USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Engellilik bir hastalık değildir!.. Ampute futbol hayırlı olsun!

07-03-2021

Özel gereksinimli (engelli) bireylere toplumun bakış açısı, gün oluyor istenmeyen boyutlara taşınabiliyor.

Bir önceki yazımızda “Engelli sporcuya hastalıklı gözüyle bakan anlayış!”a dikkat çeken düşüncelerimiz arasında, engelli veya engelsiz ayrımı yapmadan, aynı ortam ve eşit şartlarda spor yapmaları, ön yargıların (yanlış düşüncelerin) ortadan kalkmasında önemli rol oynadığı/oynayacağını belirtmiştik

Bu önemli konuya duyarsız kalmayan Bağcılar Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Antrenörü Emrah Elban’ın konuyla ilgili aktardığı düşüncelerini sizlerle paylaşmak istiyoruz. 

Paylaşalım ki, özel gereksinimli (engelli) bireylere farklı bir gözle bakan anlayışın, bakış açısındaki ‘hastalığın’ ortadan kalkmasına katkı sağlamış olalım…

‘ENGELLİLİK BİR HASTALIK DEĞİDİR’

“Toplumda gerek bedensel ve görme engelli, gerekse diğer engelli grubunda yer alan bireyler, toplumun belli kesimi tarafından maalesef bulaşıcı hastalıklı olarak görülebilmektedir

Bu durum, engelli bireyin, engelli olmasından daha çok etkilenmesine neden olabilmektedir. 

Engellilik bir hastalık olmamasına rağmen, pandemi döneminde engelli bireyler, bu duyguya en çok muhatap kalan kesim oldu

Gerek sosyal hayatlarında gerekse toplumda sporcu kimlik kazanan birçok arkadaşımız, bu süreçten fazlasıyla etkilendi. Pandemiye bağlı olarak birçok spor branşındaki faaliyetler, uzun süreliğine ya askıya alındı (ertelendi), ya da iptal edildi. 

Böyle bir süreçte engellilere, ‘çabuk hastalanır’ gözüyle bakılarak, bir nevi izole bir hayata ve sporsuz bir hayat sürülmesi gibi yanlışın içine düşüldü. 

Bunun ne kadar yanlış bir yaklaşım olduğunu, bizzat yaşayarak görmekteyiz. 

Oysa ki, birçok engelli bireyin, eksiğini bir nevi sporla kapatıp, birçok başarıyı elde ettiklerine şahit olmaktayız. 

Sportif başarılarıyla birlikte de, hayatlarını geçimlerini bunun üzerinden devam ettirmektedirler. 

Toplumda maalesef, engellilerin olduğu okullarda, parklar, sosyal hayat, kısacası engellilerin yer aldığı birçok alanda, engellilik bir nevi hastalık olarak görülmekte, kendilerine bulaşır gibi yanlış düşünceye kapılabileceğini düşünenler, nadir de olsa çıkmaktadır. 

Böyle bir düşüncenin yansıması olarak, kendisini ve çocuklarını o ortamlardan uzaklaştırma yolunu seçmekte, böyle bir yaklaşım ise engelli bireylerin de toplumdan dışlanması manasına gelmektedir.

İçinde yaşadığımız yüzyılda, toplumumuzun bazı kesimlerinde bu anlayış maalesef devam etmektedir. 

Burada belirtmek istediğim, engellilik bir hastalık değil, sadece bir uzvu olmayan veya tam olarak kullanamayan özel bireylerdir…” 

AMPUTE FUTBOL KULÜPLERİ BİRLİĞİ

34 Ampute Futbol Takımının bir araya gelmesiyle Ampute Futbol Kulüpleri Birliği kuruldu.

Merkezi Ankara’da yer alacak birliğin yönetiminde Kayseri, Konya, Ordu, Samsun, Batman, Mersin ve Ankara olmak üzere, şimdilik 7 ilden temsilcileri bulunmaktadır. 

Melikgazi Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı toplantıda, Kulüpler Birliği Başkanlığı’na seçilen Faruk Şahin’in konuşmasından çıkarılacak mesaj, yol haritası için önem taşımaktadır;

“Ampute Spor Kulüpleri Birliği’nin amacı, giderek popülaritesi artan, başarıları ile göz dolduran engellilerin ve engelsiz yaşamın hayata geçirilmesinin sonuçlarını son üç yılda gördük. 

Avrupa şampiyonluğu ve dünya ikinciliği yıldızımızı parlattı. 

Bizler de bu işin mutfağı olan kulüpler olarak kulüplerimizin müşterek sorunlarını çözebilmek, kulüplerimizin gelişmesi ve büyümesi için projeler yapabilmek, branşımızı ileriye taşımak istiyoruz.”

Yeni oluşumla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Esengücü Engelliler Spor Kulübü Başkanı ve Birlik Üyesi Oktay Yıldız da, federasyon ile bazı kulüpler arasında zaman zaman iletişim eksikliği yaşandığını, bu bağlamda Kulüpler Birliğinin toparlayıcı olacağının önemine vurgu yaptı.

İyi niyetle kurulan ve Ampute sporunun sevk ve idaresinde önemli bir yere sahip olacak oluşum sadece Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF), engelli sporu adına alınacak kararlarda olumlu adımlar atılmasını sağlamayacağını, daha çok bireyin spor aracılığıyla rehabilite (tedavi) sürecine hız kazandıracağını umut ediyoruz

Türk Sporu ve ampute futbol camiaya hayırlı olsun inşallah…

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?