USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Gelecekten mesaj var: İnovasyon olmadan asla!

28-12-2020

8. İNOVASYON HAFTASI, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) organizatörlüğünde ve Ticaret Bakanlığı’nın katkılarıyla 25-26 Aralık tarihlerinde ‘online’ olarak gerçekleştirildi.

Ülkemizin geleceğine ve gelişme sürecine dair umutları taze tutan en önemli etkinlik olarak gördüğüm bu organizasyonu, pandemiye rağmen -online olarak- gerçekleştiren, öncelikle TİM yetkilileri ve katkısı olan herkes teşekkürü hak ediyor. 

Online’ olması etkinliğin etkisini azaltmadığı gibi şartları bahane edip yapmamak, inovasyonun ruhuna aykırı olurdu.

Böylece her türlü sorunda, inovatif çözümlere ihtiyacımız olduğunun da altı çizilmiş oldu. 

Konu ve konuşmacı seçimleri, oluşturulan coşkulu atmosfer, programın takvimi ve sunumlar, hazırlıkların büyük bir özen ve özveri ile yapıldığını hissettirdi kanaatimce.

-8. İnovasyon Haftası ödül töreni-

Bu organizasyonların ilkinde o zamanki TİM Başkanı olan Mehmet Büyükekşi hafızama kazınan ve yeniliçi-inovatif düşünce ve inovasyon konusuna daha çok eğilmemi sağlayan şu cümleleri sarf etmişti:

“Okulda, işte, gündelik hayatta yenilik yapmaya çalışanları, icat çıkartanları öyle desteklemeliyiz ki, desteklemekle kalmayıp öyle baş tacı etmeliyiz ki, herkes ‘ben nasıl bir yenilik yapar da hem kazanırım, hem de onurlandırılırım’ diye düşünmeli.”

İnovasyonda dünyaya kendini kanıtlamış isimlerin yer aldığı organizasyona, 14’ü ana konuşmacı olmak üzere toplam 70 konuşmacı katıldı. 

Bunların çoğu, inovasyonun ülkemizin gelişimi için olmazsa olmaz bir kavram olduğuna vurgu yapılan ve ekonomi, sağlık, ihracat, eğitim, spor ve sosyal medya gibi alanlardaki inovatif gelişmelere değinilen panellerde yer aldılar.

Ana konuşmacılardan hepsi çok önemli olmakla birlikte, özellikle beklediğim konuşmacıyı programın sunucusu şöyle anons etti:

“Şimdi sırada, otuz yıldır gelecekle ilgili yaptığı tahminleri doğru çıkan, dünyanın önde gelen mucitlerinden, düşünürlerinden, fütüristlerinden biri var. Wall Street Jurnal tarafından DEHA, Forbes dergisi tarafından DÜŞÜNME MAKİNASI ve Thomas EDİSON’un gerçek varisi olarak nitelendirildi. Amerika’yı Amerika yapan 16 bilim devrimcisinden biri seçildi. 

Pek çok bilimsel ödülün yanında müzik teknolojilerindeki olağan üstü buluşlarından dolayı Grammy ödülü de almıştır. Ulusal Teknoloji Madalyası sahibi olup aynı zamanda Ulusal Mucitler Onur Listesine girmiştir. 21 Fahri doktora ve 3 ABD başkanından onur ödülü alan, mucitlere verilen LEMELSON-MIT ödülü sahibi, GOOGLE Mühendislik Direktörü RAY KURZWEIL sizlerle birlikte!..”

Sunucunun da dinleyenlerin de nefesini kesen bu sıfat, unvan, onurlandırılma ve ödüllerle dolu anonstan sonra, konuşmasına davet edildiği için teşekkürle başlayan RAY KURZWEİL, Onlarca yıldır geleceğin teknolojisi ve inovasyon hakkında düşünür dururum” diye açılış yaptığı, yarım saat süren ve anonsta bahsi geçen tüm sıfatları hak ettiğini hissettiren konuşmasında, önümüzdeki 20 yılda insanın ve teknolojinin nerelere varacağını anlattı ve şu an bir çoğumuzun kabul edemeyeceği kadar iddialı ve ürküten tahminlerle bitirdi konuşmasını:

“2030’larda insan ve makine ayrımı olmayacak, ışınlanma yaşanacak. 

2040’lara geldiğimizde ise insan zekasını bir milyar kat çoğaltacağız. 

Sadece, zekamızı geliştirerek dünyanın en büyük sorunlarını çözebiliriz, dünyayı değiştirecek araçlar bizim elimizde. 

Sorunları çözmek için insanın hayal gücünü sınırlayan varsayımları sorgulama gücüne ihtiyacımız var.”

Programda bizden de inovatif düşünceye sahip ve başarılı çalışmaları ile ülkemizi dünyada temsil etmiş konuklar,  geleceğimize umutla bakmamızı sağlayan sunumlar yaptılar. 

