USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Göbeklitepe ‘tarihin sıfır noktası’ mı?!.

Göbeklitepe ‘tarihin sıfır noktası’ mı?!.
20-07-2024

-Göbeklitepe’deki ‘Laser’ taramasında görünen toprak altındaki yapılar

Göbeklitepe ‘tarihin sıfır noktası’ mı?!.

Şanlıurfa’nın Haliliye İlçesi’ne bağlı Örencik Köyü yakınlarında yer alan ve 9600-9500 civarına tarihlenen Göbeklitepe, dünyanın şu ana kadar bilinen en eski tarihi yapısı olarak kayıtlara geçmiştir. Günümüzden yaklaşık olarak 11 bin altıyüz yıl öncesine dayanan tarihi olduğu belirtilen Göbeklitepe, bazı kaynaklarda ‘Tarihin sıfır noktası’ olarak da yer almaktadır!

Resmi kayıtlarda, “Haliliye İlçesi’ne bağlı Örencik Köyü” olarak geçse de bölge, dünyanın yaşanılan en eski kentlerinden biri olan Harran ismiyle bilinmektedir!

Göbeklitepe’de kazı çalışmalarından sonra ortaya çıkan heykeller ve buranın yaklaşık 11 bin altıyüz yıl öncesine tarihlenmesi basında, internet sitelerinde, sosyal medya hesaplarından farklı tartışmaları da beraberinde getirdi!

Özellikle daha önce İslam’a karşı Sümerleri öne süren ve Göbeklitepe’nin ortaya çıkmasıyla şimdi de buradan vurmaya çalışan ateistler açısından bulunmaz bir nimet oldu!

Diyorlar ki: “Adem’den bu yana 7 bin yıl geçmiş; Göbeklitepe’nin tarihi 12 bin yıllık. Hani Adem ilk insandı?! İslam da Adem de yalan!..

Öncelikle Hz. Adem’den bu yana 7 bin yıl geçtiği nereden biliniyor ve kim söylüyor?!

Said Nursi yazmış… Adem’den kıyamete kadar insanlığın ömrü yedi bin senedir” şeklinde bir hadis olduğuna dayanarak söylemiş!

Son dönemde de yabancı ajanların arapatı olan biri söylemiş!..

Binlerce hadis uyduran isimler varken, bunun doğruluğunu bilemeyiz!..

Örneğin, Abbasiler döneminde valiye rüşvet teklif ettiği için ölüme mahkum edilen Abdülkerim bin Ebü’l-Avca, helali haram, haramı helal gösteren dört bin hadis uydurduğunu itiraf etmiştir!..

Bahsi geçen hadis de uydurulmuş olabilir. Uydurulmamışsa da bu dünya yılına göre mi yoksa Kur’an’da bahsedilen ahiret yılına göre mi; o da tartışılır!..

Kaldı ki araştırmacılara göre dünyanın yaşının 4 buçuk milyar yıl olduğu ifade edilirken, Hz. Adem’in 7 bin yıl önce yaşadığını söylemek, bir nevi tezattır!

Göbeklitepe, sanıldığı gibi Adem’den önce filan değildir!..

O kalıntılar da ‘Sabii’lere aittir!

Kimdir bu Sabiiler?!.

Kur’an-ı Kerim, Bakara suresi ayet 62; Maide suresi ayet 69 ve Hac suresi ayet 17’de olmak üzere üç ayrı surede ve üç ayette Sabiiler olarak geçen kavim; önceleri Allah inancına sahipken daha sonra güneş başta olmak üzere yıldızlara tapmışlarlardır. Din değiştirmelerinden dolayı ‘Sabii’ler olarak isimlendirildikleri belirtilmektedir.

Şüphesiz iman edenler, Yahudiler, Hıristiyanlar ve Sabiiler, Allah'a inanırlar ve salih amel işlerlerse, ahiret gününde Rableri katında onların mükâfatları vardır ve hiçbir korku yoktur. Onlar üzülmezler.” (Bakara: 62)

Şüphesiz iman edenler, Yahudiler, Sabiiler ve Hıristiyanlar Allah'a inanıp, salih ameller işlerlerse onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.” (Maide: 69)

Şüphesiz iman edenleri, Yahudileri, Sabiileri, Hıristiyanları, Mecusileri ve ortak koşanları, Allah, kıyamet gününde birbirinden ayıracaktır. Allah her şeye şahittir.” (Hac: 17)

Harran, Nuh'un kavmi olarak bilinen Sabiilerin ana vatanı olarak kabul edilir.

