Facebook, 28 Ekim’de aldığı bir kararla “Facebook” marka adını “Meta” olarak yeniledi. Bu gelişmenin ardından Meta; 10 Kasım’da yaptığı anlaşma ile rakibi Microsoft ile ortak oldu.
Kullanıcılar Meta’nın “Workplace” ve Microsoft’un “Teams” uygulamalarını entegre olarak kullanılabilecek.
Bu adım, metaverse için “önemli bir gelişme” olarak değerlendiriliyor.
- Her gün farklı bir gelişme ile gündeme gelen metaverse nedir?
- Hayatımıza girmesi ne kadar zaman alır?
- Hayatımıza ne gibi yenilikler getirebilir?
Meta, önümüzdeki beş yılda sosyal medya platformu olmanın ötesinde sanal gerçeklik ve oyun alanlarında da girişimler yapmaya hazırlanıyor. Ayrıca Meta, “kolektif sanal paylaşım alanı” olarak tanıttığı “Metaverse”e 5 yıl içinde Avrupa Birliği ülkelerinden 10 bin kişiyi istihdam edeceğini açıkladı.
Meta'ya göre Metaverse “yaratıcı, sosyal ve ekonomik fırsatlara eşit bir şekilde ulaşımı mümkün hale getirecek bir potansiyel” taşıyor.
Metaverse ya da asıl adıyla meta-universe (kurgusal evren), geniş bir kavram olmakla birlikte, teknolojinin farklı öğelerinin artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve video teknolojisi kombinasyonu ile paylaşıldığı ve internetle erişilebilen, erişenlerin de içinde yaşadığı dijital bir evrendir.
Bu dijital evrende sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ile şu an yaşadığımız hayata yakın deneyimler yaşayabilmemiz tasarlanıyor.
Bazı çevrelerce Metaverse bir “avatar” olarak, var oldukları ve diğer insanlarla etkileşim kurup özgürce hareket edebildikleri oyun dünyasını ifade ediyor.
Ayrıca blockchain teknolojisini kullanan bir metaverse kavramı da mevcut. Burada da kullanıcılar kripto para kullanarak çeşitli dijital materyaller örneğin; arazi satın alabiliyorlar.
Bugün bir çok bilimkurgu filmi, metaverse’de gerçek fiziksel dünyadan ayırt edilemez alternatif dijital ortamlarda kurgulanıyor.
Nasıl bu kadar popüler hale geldi?
En büyük sebebi Metaverse fanlarının metaverse’ü, internetin geleceği olarak görüyor olması.
Metaverse’e artan ilgi, pandemi sürecinin de bir sonucu olarak görülebilir. Evden çalışma zorunluluğu ve okulların uzaktan eğitime geçmiş olması, insanların online etkileşim için daha geniş fonksiyonlu ve gerçek hayata daha yakın uygulamalar talep etmesine sebep oldu.
İlk ne zaman ortaya atıldı?
Metaverse adını ilk kez bilimkurgu yazarı Neal Stephenson’un 1992 yılında yayımlanan “Snow Crash” romanında duyduk. Stephenson romanında; fizik, artırılmış gerçeklik ile sanal gerçekliğin bir internet ortamında paylaşıldığı kurgusunu işliyor.
Neler vaadediyor?
Zuckerberg, insanların Metaverse'de hayal edebileceği her şeyi yapabileceğini şu sözleriyle ifade etti: “İşe gidip gelmeden ofise, arkadaşlarınızla konsere veya ailenizin oturma odasına anında bir hologram olarak ışınlanabileceksiniz.”
Şu anda insanlar birbirleriyle sosyal medya platformları ya da mesajlaşma uygulamalarında etkileşime giriyorlar.
Metaverse’de ise etkileşime giren insanlar için çok boyutlu bir etkileşim sahası yaratılacak ve insanlar sadece gördükleriyle yetinmeyip dijital içeriğe bütünüyle dahil olacak.
Kimler bu işin içinde?
Mart ayında sahneye çıkan popüler çocuk oyunu Roblox, kendisini Metaverse şirketi olarak tanımlıyor.
Epic Games’in Fortnite oyunu ve Microsoft’un Minecraft’ı Metaverse’ün bir parçası olarak görülüyor. Bu platformlarda müzisyenler sanal konserler verebiliyor. Örneğin Nisan ayında rapçi Travis Scott’u, Eylül ayında ise Ariana Grande’yi Fortnite oyunu içinde ‘avatar’ olarak milyonlarca insan izledi.
Ayrıca dünyaca ünlü moda şirketleri, Metaverse’de avatarların giyebileceği sanal kıyafetler tasarladılar.
Metaverse genişledikçe insanlar için alternatif bir evren olmayı vaadediyor.
Şimdilik tam olarak gerçekleşmiş olmasa da projeler Metaverse’ün gelecek 5 yılda hayatımızın önemli bir parçası haline geleceğini gösteriyor.
.
Nickola Berrygele, dikGAZETE.com
genel 3 yıl önce