2019’da 7. sınıf öğrencisi iken Dublin’de gerçekleştirilen  dünyanın en büyük gençlik ve teknoloji etkinliğinde, donanım alanında, görüntü ve ses tanıma, akıllı telefon ve saatle konum tespiti ve ihtiyaç anında belirtilen noktaya hareket etme gibi özelliklere sahip olan rehber robot projesi ile birincilik kazanan SELİN ALARA ÖRNEK, eğitimini tamamlayacağı yer olarak Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), çalışacağı yer olarak da NASA’yı hedeflediğini, uzay ve karadeliklere yönelik proje ve tasarım çalışmaları olduğunu belirtiyor.

Sunumlarını izlediğim ve etkilendiğim bizden birkaç isme daha yer vermek isterim:

Yapay zeka ile sanatı birleştiren, Medya sanatçısı ve Tasarımcı REFİK ANADOL, T.C Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı (ABD’nin yaptırım kararı aldığı) Prof. Dr. İSMAİL DEMİR, NASA’da Astrofizikçi UMUT YILDIZ, Zaxe 3D kurucusu BAKİ GEZGEN ve Ancla Space Uzay Teknolojilerinden ELİF EDA GÜNEŞ.

Etkinliği izleyemeyenler Türkiye İnovasyon Haftası “YouTube” kanalından izleyebilirler.

İnovatif-yenilikçi düşünmenin katma değeri sadece para ile ölçülmüyor elbette. 

İyiliğin çoğalmasında, ilişkilerin düzelmesinde, ailede, okulda, çalışma hayatında, verimliliğin artmasına çok önemli katkılar sağlayacağı muhakkak.

Yeniliklerin, yeni fikirlerin bir kısmının da ticari başarıya dönüşmesi, işletmelerin ve ülkemizin ekonomik gelişimini, istihdamın, ihracatın artmasını ve cari açığın azalmasını sağlayacak. 

Kısaca inovasyon artık olmazsa olmazımızdır. 

Bu yüzden yazımızın başlığı; GELECEKTEN MESAJ VAR: “İNOVASYON OLMADAN ASLA” şeklinde oldu. 

Ülkemizin ayakları üzerine sağlam basması ve geleceğe emin adımlarla yürüyebilmesi için inovasyon kültürü oluşturmak, üstesinden gelinmesi gereken bir zorunluluk olarak karşımızda duruyor.

Yabancı konuşmacılardan Yazar ve Küresel Düşünce Lideri ELISE QUEVEDO konuşmasının bir bölümünde, rekabetin had safhada olduğunu, öğrenmenin, işimizi, ürünümüzü ve kendimizi  geliştirmenin sosyal medya ile ücretsiz hale geldiğini ve başarmamız için herkesin kendisine “BİZ DEĞİLSE KİM, ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN” diye sorması gerektiğini söyledi.

Bu soruyu sormaya en çok bizim ihtiyacımızın olduğu kanaatindeyim. 

Pandemi şartlarını lehlerine çevirerek özellikle gençlerimizin sosyal medyayı ve interneti “gelişmek” ve “geliştirici" olmak için kullanmayı seçmeleri çok önemli. 

Bu seçim, çoğunluğun yaptığı gibi, zaman israfına neden olan dizileri ve videoları izlemek şeklinde olursa, bu durum, yarınlarımız için büyük bir kayıp olacaktır.

.

