenilikçi ve sıra dışı olmak konusunda sohbet etmiştik. Özellikle çalışan verimliliğini arttırmak için şirketlerdeki İnsan Kaynakları ve Eğitim bölümlerinin de bu kitabı çalışanlara hediye etmesi ya da önermesi faydalı olacaktır.

Shakespeare’in 1611 yılında yazdığı Macbeth oyununun ikinci perde, ikinci sahnesinde uyku ile ilgili günümüzdeki bazı keşifleri de içeren ilginç bir şiir yer alıyor: 

Masum uykuyu,

Kaygılar yumağını çözen uykuyu, 

Her günkü hayatın ölümünü, 

Yorgunlukları yıkayan suyu, 

Yaralı canların merhemini. 

O ki, yüce tabiatın baş yemeği,  

Hayat sofrasının cana can katan ziyafeti…

Gelin bu ziyafetten kendimizi mahrum etmeyelim. 

Daha iyi, daha faydalı ve tatmin edici bir hayat için, fark ettirmeden hızla yayılan bu uykusuzluk salgınına karşı uyanık olalım.

.

Hüseyin Burak Uçar, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Feridun
Feridun 4 yıl önce
Gerçekten düzenli, vaktinde ve yeterli süre ile uyumak hayatımız için çok değerli. İyi uykular...
Nazan
Nazan 4 yıl önce
Çok güzel bir yazı olmuş.İyi bir uykunun cana can kattığına kesinlikle katılıyorum.
Yunus
Yunus 4 yıl önce
Vücumuzun dinlenip yeni güne hazırlanması için iyi ve yeterli bir uyku şart, maleasef bir çoğumuz kendimize ayırdığımız zamanı biraz daha uzatabilmek için uyku saatimizden kıssakta yeteri kadar alınmayan uykunun günümüzü olumsuz etkilediği çok açık. Hayatı daha kaliteli yaşamak üzere notlar içeren yazılarınızı dikkatle takip ediyorum. Kaleminize sağlık Hüseyin Bey..
Nurullah
Nurullah 4 yıl önce
Öncelikle Selamün aleyküm. Bu haftaki yazı ile ilgili çok program izledim çok butik bilgilere sahip oldum. Ancak güzel bir uyku en geç saat 11 ile sabah 6 arası olduğu fikrini bende oluşturdu. Tamamen karanlık bir odada belli hazırlıklar ile başlanan uyku gerçekten hastalıklar için bir kalkan, vücut yıpranmaması için bir antiage etkisi verecektir. Tabii bunun için sakin bir beden ve stres, olumsuz duygulardan arınmış bir beyinde olmazsa olmazlardandır. Zamanınımız da insanlar o kadar kendini hayatın akışına kaptırmış ki uyku bile yorgunluğunu almıyor. Bunun üzerine hava kirliliği ve şehir kalabalığının stresi de eklenince mutsuz insanların sayısı oldukça fazla olmaktadır. Bunu ülkemizde son zamanlarda kullanılan anti deprasan ilaçlarındaki kullanım oranının yüzde 1000'nin üzerindeki artışta desteklemektedir. Öncelikle insan kendini ve sonra aile ve çocuklarını bu girdaptan kurtarmak için yollar aranmalıdır. Güzel bir gelecek için önemli olan bir konu da hap bilgi olmuş bu yazınız elinize sağlık. Hayırlı günler slmlar.
anu
anu 4 yıl önce
Günümüzün önemli sorunlarından biri olan uykusuzluğa değinmenize çok sevindim. Ayrıca sondaki kelime oyununuz de çok hoşuma gitti. Kaleminize sağlık. :)
zeynep
zeynep 4 yıl önce
Gerçekten insan hayatının tüm kısımları için önem arz eden bir konuyu ele almışsınız. Herkesin okuması gereken bir yazı tebrikler.
Gamze Topçu
Gamze Topçu 4 yıl önce
Ben biraz tavuk modeliyim Biyolojik saatim gün ışığı.Beslenme ,uyku hepsi bir bütün Bu güzel ve önemli yazı için teşekkürler Hüseyin bey
Yasemin Şimşek
Yasemin Şimşek 4 yıl önce
Hüseyin bey kaleminize ağlık. Küçük çocuğu olup iş hayatında olan biri olarak uykusuzluğun insanı nasıl stresli hale getirdiğini çok yakında deneyimledim. Uyku olmaz sa olmaz
Nuh
Nuh 4 yıl önce
Bahsetmiş olduğunuz gibi çok da önemsenmeyen ama bir o kadar önemli bir konu. Ayrıca yatak firmasının bu kitabı hediye etmesi müthiş bir düşünce.