Kaynaklarda, Harran Sabiilerinden birçok alanda yaptıkları çalışmalarla Harran'ın bir kültür merkezi haline gelmesine katkı sağlayan zümre olarak bahsedilir.

(Günümüzde çıkış yeri Ürdün-Filistin olarak bilinen Irak, Hindistan ve diğer bazı bölgelerde yaşayan Sabiilerin, Harran Sabiileri ile bir bağları yoktur!)

Dolayısıyla Göbeklitepe, ‘Tarihin sıfır noktası’ değil; Hz. Adem’den sonra yaşamış bir kavmin bölgesidir ve o 3 boyutlu heykeller de Sabiiler tarafından yapılmış eserlerdir!..

TFF seçimleri!..

Ahmet Çakar’ın, “Bylockçu ve yalancı” dediği, Ali Koç’un; “Siz milli değerlerden bahsedecekseniz, en son bize lafa atabilirsiniz. Sizin 2 telefonunuzda ByLock çıktı” diyerek yüklendiği TFF eski Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin karşısına aday olarak çıkan Servet Yardımcı ve İsmail Uyanık’ın baskılar sonucu adaylıklarından çekilmeleri ve en son karşısındaki tek aday olarak İbrahim Hacıosmanoğlu’na da, FETÖ’cülerin sosyal medyadan saldırıya geçmelerine kimsenin ses çıkarmaması bir yana Gaziantep FK hariç bütün kulüplerin aleyhinde olduğu ve Ahmet Çakar’ın beraat etmesiyle FETÖ’cülüğü tescilli Mehmet Büyükekşi’yi, FETÖ ile mücadele eden hükümet ve kulüplerin desteklemesine söyleyecek söz bulamıyorum!..

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç’un, bugüne kadar Mehmet Büyükekşi’ye söylemedik söz, etmedik hakaret bırakmamasına hatta seçim salonunda bile ağır hakaretine rağmen ‘çekimser’ oy kullanacaklarını söylemesi inanılacak gibi değildi!..

Mehmet Büyükekşi madem bu kadar kötü bir yöneticiydi ve kulüplerin neredeyse tamamı aleyhindeydi de, seçimde 134 oy alan İbrahim Hacıosmanoğlu’nun karşısında 129 oyu nasıl aldı?!.

Hacıosmanoğlu, 5 oy farkla Federasyon Başkanı oldu ama ikircikli davranışlar, “U” dönüşleri, adalete değil de menfaate göre anlık değişimlerle birlikte Büyükekşi’nin durumu ve aldığı oya bakılırsa, Türk futbolunun çarkına çoktan tükürüldüğü anlaşılmıştır!..

“Davutoğlu ve Babacan AK Parti’ye mi dönüyor?”

Hafta içinde Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun, “AK Parti’den teklif gelirse döner misiniz” sorularına, böyle bir teklif karşısında görüşeceklerini söylemeleri, “Davutoğlu ve Babacan yuvaya dönüyor” başlığıyla flaş’ haber olarak yayımlandı!..

Hatta bir kişi de; “Parti kurarak umduğunu bulamayıp hayal kırıklığına uğrayan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan yeniden AK Parti’ye dönmeye hazırlanıyor. Gelecek ve DEVA Partileri kendilerini fesih edip AK Parti’ye katılacak… Bu katılım, Ekim ayında yapılması planlanan AK Parti Olağan Büyük Kongresi’nde olacak. Davutoğlu ve Babacan’a yeniden AK Parti rozeti takılacak” şeklinde yazdı!..

Dönmelerini AK Parti kabul eder mi bilmiyorum fakat şunu biliyorum… Emeklilere yapılan haksızlıkla oy kaybeden, kaybetmekte olan ve bundan sonra da kaybedecek olan AK Parti, Davutoğlu ve Babacan’ın dönmelerini de kabul ederse, yapılacak ilk seçimlerde alacağı oyla Türkiye geneli sıralamasında dördüncülüğü garantiler!..

.

Ali Mevlüt Kaya, dikGAZETE.com

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
enver
enver 2 ay önce
şimdi göbeklitepe nin etrafı yeşillendirilmiş. yani kazı çalışmaları sınırlandırılmış ve engellenmiş mi oluyor. başka bir nesle mi bırakılıyor. anlamadım.