Hüseyin Burak Uçar, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Filiz Temir
Filiz Temir 4 yıl önce
Ağzınıza, kaleminize sağlık. Bir kez daha bize inovasyonun önemini anlattınız . Etkinliği izlememiş olanlar için ciddi tavsiye niteliğinde bir yazı olmuş ve ön fikir açısından da açıklayıcı . Güncel konuları gündemde tutmak ve daha fazla insana ulaşmasını sağlamak adına ciddi bir katkı olmuş.
Rahmi
Rahmi 4 yıl önce
Güzel bir yazı olmuş. Yakın geleceğe şimdiden hazırlanmalıyız
Nuh
Nuh 4 yıl önce
Para, para, para der gibi inovasyon, inovasyon, inovasyon :) kaleminize sağlık
Veysel EKİNCİ
Veysel EKİNCİ 4 yıl önce
Hüseyin Bey, yazılarınızı dikkatlice okuyorum.Farklı, ilginç, klasik dışı konulara deginiyorsunuz. İlginç olmasının yanında, bir o kadar da zor anlaşılan konular. Bu yüzden; sizden ricamız biraz daha sade, yalın, kısa ve öz hale getirmenizdir. Okuyucularınız homojen olmasa gerek.İsimler üzerinde durup, hanervari aktarılar okuyucuyu hem sıkar, hem de gereksiz bilgi yığını olarak algılanır. Sade, anlaşılır bir şekilde, inovasyonun ne olduğu, amacı, geleceğe katkısı, insanlığa faydasıirdelenitse yazının hedefine ulaşılmış olur. Özellikle son bölümlerde daha faydalı ve ayrıntılı izahatlar yapılmıştır, teşekkür ederiz. Elbette ki şahsi görüşlerinizi iletiyoruz. Bu da yazınıza önem ve değer verdiğimiz içindir. Devamını bekler, başarılar dileriz.
Özkan
Özkan 4 yıl önce
Çok faydalı bir yazı olmuş. Okuyunca etkinlikle ilgili bir çok bilgiye sahip oldum. Neredeyse izlemiş gibi oldum diyebilirim.Teşekkür ediyorum.
Sevgi
Sevgi 4 yıl önce
Ellerinize sağlık ufkumuzun açıldığı bir yazı daha devamını bekliyoruz ...
Ümit Eroğlu
Ümit Eroğlu 4 yıl önce
Gelişmiş ülkeler inovasyona gelişmekte olan (gelişmemiş) ülkeler ise bunun sohbetine çok önem verirler. Yazınız sohbetten ileri gider umuduyla paylaşıyorum.
Mehmet Zeki aktaş
Mehmet Zeki aktaş 4 yıl önce
İlgi çekici
Sabahattin tenor
Sabahattin tenor 4 yıl önce
İnovasyon, kendimizin,kurumlarımızın ve ülkemizin daha hızlı ve verimli çalışması için vazgeçilmez ve hatta sürekli desteklenmesi gereken özellikle genç beyinlerin bu konuda fikirlerinin öne çıkarılması gerektiği görüşlerinize katılıyorum. İnovasyon haftası hayırlı olsun.
Nurullah
Nurullah 4 yıl önce
Bu hafta inovasyon haftası olması nedeniyle yazı bize özet olarak gelecek ve her alanda doğru değişim slolagını öğretiyor. Elinize sağlık olsun.
Fikret Güneş
Fikret Güneş 4 yıl önce
Yine çok gerçekçi bakış açısı ve görüşler hepsi çok doğru lakin bizim dünyamızda öncelik geçim derdi bir yakınım anlattı kıbrıslı bir insan en güzel lezzete ulaşmış tavuk yapmak hedefi yani bir nevi yapay zeka tam 1000 den fazla deney sonuç aile eşi ve çocukları terk ediyor kimsesiz alıyor hedefe ulaşılıyor evet hemde mükelmel bir lezzet dünyada eşi yok ama haladuymadık görmedik dimi birileri izin vermiyor çünkü son zamanlarda devletimiz artık sahip çıkmaya başladı bu tür araştırmaları yapanlara çok şükür ve önümüz bu günden daha aydınlık inşAllah Allahın izniyle selam ve sevgiyle takibe devam ufkumuz açılıyor kaleminize sağlık
Gökhan İn
Gökhan İn 4 yıl önce
Çok güzel ve anlamlı bir konu üzerine yazmışsınız elinize sağlık..
İlker
İlker 4 yıl önce
Çok güzel bir yazı daha fakat bende dahil olmak üzere gençlerimizin %99' u boş zamanlarımızı "boş" geçiriyoruz. Sorduklarında yada kendi kendimize sorduğumuz zaman bile sayısız bahanemiz var sebep zannettiğimiz... Elinize sağlık
İlker
İlker 4 yıl önce
Çok güzel bir yazı daha fakat bende dahil olmak üzere gençlerimizin %99' u boş zamanlarımızı "boş" geçiriyoruz. Sorduklarında yada kendi kendimize sorduğumuz zaman bile sayısız bahanemiz var sebep zannettiğimiz... Elinize sağlık
Cumhur Karasu
Cumhur Karasu 4 yıl önce
İnovatif uygulamaların her gün baş döndürücü bir hızla hayatımıza girdiği günlerde farkındalık yaratan yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Üstlendiğiniz sorumluluktan dolayı tebriği hak ediyorsunuz Hüseyin Bey.
Süleyman kocapınar
Süleyman kocapınar 4 yıl önce
Faydalı bir yazı aynı zamanda son cümle çok vurucu olmuş(herkesin ciddi anlamda zaman israfına neden olan dizi ve videoları izlemesi) Akıp giden zamanı anlamlı bir şekilde değerlendirmek kanaatimce inovasyon kadar önemli bir konu. Kaleminize sağlık harika bir yazı...
Ahmet EKİNCİS
Ahmet EKİNCİS 4 yıl önce
Hüseyin bey yazılarınızı takip ediyorum Her yazınızda bizleri çok ilginç konularda bilgilendirdiğiniz için size teşekkür ediyorum başarılarının devamını diliyorum