USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Fransa ne çabuk unuttun Rusya'nın iyiliklerini!

Fransa ne çabuk unuttun Rusya'nın iyiliklerini!
01-07-2023

MOSKOVA

1945 yılının 8-9 Mayıs gecesi... Almanya'nın başkentinin doğusunda, Kızıl Ordu’nun karargâh olarak kullandığı ve Nazi Almanyası Silahlı Kuvvetleri (Wehrmacht) Yüksek Komutanlığı'nın Sovyetler Birliği'ne teslim olduğu bina...

Nazi Almanyası heyeti, SSCB, ABD, Britanya ve Fransa temsilcilerinin önünde koşulsuz teslimiyet anlaşmasına imza atmadan önce ilginç bir olay yaşandı.

Salonda Fransa bayrağını ve masa arkasında Fransız yüksek komuta heyetini gören Alman Mareşal Wilhelm Keitel, kendini tutamayarak, alaycı bir şekilde, “Ne yani, onlar da mı bizi yendiler?” diye sordu. 

Tabii ki Fransa'nın muzaffer ülkeler arasında yer alması, dönemin Sovyet lideri Josef Stalin'in sayesinde olmuştu.

Evet, Fransız pilotlar, Sovyetler için Nazilere karşı savaştı, bazıları da kahramanca hayatını kaybetti. Fakat, bunun yanında Nazi ordusundaki Fransız birliklerin, Sovyetler'de cinayetler işlediğini de biliyoruz...

Bunları neden hatırladım...

Rusya'nın özel askeri operasyon başlatmasından bu yana Fransa, giderek Rusya'yı sert şekilde hedef alıyor. Bazen de çizgiyi aşıyor. Örneğin, geçenlerde Rusya Savunma Bakanlığı'nın ‘Telegram’ kanalında, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin yakalanan askerlerinin ifadeleri yer aldı; bu ifadeler çok dikkat çekici.

Esir askerlerin anlattıklarına göre, Fransız eğitmenler, Ukraynalı askerleri mümkün olduğunca Rusları öldürmeye çağırdılar ve onlara Rus düşmanlığı aşıladılar.

Bu yapılan, insanlık dışıdır ve büyük bir suçtur; çünkü böylesi eğitimler sonucu nefret, düşmanlık ve cinayetler körükleniyor.

Fransa, kendi iç sorunlarıyla mücadele etmek yerine, başta Rusya olmak üzere başka ülkelerin iç işlerine karışıyor; bu noktada Fransa'ya en sert ve mantıklı cevap da Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'dan geldi.

Zaharova, Fransa yönetimine 11-12 Temmuz'da Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesinin konusunu, kendi ülkesindeki iktidar ve toplumun bölünmüş olduğu ve kendisinin birkaç yıldır huzursuzluktan "ateşli" olduğu Fransa'daki iç siyasi durumla ilgili birşeyler yapmasını tavsiye etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya'yı hedef alan açıklamalarını sert ifadelerle eleştiren Zaharova, “Belki ortaklar ve müttefikler yardımcı olur; polisi halktan veya halkı polisten korumak için Fransa'ya seyreltilmiş uranyum içeren silahlar tedarik ederler. Artık bu size kalmış. Bu arada, biz düşmanla savaşıyoruz ve siz Fransa'da birbirinizle savaşıyorsunuz. Bu yüzden bizi iyileştirmeye çalışmadan önce kendinizi tedavi ediniz" diyerek Fransa’nın durumunu özetledi. 

Rusya'nın yaptığı iyilikleri unutmaması için bence Fransa'nın kendi hafızasını da "tedavi" etmesi gerekiyor.

Sadece hatırlasın. En azından kendi sorunlarıyla uğraşsın, başka ülkelere akıl vermeye kalkmasın...

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?