Yıldıray Yıldız
Yıldıray Yıldız 4 yıl önce
Uykuya önem veren kişilerdenim, düzenli uykunun insan sağlığına çok sayıda katkısı var, hayat karşısında uyanık olmayı sağlık İçin uyumayı çok severim???? Kaleminize sağlık Hüseyin bey.????
Selman
Selman 4 yıl önce
Eskiler uyku bir kantar uyudukça artar demiş ???? emeğinize sağlık güzel bir yazı olmuş üstad
Mert Can YILDIRIM
Mert Can YILDIRIM 4 yıl önce
Ömrümüzün başından sonuna kadar fiziksel gelişimde alternatifi bulunmayan uyku insan ömrünün büyük bir parçasıdır. Atalarımızın da dediği gibi “uyusun da büyüsün, tıpış tıpış yürüsün” sözünde olduğu gibi çocuklukta büyüyebilmek için , tedavi sürecinde iyileşebilmek için uyku alternatifsiz canlılara verilmiş bir nimettir. Verdiğiniz bilgiler ve aktardığınız yorumlar bizler için çok faydalı bir kaynak oldu Hüseyin Hocam, Saygılarımla..
FURKAN
FURKAN 4 yıl önce
Kaleminize, yüreğinize sağlık selam ve saygılar..
Timur ünsal
Timur ünsal 4 yıl önce
Yine ufkumuzun açıldığı bir yazı. Teşekkürler Hüseyin Bey
Ecenur
Ecenur 4 yıl önce
Özellikle gençlerin gerek okul gerek eğlence bahaneleriyle uykusuzluğu hayatlarının bir parçası etmiş olmasına karşın, ben de dahil olmak üzere tüm yaşıtlarıma da farkındalık oluşturabileceğini düşündüğüm bir yazı olmuş fikrinize, bilginize ve kaleminize sağlık.
Bir Dost
Bir Dost 4 yıl önce
Üstat, okuyucu için çok faydalı bir konuyu kaleme almışsın. Tebrikler. Yazının giriş bolumune bayildim. Uykunun insan yaşamında gerekliliği ancak bu kadar güzel anlatılırdı. Yazının sonundaki 'Uykusuzluk salgınına karşı uyanık olalım' mesajı da çok etkileyiciydi. Tebrikler.
Arda Kalan
Arda Kalan 4 yıl önce
Uykusuzluk günümüz toplumunu en büyük sıkıntılarından.Teknolojik bağımlılıklardan tutunda, yanlış beslenme,stresli hayat, ekonomik konular ve benzerleri iyi bir uykuyu engelliuor. Çok faydalı bir yazı olmuş. Güzel bir kitap tavsiyeside cabası. Elinize saglık.
Sevgi
Sevgi 4 yıl önce
Her şey vaktinde ve yerinde güzell yine yine güzel bir yazı teşekkürler
Veysel Ekinci
Veysel Ekinci 4 yıl önce
Kaleminize sağlık.Makele konularınızı seçerken, noktasal, isabetli atışlar yapıyorsunuz bu makalede olduğu gibi. Allahutela, gerek kâinatı, gerekse insanı ve hayvanları tam kusursuz yaratmıştır.Bu durumu Kur'an-ı Kerim' de çoğu kez oluruz. Ayrıca her şeyi bir denge üzerine yarattığını, bu dengeyi bozmamamız gerektiğini; başımıza gelen her musibetin kendi ellerimizle yaptıklarımız sonucunda oldugunu bildirir. İnsan bedeni ve ruhu için de bir denge ve ahenk olduğu, bu düzenin sağlıklı devam edebilmesi için ölçülere ve fıtrata bağlı kalınması gerektiği vurgulanır. Uyku uyumak sağlıklı kişilik göstergesidir. Rüyalar bir realiteyi izah eder,boş değildir, güzele, iyiye, ibret almaya yorumlanır sa fayda sağlanmış olur.Teşekkürler tekrar.
Veysel Ekinci
Veysel Ekinci 4 yıl önce
Kaleminize sağlık.Makele konularınızı seçerken, noktasal, isabetli atışlar yapıyorsunuz bu makalede olduğu gibi. Allahutela, gerek kâinatı, gerekse insanı ve hayvanları tam kusursuz yaratmıştır.Bu durumu Kur'an-ı Kerim' de çoğu kez oluruz. Ayrıca her şeyi bir denge üzerine yarattığını, bu dengeyi bozmamamız gerektiğini; başımıza gelen her musibetin kendi ellerimizle yaptıklarımız sonucunda oldugunu bildirir. İnsan bedeni ve ruhu için de bir denge ve ahenk olduğu, bu düzenin sağlıklı devam edebilmesi için ölçülere ve fıtrata bağlı kalınması gerektiği vurgulanır. Uyku uyumak sağlıklı kişilik göstergesidir. Rüyalar bir realiteyi izah eder,boş değildir, güzele, iyiye, ibret almaya yorumlanır sa fayda sağlanmış olur.Teşekkürler tekrar.
