USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Halkların ortak Zafer Bayramı: 9 Mayıs

08-05-2020

MOSKOVA

Geçtiğimiz 28 Nisan'da 100 yaşını kutlayan Azerbaycanlı nine Gülsane Alizade, 9 Mayıs Zafer Bayramı'nı da sevinçle kutlamaya hazırlanıyor.

9 Mayıs, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası’nın teslim olmasıyla birlikte Sovyetler Birliği tarafından “Zafer Günü” olarak ilan edilen bir bayram. 

Bakü'de yaşayan Gülsane nine için de bu bayramın özel önemi ve anlamı var. 

Rahmetli eşi Memmed Alizade bir savaş gazisiydi. 

Memmed Alizade, 1965-70 yıllarında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti İçişleri Bakanı (Sovyet dönemi) görevinde de bulundu. 

Çeşitli dönemlerde Sovyet istihbarat kurumlarında da görev aldı.

Gülsane nine, Azerbaycan'ın yurtsever kadını. Ama Sovyet dönemini, savaş yıllarını ve 9 Mayıs Zafer Bayramı'nı da unutmuyor ve her yıl 9 Mayıs'ta savaş gazisi eşini de saygı ve sevgiyle anıyor.

Ve Gülsane nine şöyle diyor: "Bu bizim ortak Zafer Bayramımız!

Gülsane ninenin vatanı Azerbaycan ve Azerbaycanlılar da diğer eski Sovyet halkları gibi Nazi Almanyası'na karşı zaferin kazanılmasında muazzam rol oynadı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, her yıl 9 Mayıs öncesi Rus basınına yaptığı açıklamalarında Azerbaycan halkının, özellikle Bakü petrolünün bu zaferde muazzam rol oynadığını vurguluyor. 

Aliyev bu yıl yaptığı açıklamada da 9 Mayıs’ın, Azerbaycan'da da resmi bayram olduğunu belirtiyor. 

Aliyev, savaşta Sovyet halkının mücadeleleri ile ilgili gerçekleri çarpıtma girişimlerini, faşizmi ve faşist suçluları yüceltme girişimlerini şiddetle kınadıklarını vurguladı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, kesin dille şunun altını çizdi: "Bunlar asla kabul edilemez!

Aliyev, bazı ülkelerde Sovyet askeri anıtlarına yönelik saldırıları da açık şekilde kınayarak bu eylemleri "vandalizm" olarak nitelendiriyor.

Bu duyguları çok sayıda, fazlasıyla insan paylaşıyor ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan bu insanlar, 9 Mayıs kutlamalarına hazırlanıyor. 

9 Mayıs dünyanın bayramı; çünkü dünya halkları o dönem Nazi esaretinden kurtarıldı, Naziler tüm dünyanın "ağası" olmak niyetindeydi.

Bu arada Nazi lideri Adolf Hitler, Türkiye'yi de işgal etmeyi planlamış. 

Rusya'da 2009 yılında yayınlanan 'Wehrmacht'ın general ve subayları anlatıyor… Belgeler. 1944-1951" adlı kitapta, Hitler'in 2. Dünya Savaşı’nda, Türkiye'ye saldırmayı planladığı iddia edilmekte.

Sovyet istihbarat kurumu KGB'den emekli Albay, dış istihbarat yazarı İgor Damaskin'in yazdığı “Stalin ve İstihbarat” adlı kitabında da, “Hitler'in Türkiye'yi işgal edip İtalya'ya vermeyi planladığı” iddia ediliyor.

Bu arada Moskova'daki Zafer Günü kutlamalarına bugüne kadar sadece dönemin Türkiye Başbakanı Tansu Çiller ilk kez bir Türk lideri olarak katılmıştı. 

9 Mayıs 1995'te Çiller, 55 dünya lideriyle birlikte Kızıl Meydan'da Zafer Bayramı'nın 50. yıldönümüne katılmıştı.

9 Mayıs Zafer Bayramı'nın anlamı, önemi ve "gücü" büyük. Çünkü bu zaferi kazanmak kolay olmadı.

Burada kahramanlık, azim, irade, halkların dostluğu ve göz yaşları var.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

100 yaşını kutlayan Azerbaycanlı nine Gülsane'den gençlere öğüt: Tartışmayınız, kavga etmeyiniz

https://www.dikgazete.com/ozel-haber/100-yasini-kutlayan-azerbaycanli-nine-gulsane-den-genclere-h524811.html

Halkların, ortak, Zafer, Bayramı, 9 Mayıs,Fuad Safarov, Moskova'dan, yazıyor-,Fuad, Safarov, #Moskova,'dan, yazıyor, #FuadSafarov, @azpresident, #Azerbaycan, #9Mayıs,

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?