Mehmet Zeki Aktaş
Mehmet Zeki Aktaş 4 yıl önce
Azı da çoğu da zararlı olan uykunun sağlığa etkileri ile ilgili birkaç örnek verelim: BEN
Özlem KALAY
Özlem KALAY 4 yıl önce
Farkındalık yarattığınız değerli bir yazı emeğinize sağlık ☺️
Selda erkan
Selda erkan 4 yıl önce
Bize kattiginiz güzel bilgiler için teşekkürler...
FİKRET GÜNEŞ
FİKRET GÜNEŞ 4 yıl önce
İyi uykular
Fatih TUNCA
Fatih TUNCA 4 yıl önce
Elinize sağlık Hüseyin bey, yine güzel bir yazı
Nihat İnce
Nihat İnce 4 yıl önce
Eline sağlık Hüseyin beyciğim, haftada bir güzel anlamlı yazılarını zevkle okuyorum.Selam ve dua ile...
Hüseyin
Hüseyin 4 yıl önce
Sevgili Hüseyin, Hazreti peygamberimizin nafile ibadetlerinden olana öğlen uykusundan ( kayyule ) bu vesile ile bahsetmek yerinde olur diye düşünüyorum. Yazı için tebrik ediyor, merakla diğer yazılarınızı bekliyorum.
Volkan Bayri
Volkan Bayri 4 yıl önce
Öyle ise ey insan ve ey musibetzede benî-Âdem! Me'yus olmayınız. Her dert, -ne olursa olsun- dermanı mümkündür. Arayınız, bulunuz. Hattâ ölüme de muvakkat (geçici) bir hayat rengi vermek mümkündür." Bediüzzaman
Cumhur Karasu
Cumhur Karasu 4 yıl önce
Uykusuzluğa karşı uyanık olmak… Çok doğru bir tespit. Bedava bir nimet olan uykunun da ne az, ne çok, kararınca olması lazım.
Abdurrahman Keskin
Abdurrahman Keskin 4 yıl önce
Elinize kaleminize sağlık.Çok güzel ????…
Mesut isen
Mesut isen 4 yıl önce
İnsan formatlarına uygun yasadigi sürece sağlıklı mutlu bir yaşam elde ediyor.Farkli bir arayış içine girip kendini farklı yerde konumlamaya çalışanlarda bunun bedelini bisekilde ödüyor.Ne diyelim Rabbim akıl sagligi versin hepimize(:
Abdullah Pektaş
Abdullah Pektaş 4 yıl önce
İyi günler Hüseyin Burak Uçar öncelikle yazılarınızın çok akıcı ve hafızaya kolay depolandığini söylemek istiyorum.uykunun bizim hayatımız da ne kadar önemli olduğunu öğrenmiş oldum,en kisa zamanda tavsiye edilen kitabı da alacağım bir dahaki yazınızı sabırsızlıkla bekliyorum
Onur
Onur 4 yıl önce
Hüseyin bey , gündemdışı , hayata dair yazılarınızı keyifle takip ediyorum. Özgün yazılarınızla haftaya güzel bir başlangıç yapıyorum. Teşekkürler.
Muammer Aynaci
Muammer Aynaci 4 yıl önce
Hüseyin By yaşam tarzimizin olmazsa olmazlarımızı kaleme aldığınizdan dolayi teşekkür ediyorum.Bu yazinizi şimdiki gencliğe iyi okutmamiz gerekiyor.Ağizina koluna sağlik
Nigar Özel
Nigar Özel 4 yıl önce
Pandemi en çokta uykuyu aldı götürdü gerçekten geç saatlere kadar uykusuz kalıp bagışıklığımızı düşürdük ve daha kolay hasta olduk malesef kitap önerinizde uyku önerinizde dikkate alınmalı mutlaka çok önemli konular
Selim Öztürk
Selim Öztürk 4 yıl önce
Hüseyin Bey Her zamanki gibi insan sağlığına önem veren bilimsel verilere dayalı bir yazısını daha paylaşmış.Emeğine yüreğine sağlık.Ne güzel uyumuşum diyeceğimiz nice günlerimiz olsun.
Ahmet Reşat SAKARYA
Ahmet Reşat SAKARYA 4 yıl önce
Hüseyin bey, her zaman olduğu gibi yine güzel bir konuyu kaleme almışsınız.Maalesef şimdiki gençlerimizin genel bir problemi bu, bu yazıyı çok yerlere ulaştırmamız gerekiyor, En azından ben kendi adıma en az on kişi ile paylaşıcam. Umarım benim gibi düşünenler de olur ve paylaşırlar. Saygılarımla,
Selma Köroğlu
Selma Köroğlu 4 yıl önce
Aslında çokda önemsemediğimiz fakat sağlığımız için önemi büyük olan bir konuya değinmişsiniz teşekkürler Hüseyin bey ????????????????????????